5 συνηθισμένα προβλήματα μίας σχέσης και πώς να τα λύσετε…

Ποια είναι τα βασικά και ποιο συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί ένα ζευγάρι να αντιμετωπίσει; Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα, μας αναλύει σήμερα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν δύο άνθρωποι που συνυπάρχουν και φυσικά μας δίνει τις πολύ χρήσιμες συμβουλές της ώστε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να βοηθήσουμε τη σχέση. Ο λόγος σε εκείνη…

Μέσα από τα ζευγάρια που βλέπουμε στο χώρο μας, διακρίνουμε πως τα προβλήματα σχέσεων δεν διαφέρουν και πολύ.
Τα πιο συνηθισμένα είναι τα παρακάτω:

Πρόβλημα 1ο
Προβληματική Επικοινωνία

Ίσως το πιο δύσκολο είναι τελικά να επικοινωνήσουμε ο ένας με τον άλλον. Όταν κλεινόμαστε στον εαυτό μας, όταν περιμένουμε ο άλλος να “μαντέψει” τι θέλουμε, όταν επιμένουμε στο να γίνει το δικό μας, όταν νομίζουμε πως επικοινωνούμε αλλά δεν δίνουμε να καταλάβει ο σύντροφός μας τι ακριβώς θέλουμε, όταν…, όταν…, όταν… Όταν λέμε λοιπόν πως δεν επικοινωνούμε, δεν σημαίνει ότι δεν μιλάμε μεταξύ μας αλλά πως ακολουθούμε έναν τέτοιο τρόπο επικοινωνίας που δεν μας βοηθάμε στη μεταξύ μας συνεννόηση, άρα επικοινωνούμε με λάθος τρόπο, ο οποίος κάποτε μπορεί να ήταν αποτελεσματικός στην αρχή της σχέσης μας ή με έναν προηγούμενο σύντροφο…

Επίλυση: Ας μιλήσουμε μεταξύ μας, ας ανοίξουμε τα χαρτιά μας, μακριά από εγωισμούς και ανταγωνιστική διάθεση. Μέσα από μία ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση για όλα όσα μας απασχολούν, μπορούμε να ξεδιαλύνουμε σε ατομικό επίπεδο, τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις του ενός από τον άλλον. Ας δούμε τι μας ενοχλεί αλλά και τι μας αρέσει και μας φέρνει κοντά…

Πρόβλημα 2ο
Προβληματική Σεξουαλική Ζωή

Ακόμη και σύντροφοι που τρέφουν πολύ ισχυρά και βαθιά συναισθήματα ο ένας για τον άλλον μπορεί να αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή ένα ζήτημα σεξουαλικής φύσεως. Λέμε γενικότερα μάλιστα, πως όταν υπάρχει σεξουαλικό πρόβλημα, το πρόβλημα δεν αφορά μόνο εκείνον που το κουβαλάει αλλά και τους δύο συντρόφους που το μοιράζονται.

Επίλυση: Με βάση λοιπόν το παραπάνω, χρειάζεται ο ένας να σταθεί με θετική στάση απέναντι στον άλλον και να αντιμετωπίσουν από κοινού το πρόβλημα με τη βοήθεια ενός ειδικού.
Ευτυχώς, σήμερα όλα τα σεξουαλικά προβλήματα -οργανικά ή/και ψυχολογικά- βρίσκουν λύση, φτάνει να την αναζητήσει το ζευγάρι. Επίσης, έμφαση χρειάζεται να δοθεί στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα των ερωτικών επαφών.
Άλλο ένα στοιχείο είναι η παραμέληση της σεξουαλικής ζωής μέσα από δικαιολογίες του στιλ: “Δεν προλαβαίνουμε λόγω δουλειάς, …λόγω παιδιών, …λόγω…”
Τέλος, μην ασκείτε πίεση και προσπαθήστε να μην “ελέγχετε/τσεκάρετε” τη σεξουαλική επιθυμία του/της ερωτικού/ής σας παρτενέρ. Επιδοθείτε στο σεξ αποκλειστικά και μόνο, επειδή νιώθετε ότι θέλετε να εκφραστείτε μέσα από το σώμα του/της συντρόφου που αγαπάτε.

