Σιλυμαρίνη: το νέο συστατικό για τις λιπαρές και με τάση ακμής επιδερμίδες για το οποίο θα ακούς παντού!

Όσες έχουμε λιπαρή ή με τάση ακμής επιδερμίδα είναι πολύ δύσκολο να βρούμε προϊόντα τα οποία δεν θα μας κάνουν να δείχνουμε λιπαρές μέχρι το μεσημέρι ή που, από την άλλη, δεν θα δημιουργούν αυτή την αίσθηση τραβήγματος. 

Επίσης, όσες έχουμε αυτού του τύπου την επιδερμίδα θα θέλαμε πολύ να βάλουμε στη ρουτίνα μας προϊόντα όπως είναι τα μαγικά αντιοξειδωτικά- οι “στρατιώτες” που μας προστατεύουν από τις εξωτερικές επιθέσεις- ακριβώς όπως κάνουν πολλές άλλες γυναίκες εκεί έξω και να μην έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα στην αντιμετώπιση της ακμής ή την αντιγήρανση, για παράδειγμα. 

Λοιπόν, υπάρχει ένα συστατικό που μόλις μας συστήθηκε αλλά είμαστε σίγουροι ότι στο μέλλον θα ακούμε ολοένα και συχνότερα γι’ αυτό. Πρόκειται για τη σιλυμαρίνη που πρόσφατα λανσαρίστηκε σε έναν αντιοξειδωτικό ορό της Skinceuticals (το brand φημίζεται για τους αντιοξειδωτικούς ορούς του, μεταξύ πολλών άλλων) και ζητήσαμε από την Ευγενία Καλογεροπούλου (MD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος, 33DERMACLINIC) περισσότερες πληροφορίες. 

Τι είναι η σιλυμαρίνη; 

Η σιλυμαρίνη είναι ένα συστατικό που προέρχεται από το γαϊδουράγκαθο το οποίο χρησιμοποιείται πολλά χρόνια τώρα στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για τα ολιστικά του οφέλη, ωστόσο οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η σιλυμαρίνη έχει πολλά οφέλη και στην φροντίδα του δέρματος. Η δερματολόγος Ευγενία Καλογεροπούλου το επιβεβαιώνει: “Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προέρχεται από το γαϊδουράγκαθο (milk thistle) και βοηθά στην πρόληψη της οξείδωσης του σμήγματος, ειδικότερα σε δέρματα με λιπαρότητα”. 

Τι κάνει η σιλυμαρίνη; 

Η σιλυμαρίνη συνδυάζει ένα σωρό πλεονεκτήματα  για την επιδερμίδα μας με την ρύθμιση του σμήγματος να είναι ένα από τα πιο βασικά: “Βοηθά το λιπαρό δέρμα στη σμηγματορύθμιση και στη βελτίωση των βλαβών της ακμής μέσω ακριβώς της πρόληψης της υπέροξείδωσης του σμήγματος σε άτομα με τάση λιπαρότητας και ακμής” τονίζει η δερματολόγος και δεν μένει εκεί. 

Αν έχεις περάσει ή αν έχει ακμή θα έχεις διαπιστώσει ότι η επιδερμίδα μας μπαίνει σε έναν φαύλο κύκλο: βγαίνουν σπυράκια τα οποία μετά από αρκετό καιρό φεύγουν για να εμφανιστούν στη θέση τους κάποια νέα. Εδώ κάπου, λοιπόν, έρχεται η σιλυμαρίνη με τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες για να αντιμετωπίσουμε το θέμα. Πώς; “Ως αντιοξειδωτικό η σιλυμαρινη εξουδετερώνει  τις ελεύθερες ρίζες (δρα έναντι στο οξειδωτικό στρες) που προκαλούν οξείδωση στο σμήγμα, προλαμβάνοντας νέες φλεγμονώδεις βλάβες ακμής”, τονίζει η Ευγενία Καλογεροπούλου. 

Η διαφορά στην καθημερινότητα είναι εμφανής αφού αυτό που παρατηρούμε είναι η μείωση της λιπαρότητας η λείανση της υφής του δέρματος καθώς και η βελτίωση λεπτών γραμμών. Έτσι, λοιπόν, δεν χρειάζεται να επιλέξουμε ανάμεσα στο ένα ή το άλλο, στη σμηγματορύθμιση ή την αντιμετώπιση των ρυτίδων, αφού μπορούμε να πετύχουμε και τα δύο. 

