Ρετινόλη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν τη χρησιμοποιήσεις

Ρετινόλη: Ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας γνωστό για την πλούσια ενυδάτωση, τη λείανση των ρυτίδων αλλά και τη φυσική λάμψη. Τόσο στο φαρμακείο όσο και στο αγαπημένο σου beauty κατάστημα βρίσκεις πληθώρα προϊόντων με ρετινοειδή στη σύνθεση τους αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες, που σημαίνει ότι κάποιες το παρακάνουν και οι υπόλοιπες χρησιμοποιούν φόρμουλες που δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους.

 

Ας τα δούμε όλα όμως από την αρχή. 

Τι είναι η ρετινόλη;

Τόσο η ρετινόλη όσο και τα υπόλοιπα ρετινοειδή είναι στην ουσία παράγωγα της βιταμίνης Α, που θεωρείται υπεύθυνη για την ανανέωση των κυττάρων χάρη στις θρεπτικές ιδιότητες που έχει. Επίσης ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και παράλληλα είναι ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους ενάντια στην ακμή. Η ρετινόλη λειτουργεί και σαν αντιοξειδωτικό αντιμετωπίζοντας τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες με πρώτη και πιο σημαντική τα σημάδια γήρανσης. 

Ποια είναι η σωστή ηλικία να ξεκινήσεις τη χρήση προϊόντων με ρετινόλη 

Μέχρι τώρα προϊόντα με ρετινοειδή χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες γύρω στις αρχές των 30. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει μιας και σημάδια όπως κηλίδες και πανάδες αλλά και η θαμπή όψη κάνουν την εμφάνιση τους νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα περίπου στα 25 χρόνια. Τα μέσα της δεκαετίας των 20 είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή λένε οι δερματολόγοι ειδικά αν η εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο έχει αφήσει τα σημάδια της στην επιδερμίδα. 

Ενσωματώνεις την ρετινόλη στην καθημερινότητα αργά και σταθερά 

Η ρετινόλη ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμούς στην επιδερμίδα ειδικά τον πρώτο καιρό και αν η φόρμουλα που έχεις επιλέξει είναι ισχυρή. Ξεκινάς με την ελάχιστη ποσότητα, δύο περίπου φορές την εβδομάδα και προϊόν με περιεκτικότητα 0.01-0.03, . Αν κάνεις χημική ή φυσική απολέπιση αποφεύγεις, την ίδια μέρα να χρησιμοποιήσεις ρετινοειδή αφού πιθανότατα θα προκαλέσει έντονο ερεθισμό και κοκκινίλες. 

Χρησιμοποιείς ρετινόλη μόνο το βράδυ και το πρωί φοράς πάντα την αντηλιακή σου κρέμα 

Η ρετινόλη κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο στις ακτίνες UV και το φως του ήλιου μειώνει την αποτελεσματικότητα του προϊόντος. Αυτό σημαίνει πως την ενσωματώνεις στην βραδινή ρουτίνα περιποίησης και το πρωί επιλέγεις ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30 τουλάχιστον. Επίσης, αν έχεις σκοπό να ταξιδέψεις σε μέρος όπου είναι καλοκαίρι και η ηλιοφάνεια είναι έντονη καλό είναι να αποφύγεις τη χρήση της ρετινόλης εκείνες τις ημέρες. 

Μην περιορίζεις τη χρήση της ρετινόλης στο πρόσωπο 

Είναι ιδανική και για το λαιμό ή το ντεκολτέ αφού είναι επίσης δύο σημεία που παρουσιάζουν σημάδια γήρανσης. Επειδή τα συγκεκριμένα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, επιλέγεις ένα προϊόν με χαμηλή περιεκτικότητα και κατάλληλο μόνο για τα συγκεκριμένα. 

Photos: iStock

Read More

And More