Υαλουρονικό Οξύ: 4 λόγοι για να του δώσεις τη θέση που του αξίζει στην daily skincare routine σου

Ο χειμώνας βρίσκεται ένα βήμα μακριά και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προετοιμάσεις την επιδερμίδα σου ώστε να αποφύγεις τις συνέπειες. Που σημαίνει την έντονη ξηρότητα και θαμπάδα. Ακόμη κι αν ακολουθείς τις νέες τάσεις στην περιποίηση υπάρχουν κάποια συστατικά που παραμένουν σταθερή αξία όσον αφορά στην πλούσια ενυδάτωση. Και το υαλουρονικό οξύ συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Οι experts συνεχίζουν να το αποκαλούν «μαγική ουσία». Είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες που δεν περιορίζονται στην απαραίτητη υγρασία. Ταιριάζει και λειτουργεί άψογα σε όλους τους τύπους επιδερμίδας ενώ «συνεργάζεται» τέλεια με τα περισσότερα συστατικά που περιέχουν τα προϊόντα που χρησιμοποιείς καθημερινά. Το χειμώνα όμως έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ρουτίνα περιποίησης μιας και κρατά επίσης το δέρμα λαμπερό και με υγιή όψη.

Τι είναι το Υαλουρονικό Οξύ

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα φυσικά συστατικά του δέρματος. Ένας υδρόφιλος, δομικός πολυσακχαρίτης που βρίσκεται στον οργανισμό, σε αρκετούς ιστούς αλλά κυρίως στο δέρμα. Μην ξεχνάς ότι το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά 60% από νερό και το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο που σημαίνει ότι χρειάζεται μια γερή δόση ενυδάτωσης καθημερινά ώστε να παραμείνει υγιές.

Υαλουρονικό οξύ σε προϊόντα περιποίησης δέρματος

Πέρα από τη φυσική του παρουσία στο σώμα μας, το υαλουρονικό οξύ έχει φυσικά τη θέση του στα προϊόντα περιποίησης. Είναι ένα ξεχωριστό συστατικό που βρίσκουμε σε ορούς  ενυδατικές κρέμες και μάσκες. Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι υπάρχουν διάφορες μορφές όπως υαλουρονικό νάτριο και υδρολυμένο,  κάθε μία από τις οποίες έχει διαφορετικό μοριακό βάρος και είναι κατασκευασμένο για να στοχεύει σε κάθε στρώμα του δέρματος ξεχωριστά. Το υαλουρονικό οξύ στην ακατέργαστη μορφή του είναι αρκετά μεγάλο και επομένως παραμένει στην επιφάνεια του δέρματος. Το υδρολυμένο είναι εκείνο που διεισδύει πιο εύκολα στο δέρμα ενώ το υαλουρονικό νάτριο είναι το άλας του και έχει βελτιωμένη σταθερότητα.

Ενυδάτωση 

Το υαλουρονικό οξύ λειτουργεί σαν σφουγγάρι απορροφώντας και συγκρατώντας την υγρασία στο δέρμα. Ακόμη κι αν η επιδερμίδα σου είναι λιπαρή ένα προϊόν που περιέχει το συγκεκριμένο συστατικά θα σε βοηθήσει μιας και εκτός από πλούσια ενυδάτωση ρυθμίζει παράλληλα την παραγωγή σμήγματος ενώ δρα ως μηχανισμός άμυνας έναντι των περιβαλλοντικών στρεσογόνων παραγόντων όπως είναι το κρύο αλλά και η θέρμανση των εσωτερικών χώρων.

Λειαίνει λεπτές γραμμές και ρυτίδες

Το υαλουρονικό οξύ θεωρείται από τους ειδικούς ένας «προσωρινός παράγοντας γεμίσματος» βοηθώντας το δέρμα να διατηρήσει την υγρασία, ανανεώνοντας τα κύτταρα με αποτέλεσμα να αποκτά λεία και νεανική όψη. Όταν τα ανώτερα στρώματα του δέρματος είναι ενυδατωμένα,  λεπτές γραμμές, ρυτίδες αλλά και ανοιχτοί πόροι.

Καταπραϋντικές ιδιότητες

Είναι κατάλληλο ακόμη και για τις πιο ευαίσθητες επιδερμίδες. Εκείνες που ταλαιπωρούνται από ερεθισμούς, κοκκινίλες ή έντονη ξηρότητα. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το υαλουρονικό οξύ χαμηλού μοριακού βάρους έχει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επιπλέον, διατηρεί ένα υγιές επίπεδο ενυδάτωσης, ενώ ενισχύει τον φυσικό φραγμό του και τον προστατεύεται από πιθανούς επιθετικούς παράγοντες.

Απόλυτη συμβατότητα με άλλα συστατικά

Εάν σκέφτεστε να ενσωματώσεις το υαλουρονικό οξύ στην καθημερινή σου ρουτίνα σωστό είναι να το χρησιμοποιείς αμέσως μετά τον καθαρισμό.  Συνεργάζεται τέλεια με την ισχυρή ρετινόλη αλλά και την βιταμίνη C.  Και όχι μόνο μιας και ενισχύει την αποτελεσματικότητά τους. 

Photos: iStock

 

Read More

And More