Ποιος πρέπει να εντάξει στη ρουτίνα του τη σιλυμαρίνη;

Η σιλυμαρίνη, λοιπόν, είναι ένα μαγικό συστατικό, ιδανικό για όσους έχουν δέρμα με τάση ακμής ή διεσταλμένους πόρους. Αν, όμως, έχεις ξηρή επιδερμίδα ή ώριμο δέρμα (καθώς μεγαλώνουμε και ειδικά μετά την εμμηνόπαυση οι πόροι μας παράγουν λιγότερο σμήγμα) καλό θα ήταν να το αποφύγεις και να διαλέξεις από όλα τα υπόλοιπα συστατικά εκείνο που σου ταιριάζει περισσότερο. Εξάλλου είναι τόσα πολλά και σίγουρα η βιταμίνη Ε είναι ένα από αυτά. 

Πώς να βάλεις τη σιλυμαρίνη στο καθημερινό σου skincare routine

Το skin layering και τα δραστικά συστατικά είναι δύο λέξεις που έχουν μπει στην καθημερινότητα όλων μας: βιταμίνη C, AHA, υαλουρονικό οξύ και τώρα σιλυμαρίνη. Ζητήσαμε από την δερματολόγο Ευγενία Καλογεροπούλου να μας καθοδηγήσει! 

“Το αντιοξειδωτικό χρησιμοποιείται το πρωί και συνδυάζεται σίγουρα με ένα κατάλληλο αντηλιακό (oil shield) συνήθως oil free, καθώς και ορούς ή κρέμες που βοηθούν το ακνεικό δέρμα (Blemish and age serum , metacell gel cream). Μπορεί να συνδυαστεί με άλλα δραστικά συστατικά όπως τα ahas, η ρετινόλη, το γλυκολικο οξύ, πάντοτε με την οδηγία του ιατρού Δερματολόγου που εξατομικεύει το πρωτόκολλο για τον ασθενή του. Ο συνδυασμός όλων αυτών των δραστικών συστατικών οδηγούν σε ένα υγιές λαμπερό δέρμα προστατευμένο από το οξειδωτικό στρες. Δεν υπάρχουν συστατικά που απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά με τη σιλυμαρινη, εφόσον ο ασθενής βρίσκεται κάτω από τη φροντίδα του Ιατρού Δερματολόγου. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δραστικά συστατικά όπως το γλυκολικο οξύ, το σαλυκιλικο οξύ, η ρετινόλη πρέπει να δίνονται με την ιατρική συνταγή και να εκτιμώνται τα αποτελέσματα ανά τακτά διαστήματα. Συνδυάζουμε όλα τα παραπάνω γιατί ρόλο παίζουν κι άλλες ανάγκες του δέρματος όπως η φωτογήρανση, οι δυσχρωμίες, η ανάγκη σύσφιξης (ρετινόλη)”, μας λέει η δερματολόγος. Πάντως, ένα πολύ ωραίο combo είναι να χρησιμοποιήσεις την σιλυμαρίνη σου το πρωί και το τη ρετινόλη ή τα AHA σου το βράδυ! 

Πάντως, μιλώντας και για άλλους ιδανικούς συνδυασμούς η Ευγενία Καλογεροπούλου τονίζει ότι προϊόντα που είναι oil free και ταυτόχρονα έχουν ενυδατική δράση (Hyaluronic acid)συνδυάζονται ιδανικά με τη σιλυμαρίνη αλλά και πως πάντα κάτω από τη σωστή καθοδήγηση του Ιατρού μπορούμε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Σε ποια καλλυντικά θα βρεις τη σιλυμαρίνη!

H σιλυμαρίνη είναι ένα συστατικό που δεν μπορείς ακόμη να εντοπίσεις σε πολλά καλλυντικά, ωστόσο υπάρχει ένα ολοκαίνουργιο προϊόν που περιέχει αυτό το αντιοξειδωτικό: πρόκειται για τον ορό της Skinceuticals, Silymarin CF που, μεταξύ άλλων, περιέχει στη σύνθεσή του βιταμίνη C, φερουλικό και σαλικυλικό οξύ, ένα combo, δηλαδή που φροντίζει τέλεια τη λιπαρή και με τάση ακμής επιδερμίδας. 

Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο αγαπημένα μας προϊόντα αν η επιδερμίδα σου έχει τέτοια ανάγκη!

 Αντιοξειδωτικός Ορός Silymarin CF, Skinceuticals, 155.00

Acne Spot Serum, Skouras Med, €42.00

Retinol Clearing Oil, Dermalogica, Sephora, €89.95

Απολεπιστική μάσκα με AHA και ένζυμα, Korres

Apivita Cleansing Gel Καθαρισμού για Λιπαρές/Μεικτές Επιδερμίδες με πρόπολη & lime, €13.00

 

 

Read More

And More