Πλούσια ενυδάτωση της επιδερμίδας με τρεις απλούς τρόπους

Τις περισσότερες φορές η πρώτη διάγνωση της facialist είναι η αφυδάτωση της επιδερμίδας σου. Πρόκειται για το πιο σύνηθες σύμπτωμα και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τα προϊόντα που χρησιμοποιείς αλλά με το νερό που καταναλώνεις καθημερινά αλλά και τη διατροφή. Μην ξεχνάς άλλωστε πως όλα ξεκινούν από την σωστή λειτουργία του οργανισμού. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως δεν πρέπει να ακολουθείς την σωστή και απαραίτητη ρουτίνα περιποίησης. 

Κι αν πιστεύεις πως χρειάζεσαι μια τεράστια συλλογή στο μπάνιο ή αρκετός χρόνος ώστε να έχεις πλούσια ενυδατωμένη επιδερμίδα και κατά συνέπεια λαμπερή και με υγιή όψη, κάνεις λάθος. Τρεις απλοί τρόποι είναι αρκετοί και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι αρχικά να κρατήσεις σημειώσεις και στην συνέχεια να τους ακολουθήσεις με ευλάβεια. 

Όλα ξεκινούν από τη διατροφή

Στην κορυφή της λίστας είναι το νερό μιας και είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αποκαταστήσεις τη χαμένη υγρασία. Δύο τουλάχιστον λίτρα την ημέρα είναι το ελάχιστο τα οποία πρέπει να συνδυάσεις με τροφές που περιέχουν λιπαρά οξέα. Το δέρμα εσωτερικά είναι τόσο υδρόφιλο, έχει την τάση δηλαδή να αναμιγνύεται με νερό όσο και λιπόφιλο aka έλκεται από τα λιπίδια. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται τόσο το υγρό στοιχείο όσο και τα λιπίδια για να παραμείνει ενυδατωμένο. Τροφές όπως ξηροί καρποί, σπόροι, αβοκάντο και λιπαρά ψάρια όπως είναι ο σολομός ενισχύουν τα επίπεδα υγρασίας στο δέρμα ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και τα συμπληρώματα διατροφής με ωμέγα.

Μείνε μακριά από την υπερβολική χρήση ενεργών συστατικών 

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή όσο αφορά στα συστατικά που μπορεί να προκαλούν αφυδάτωση. Μπορείς να χρησιμοποιείς άφοβα προϊόντα που περιέχουν πλούσια ενυδατική σύνθεση αλλά δεν πρέπει να ξεχνάς ότι η υπερβολική χρήση συστατικών όπως τα AHAs (Άλφα Υδροξυοξέα) μπορούν να κάνουν το δέρμα ξηρό και θαμπό. Αντίθετα, ενεργά συστατικά όπως τα οξέα και η ρετινόλη είναι εξαιρετικά και μπορούν να κάνουν θαύματα στο δέρμα. Οι δραστικές ουσίες είναι σαν το αλκοόλ. Υπέροχο μεν και τέλεια να το απολαμβάνεις αραιά αλλά όταν το παρακάνεις κάνει κακό στην υγεία.  Θα πρέπει λοιπόν να κρατάς την ισορροπία και το μέτρο στη χρήση αντιοξειδωτικών και ενεργών συστατικών.

Αν αγαπάς την απολέπιση τα PHAs είναι ιδανικά μιας και χαρίζουν το ίδιο με ένα AHA αποτέλεσμα αλλά με πιο ήπιο και ασφαλή τρόπο. Επειδή έχουν υψηλότερο μοριακό βάρος από ένα AHA, δεν προκαλούν ερεθισμούς και ξηρότητα. Παράλληλα λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και ενυδατικά προστατεύοντας και χαρίζοντας πλούσια ενυδάτωση στο δέρμα.

Τέλος, πρέπει να μάθεις το δέρμα σου αλλά και τα μηνύματα που σου στέλνει. Όταν το νοιώθεις αφυδατωμένο ή ερεθισμένο, σταματάς ή έστω μειώνεις τη χρήση δραστικών συστατικών και την απολέπιση που συμβάλλει στη μείωση της φυσικής λιπαρότητας του δέρματος. Φροντίζεις να ενισχύσεις τον επιδερμικό φραγμό του δέρματος με κεραμίδια και νιασιναμίδη που αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου και βοηθούν στη σωστή λειτουργία του φραγμού.  Όσο αφορά στον καθαρισμό καλό είναι να επιλέξεις μια απαλή φόρμουλα.

Προϊόντα πλούσιας ενυδάτωσης καθημερινά

Το υαλουρονικό οξύ είναι ο “star” της ενυδάτωσης και εκείνο που προτείνουν οι περισσότεροι facialists και δερματολόγοι. Υπάρχει ένα ακόμη όμως συστατικό που μπορεί να σε σώσει και πρόκειται για την γλυκερίνη που  δρα ως φυσικός παράγοντας ενυδάτωσης του δέρματος. Η γλυκερίνη έχει την ικανότητα να διεισδύει βαθύτερα στο δέρμα ενώ προλαμβάνει τυχόν ερεθισμούς και αυτό το καθιστά ιδανικό για όλους τους τύπους δέρματος ακόμη και για τα λιπαρά και με τάση ακμής.

Συστατικά όπως τα κεραμίδια και τα λιπαρά οξέα “κλειδώνουν” επίσης την υγρασία. Ένας ορός με τη συγκεκριμένη σύνθεση είναι ότι καλύτερο και το πρώτο βήμα προς την απόλυτη ενυδάτωση. Ακολουθεί πάντα η κρέμα ημέρας και νύχτας. 

 

Read More

And More