Piestany: Υπάρχει ένα spa island στην Σλοβακία που ξαφνιάζει με την ομορφιά του!

Λίγο καιρό πριν, η ερώτηση που άκουγα από φίλους και συναδέλφους ήταν μία και μοναδική: «Που θα πας το Πάσχα;». Λατρεύω τα ταξίδια και αυτό το καταλαβαίνεις αμέσως μόλις μπεις στο Instagram account μου. Παρόλα αυτά, αυτό το Πάσχα δεν είχα κανονίσει κάτι. Μέχρι που ο αγαπημένος φίλος και founder της CK Strategies, Χρήστος Κουσουρής, μου τηλεφώνησε! «Ετοιμάζω ένα  press trip στην Σλοβακία και είσαι καλεσμένη» μου είπε και η απάντησή μου ήταν «έρχομαι» χωρίς δεύτερη σκέψη!

Για να πω την αλήθεια, άνοιξα τους χάρτες για να δω που είναι η χώρα αυτή. Βεβαίως την είχα ακούσει αλλά δεν είχα εικόνα. Όταν έμαθα ότι θα μείνουμε στην περιοχή Piestany, τότε θυμήθηκα ότι είχα διαβάσει κάπου ότι εκεί βρίσκεται ένα νησί spa με την μεγαλύτερη λουτρόπολη της Ευρώπης!Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ κάτι καλύτερο για το Πάσχα, ετοίμασα βαλίτσα και…φύγαμε!

Το να βρεθείς στο Piestany είναι πολύ εύκολο πια και σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζει η Aegean Airlines, η οποία προσφέρει πλέον απευθείας πτήση στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, την Μπρατισλάβα. Σε λιγότερο από 2 ώρες είσαι εκεί, και έπειτα το Piestany είναι μόλις 45 λεπτά δρόμος με το αυτοκίνητο.

Το Piestany, αυτό το ειδυλλιακό νησί-κέντρο ευεξίας στην καρδιά της Σλοβακίας, προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες του. Με δέκα ιαματικές πηγές, αποτελεί έναν παραμυθένιο προορισμό που ενώνεται με το κέντρο της πόλης μέσω μιας εντυπωσιακής πεζογέφυρας. Ακόμη, ένα μπρούτζινο άγαλμα ενός άνδρα που σπάει το μπαστούνι του, καθώς έχει θεραπευτεί από τα θαυματουργά ιαματικά λουτρά, δίνει άλλη διάσταση στην όλη επίσκεψη των φιλοξενούμενων της περιοχής.

Μόλις φτάσαμε στο ξενοδοχείο μας, ονόματι Thermia Palace, έμεινα με το στόμα ανοιχτό! Για λίγο πίστεψα ότι θα εμφανιστεί από κάπου  η Πριγκίπισσα Σίσσυ. Πρόκειται για ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής, χτισμένο στο κέντρο του νησιού, το οποίο με μάγεψε κυριολεκτικά. Δεν ήταν δύσκολο να μάθω την ιστορία του ξεχωριστού αυτού τόπου.

H ιστορία του Piestany, της σλοβάκικης λουτρόπολης και η… πριγκίπισσα Σίσσυ!


Η συναρπαστική ιστορία του Piestany και της Σλοβακικής λουτρόπολης ξεδιπλώνεται από την προϊστορική εποχή, όπως αποδεικνύουν αρχαιολογικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων το διάσημο γλυπτό Αφροδίτη του Moravany. Το όνομα «Pescan» εμφανίζεται σε γραπτά το 1113, αλλά η πραγματική ακμή της λουτρόπολης έλαβε χώρα τον 19ο αιώνα. Ο αυτοκράτορας Λεοπόλδος Α’ προστάτευσε το Piestany ως Spa το 1682, πρωτοποριακό γεγονός στην Ευρώπη. Με πλούσια ιστορία, η πόλη πέρασε από διάφορα χέρια ευγενών οικογενειών και το Spa ανακαινίστηκε το 1820 σε νεοκλασικό στιλ, με την ονομασία “Napoleon spa”.