Πρόβλημα 3ο
Προβληματική Οικονομική Διαχείριση

Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κοινωνικο-οικονομική κρίση στη χώρα μας γίνεται κατανοητό ότι η προβληματική οικονομική διαχείριση στο ζευγάρι, μπορεί να δημιουργεί εντάσεις και συγκρούσεις. Μπορεί το χρήμα να μην φέρνει την ευτυχία, είναι όμως απαραίτητο στις μέρες μας και μπορεί να συμβάλλει σε μία καλύτερη ποιότητα ζωής που με τη σειρά της δημιουργεί πιο ευχάριστη ερωτική διάθεση και οικονομική ασφάλεια.

Επίλυση: Να είστε ειλικρινείς σχετικά με την τρέχουσα οικονομική σας κατάσταση. Μην ντρέπεστε να μιλήσετε ανοιχτά για τις δυσκολίες που ενδεχομένως αντιμετωπίζετε, με το φόβο, ότι ο/η σύντροφός σας θα χάσει την εκτίμηση του/της προς το πρόσωπό σας. Ακόμα, σε περίπτωση, όπου ο/η σύντροφός σας αποκαλύψει ξαφνικά μία υψηλή οφειλή που δεν την είχατε προγραμματίσει ή που τη θεωρείτε επιπόλαιη, θα ήταν πιο ωφέλιμο και για τους δυο σας, να μην τον/την κατηγορήσετε, αλλά να του αναλύσετε με ψυχραιμία τη δική σας οπτική πάνω στα πράγματα. Σε κάθε περίπτωση, η πιο ανέξοδη και μεθοδική λύση για εσάς θα ήταν το να κατασκευάζατε από κοινού έναν οικογενειακό προϋπολογισμό, ο οποίος να περιλαμβάνει την εξοικονόμηση ενός ποσού ανά μήνα ή ανά έτος. Τέλος, επιχειρήστε να μοιράσετε ορισμένες αρμοδιότητες και αποφασίστε ποιος από τους δυο σας θα είναι υπεύθυνος για την αποπληρωμή των μηνιαίων λογαριασμών.

Πρόβλημα 4ο
Έλλειψη Χρόνου

Ναι, όλοι μας συμφωνούμε στους γρήγορους ρυθμούς που έχει μπει η ζωή μας, λόγω των οικονομικών απαιτήσεων αλλά και διατήρησης της θέσης εργασίας. Όταν μάλιστα υπάρχουν και παιδιά, τότε είναι ο χρόνος γίνεται πολύτιμος και ακόμη πιο δυσεύρετος. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι και ανύπαρκτος. Συνηθίζω να λέω στις θεραπείες μου πως το χρόνο τον δημιουργούμε. Ανάλογα με τις προτεραιότητες και το τι είναι σημαντικό για εμάς…

Επίλυση: Μοιραστείτε τις υποχρεώσεις, τις ευθύνες, ακόμα και τις δουλειές του σπιτιού ή τη φροντίδα των παιδιών. Επωφεληθείτε από τον ελεύθερο χρόνο επενδύοντας σε στιγμές ανανέωσης και χαλάρωσης, στο να έρθετε λίγο πιο κοντά.

Πρόβλημα 5ο
Απώλεια της Εμπιστοσύνης

Είναι γεγονός πως η εμπιστοσύνη είναι σημαντική για τη πορεία μιας σχέσης, καθώς πιθανότατα διατρέχει όλα τα προβλήματα, που αναλύθηκαν πρωτύτερα. Οι λόγοι μπορεί να αφορούν τη λανθασμένη διαχείριση καταστάσεων στο παρελθόν. Το ψυχικό κόστος, που επιφέρει η απώλεια της εμπιστοσύνης ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, είναι δυσβάσταχτο και δύσκολα διαχειρίσιμο.

Επίλυση: Οι δύο σύντροφοι θα πρέπει να δουν πως χάθηκε η εμπιστοσύνη μεταξύ τους, όχι μόνο ποιος ευθύνεται αλλά το μερίδιο ευθύνης και των δύο στη συγκεκριμένη κατάσταση. Συνήθως η βοήθεια ειδικού είναι απαραίτητη σε τέτοιου είδους καταστάσεις, καθώς ο καθένας μπορεί να μένει εγκλωβισμένος στα δικά του χαρακτηριστικά. Άλλωστε, είναι γνωστό πως η εμπιστοσύνη δύσκολα αποκτιέται καθώς χρειάζεται κόπο για να χτιστεί λιθαράκι-λιθαράκι, μπορεί όμως εύκολα να γκρεμιστεί…

/

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210 7.79.79.792107.79.79.79 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00)
www.askitis.gr

Read More

And More