Τα 6 Dos & Dont’s στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης σύμφωνα με τους skin experts

Οι τάσεις στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης αλλάζουν ενώ ανάλογα με τις ανάγκες της επιδερμίδας σε συνδυασμό με το χρόνο που περνά, νέα προϊόντα παίρνουν την πρώτη θέση στο μπάνιο σου. Παράλληλα facialists και δερματολόγοι αποκαλύπτουν και προτείνουν νέες θεραπείες που βοηθούν ώστε το δέρμα να παραμείνει λαμπερό και με δροσερή, νεανική όψη.

Παρ’ όλα αυτά οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν 6 συγκεκριμένοι κανόνες όσον αφορά στην περιποίηση που παραμένουν σταθεροί και απαράβατοι, ανεξάρτητα από την ηλικία ή τον τύπο της επιδερμίδας. Εσύ, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κρατήσεις σημειώσεις και να τους ακολουθήσεις πιστά.

Κανόνας 1ος : Ενυδάτωση και πάλι ενυδάτωση

Είναι το βασικό βήμα κι εκείνο που δεν αλλάζει ανάλογα με την ηλικία ή την εποχή του χρόνου. Μην ξεχνάς ότι το σώμα μας αποτελείται κατά 60% από νερό και η υγρασία είναι ο μοναδικός τρόπος για τη σωστή λειτουργία και ανανέωση των κυττάρων. Κι εσύ με τη σειρά σου πρέπει αρχικά να πίνεις τις απαραίτητες ποσότητες νερού μέσα στην ημέρα και να ενισχύεις την επιδερμίδα σου απλώνοντας πρωί και βράδυ το κατάλληλο προϊόν που περιέχει στη σύνθεση του υαλουρονικό οξύ ή γλυκερίνη. 

Κανόνας 2ος : Μην ξεπερνάς το budget 

Οι περισσότερες από εμάς πιστεύουμε ότι ένα προϊόν περιποίησης που στοιχίζει μια μικρή περιουσία κάνει θαύματα. Και είμαι σίγουρη ότι μία τουλάχιστον φορά στην ενήλικη ζωή σου έχεις ξοδέψει ένα τεράστιο ποσό, για τα δικά σου δεδομένα ξεπερνώντας κατά πολύ το budget που διαθέτεις για το συγκεκριμένο σκοπό. Οι experts όμως συμβουλεύουν να το αποφύγεις ειδικά αν δεν μπορείς να το επαναλάβεις. Υπάρχουν άλλωστε ένα μεγάλος αριθμός beauty brands στην αγορά με προϊόντα που μπορείς να αποκτήσεις χωρίς να στερηθείς. 

Κανόνας 3ος : Ο καθαρισμός και η απολέπιση είναι ζωτικής σημασίας 

Μαζί με τη σωστή ενυδάτωση, ο καθαρισμός και η απολέπιση είναι δύο εξίσου σημαντικά βήματα στη ρουτίνα σου. Περιβαλλοντική μόλυνση, υπολείμματα μακιγιάζ, λιπαρότητα και νεκρά κύτταρα βρίσκουν καταφύγιο στην επιδερμίδα κι εσύ πρέπει να τα απομακρύνεις ώστε να παραμείνουν οι πόροι ανοιχτοί, το δέρμα να αναπνέει και να είναι έτοιμο να δεχτεί αποτελεσματικά τα προϊόντα που ακολουθούν. Κι αν δεν έχεις χρόνο να ακολουθήσεις και τα δύο βήματα επιλέγεις ένα προϊόν καθαρισμού με απολεπιστική ιδιότητα.  

Κανόνας 4ος : Μην το παρακάνεις με την απολέπιση 

Είναι το γνωστό “ναι μεν αλλά”. Η απολέπιση είναι απαραίτητη μεν αλλά υπάρχουν τύποι δέρματος που δεν αντέχουν την υπερβολή. Σκοπός της απολέπισης είναι να απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα και μόνο, όχι τα υγιή. Αν το παρακάνεις το μόνο που θα πετύχεις είναι να διαταράξεις τον δερμικό φραγμό και να προκαλέσεις ξηρότητα και ερεθισμούς. Σύμφωνα με τους ειδικούς ένα προϊόν με ένζυμα είναι τέλειο. 

Κανόνας 5ος: Προσοχή στο ποσοστό των δραστικών συστατικών που περιέχει το προϊόν 

Όλοι συζητούν για τα δραστικά συστατικά που προσφέρουν έξτρα λάμψη, ενυδάτωση ή λείανση των ρυτίδων. Οι περισσότερες γυναίκες θεωρούν ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των συστατικών που περιέχει η κρέμα, η μάσκα ή το  serum τόσο πιο αποτελεσματικά είναι. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις εκείνες που η μεγάλη περιεκτικότητα προκαλεί ερεθισμούς και κοκκινίλες αφού η μεγάλη περιεκτικότητα λειτουργεί επιθετικά στο δέρμα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει πάντα να συμβουλεύεσαι δερματολόγο ή facialist πριν από κάθε αγορά.     

Κανόνας 6ος: Η σωστή ρετινόλη 

Όσον αφορά στην αντιγήραση η ρετινόλη είναι το συστατικό που θα σε βοηθήσει μιας και ενεργοποιεί την κυτταρική ανανέωση μειώνοντας τα σημάδια. Γνωρίζεις όμως ότι υπάρχουν πολύ τύποι ρετινόλης όπως retinol, retinal, retinoid, retinoic acid, tretinoic και μερικές ακόμη. Είναι σίγουρο ότι θέλεις να χρησιμοποιήσεις την πιο δραστική ανάλογα πάντα με τις ανάγκες σου. Υπάρχει όμως περίπτωση να μην είναι κατάλληλη για τον δικό σου τύπο. Θα πρέπει λοιπόν και όσον αφορά στη χρήση ρετινόλης να εμπιστευθείς τον ειδικό. 

Photos: iStock

 

Read More

And More