Το Spa αναπτύχθηκε εκ νέου μετά το 1889, εξελίσσοντας τη φήμη του ως διεθνούς κλάσης επιχείρηση. Καλλιτέχνες και αριστοκράτες, όπως ο Μπετόβεν, επισκέπτονταν τα ιαματικά λουτρά, με κορύφωση το 1917 όταν τρεις Ευρωπαίοι μονάρχες συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο Thermia Palace για στρατηγικές συζητήσεις. Εκεί χάρισε στον εαυτό της στιγμές χαλάρωσης η Αυτοκράτειρα Σίσσυ. Η Αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστροουγγαρίας αποτελούσε μία από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες που επισκέφτηκαν το Piestany. Η Σίσσυ απόλαυσε επανειλημμένως τα ευεργετικά ιαματικά νερά και τα λουτρά λάσπης, γνωρίζοντας τις θεραπευτικές ιδιότητες και την αντιφλεγμονώδη δράση τους. Εξάλλου, η Αυτοκράτειρα υπέφερε από φυματίωση και το ζεστό νερό των ιαματικών λουτρών αντιπροσώπευε ανακούφιση για εκείνη. Στον καταπράσινο χώρο δίπλα στα λουτρά, υψώνεται ένα άγαλμα της Σίσσυ, με τα χαρακτηριστικά μακριά, πλεγμένα μαλλιά της.

Στο Piestany λειτούργησε το πρώτο ξενοδοχείο Spa στην Ευρώπη το 1912. Πολλές εύπορες οικογένειες το επισκέφτηκαν από την Ευρώπη αλλά και την Αμερική. Συγγράμματα από τον 16ο αιώνα αναφέρονται στις θεραπευτικές αυτές πηγές του μικρού αυτού παραδείσου που λέγεται Πιεστάνυ. Η φήμη του κατάφερε να περάσει τα σύνορα της Σλοβακίας περί τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν το πήρε στα χέρια της η οικογένεια Γουίτσερ. Σημειώστε, μάλιστα, ότι 150.000 τουρίστες επισκέπτονται το Piestany ετήσια.

3 μέρες στο Piestany… γεμάτες ευεξία!

Το ταξίδι βεβαίως περιλάμβανε όλες τις θεραπείες που μπορείς να κάνεις σε αυτό το νησί! Εντυπωσιακά λασπόλουτρα και θεραπείες ευεξίας και εννοείται τα δοκίμασα όλα.

Τα ξενοδοχεία που διαθέτει η περιοχή του Piestany, όπως το Ensana Spa Htl και το θρυλικό Thermia Palace, το ξενοδοχείο των Βασιλειάδων από πολύ παλιά, της ίδιας εταιρείας στο Ensana Spa Hotel, προσφέρουν όλα μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες.

Η ξενοδοχειακή εταιρεία που φιλοξενεί την αποστολή διαθέτει 28 ξενοδοχεία σε έξι χώρες, ενώ φέτος κτίζεται ξενοδοχειακό κατάλυμα στο νησί της Σαντορίνης. Τα τέσσερα ξενοδοχεία 2, 3, 4 και 5 αστέρων βρίσκονται στο Piestany στο νησί και τα δύο στη πόλη ενώ όλα προσφέρουν τις ίδιες θεραπείες. Πρόκειται για μια λουτρόπολη που είναι η μεγαλύτερη στη Σλοβακία και στην οποία προσφέρονται όλα τα είδη θεραπειών, με τη χρήση ιαματικού νερού. Η λάσπη γίνεται με τεκτονικές πέτρες και είναι, όπως είπε, «θαυματουργή, αφού σκοτώνει όλα τα μικρόβια». Η εμπειρία στα Ensana Health Spa αναδεικνύει το Piestany ως προορισμό με ποικιλία ξενοδοχείων, καλύπτοντας κάθε ανάγκη και όλα τα βαλάντια.

Οι έξι προτάσεις της αλυσίδας Ensana Health Spa Hotels στην «πόλη των Σπα» αναδεικνύουν την αληθινή χαλάρωση και πολυτέλεια. Βρίσκονται στο κέντρο του Spa Island, προσφέροντας υπηρεσίες ομορφιάς, περιποίησης, ευεξίας και υγείας. Στον επισκέπτη προσφέρονται, είπε ενδεικτικά, πάνω από 60 ιατρικές και θεραπευτικές διαδικασίες για ευεξία και ομορφιά.

Στην περιοχή εκτός από τις ιατρικές θεραπείες, οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν μασάζ μερικό ή ολόσωμο, ατομική ή μαζική λασποθεραπεία, αλατοθεραπεία, θεραπείες προσώπου και σώματος που φτάνουν το πνεύμα και το σώμα σε άλλη διάσταση. Σήμα κατατεθέν της αλυσίδας ξενοδοχείων είναι το έμβλημα του «παγωνιού».

