4 πολύτιμα tips για καλύτερο ύπνο (και πιο ευχάριστα πρωινά!)

Όσο κοιμάσαι, ο οργανισμός σου αναπλάθει τα κύτταρα και ‘κλείνει’ τiς πληγές από την κούραση της ημέρας. Όμως, κάποιες φορές ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να καταλάβει την ώρα που πρέπει να αρχίσει να υπολειτουργεί, με αποτέλεσμα να έχεις αυπνίες, υπερένταση ή ανήσυχο ύπνο.
Το μυστικό για έναν καλό ύπνο είναι να αποκτήσεις μια βραδινή ρουτίνα, δηλαδή κάποια συγκεκριμένα πράγματα που θα κάνεις λίγο πριν κοιμηθείς. Με αυτό το τρόπο, ο εγκέφαλος σου θα πάρει το σωστό μήνυμα και εσύ θα μπορέσεις να χαλαρώσεις και φυσικά να ξυπνήσεις πιο εύκολα και χωρίς αίσθημα κούρασης.

Ξεκίνα γράφοντας τις σκέψεις σου. Ότι συνέβη μέσα στη μέρα σου που μπορεί να σε προβλημάτισε ή να σε αναστάτωσε καθώς και το τι έχεις να κάνεις την επόμενη. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος να αδειάσεις το μυαλό σου.

Δοκίμασε τον διαλογισμό. Στο Youtube μπορείς να βρεις πολλά βίντεο που είτε σε χαλαρώνουν με μουσική για χαλάρωση αλλά και guided meditation. Εσύ θα επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει και που δεν σε ενοχλεί. Επίσης, μπορείς να βρεις και να κατεβάσεις εφαρμογές που είναι ειδικά σχεδιασμένος για αυτό τον σκοπό. 

Προσπάθησε να κοιμάσαι μια συγκεκριμένη ώρα. Έτσι ο οργανισμός σου θα συνηθίσει και σιγά σιγά θα ξεκινάει από μόνος του την προετοιμασία για ύπνο. Επιπλέον θα σε βοηθήσει να υπολογίζεις πόσες ώρες κοιμάσαι κάθε βράδυ.

Απέφυγε την έκθεση στο μπλε φως. Αν είσαι από εκείνους που μόλις ξαπλώσουν πιάνουν το κινητό τους και σκρολάρουν, τότε αυτή είναι μια συνήθεια που πρέπει άμεσα να αλλάξεις. Το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες των κινητών και των tablets, όσο χαμηλωμένη και αν είναι η φωτεινότητα, εμποδίζει τον εγκέφαλο να χαλαρώσει με αποτέλεσμα να νιώθεις συχνά υπερένταση μόλις κλείσεις τα μάτια σου.

Φωτογραφίες: iStock

Read More

And More