Η κυρία Nogova, sales director των Ensana Health Spa Hotels, αναφέρθηκε στους επαναλαμβανόμενους πελάτες της περιοχής λέγοντας πως πελάτης ρεκόρ από πλευρές επισκεψιμότητας είναι Κύπριος που επισκέφθηκε το Piestany για τις θαυματουργές θεραπείες του 88 φορές! Επιπρόσθετα σημείωσε πως το Ιrma Spa διαθέτει και πρόγραμμα αδυνατίσματος.

Στο κορυφαίο Thermia Palace, παλάτι του 1912, ο επισκέπτης βρίσκει έναν κόσμο Art-Nouveau, με εντυπωσιακή πρόσοψη, Spa, και μοναδική ατμόσφαιρα. Τα δωμάτια, κλασικά και μοντέρνα, προσφέρουν ανέσεις και απερίγραπτη θέα, ενώ το εστιατόριο σαγηνεύει με τη λευκή, φωτεινή ατμόσφαιρα και το γαστρονομικό του πλούτο, περιλαμβάνοντας τοπικές λιχουδιές στο πλούσιο πρωινό μπουφέ. Το Irma Health Spa συνδέεται με εκπληκτικό διάδρομο με το Thermia Palace Hotel, προσφέροντας άνετη πρόσβαση χωρίς την ανάγκη να αντιμετωπίσεις τις κρύες συνθήκες. Η Art-Nouveau αρχιτεκτονική του καθιστά μοναδικό χώρο ευεξίας στη Σλοβακία.

To δοκίμασα όλα και εκτός από το σώμα ξεκουράστηκε κυρίως το μυαλό. Αναζωογονήθηκα και ένιωσα όλη την ευεξία που φέρνει μία ποιοτική σειρά θεραπειών!

Κοντινές αποδράσεις για… extra pleasure!

Σε μικρή απόσταση από την πόλη Piestany υπάρχον πολλά όμορφα μέρη να επισκεφτείς, ιστορικά κάστρα και άλλα activities  που αξίζει να δοκιμάσεις! Εγώ ξεχώρισα τα παρακάτω!

Mην παραλείψει να επισκεφτείς την παραμυθένια πόλη Τρνάβκα να  ψωνίσεις στην υπαίθρια αγορά που αποτελεί πόλο έλξης για τους ντόπιους, αλλά και για τους επισκέπτες λόγω της πολύχρωμης γραφικότητάς της.

Το κάστρο Smolenice είναι βγαλμένο από μυθιστόρημα και αξίζει να περάσεις ένα απόγευμα στους κήπους του που έχουν ατελείωτη θέα στην περιοχή!

Το μελισσοκομείο Včelovina θα δοκιμάσεις υπέροχα γλυκά αλλά και ποτά από…μέλι!

Επίσης το κάστρο Hlohovec  με το μπαρόκ ύφος του είναι αξιοθέατο που θα σε μαγέψει και αξίζει μία επίσκεψη!

Αλλά μην φύγεις αν δεν ανέβεις σε αερόστατο για να δεις το Piestany από ψηλά. Μία νέα υπηρεσία που έχει εντάξει η  Ensana Health Spa Hotels στις παράλληλες δραστηριότητες είναι αυτή η υπέροχη βόλτα. Μοναδική θέα και ένα πολύ έμπειρο team από το Balony.sk!  

Οι μέρες στο Piestany τελείωσαν γρηγορότερα από ότι ήθελα. Μετά το ταξίδι αυτό το μόνο σίγουρα είναι ότι αισθάνομαι ανανεωμένη  πιο ξεκούραση και … πολλά χρόνια νεότερη! Όμως πέρα από όλα αυτά το Piestany είναι ένας προορισμός που με εξέπληξε πολλές φορές με τις ομορφιές του και συνεχίζει να με μαγεύει!

To ταξίδι στην Σλοβακία δεν θα ήταν τόσο υπέροχο χωρίς:

  • CK Strategies- Χρήστος Κουσουρής για την άψογη οργάνωση
  • Αegean Airlines για την μοναδική εμπειρία ταξιδιού που προσφέρει
  • Ensana Health Spa Hotels και ιδιαιτέρως το Thermia Palace για την φιλοξενία υψηλών προδιαγραφών!

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164