Αναρωτιέσαι αν σε απατάει; 4 σημάδια που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Είναι μία σκληρή αλήθεια, ότι η απιστία, χαρακτηρίζεται ως μια προδοσία που καταστρέφει την εμπιστοσύνη και την οικειότητα ανάμεσα σε δυο συντρόφους και πως μπορεί να χτυπήσει ακόμη και τις πιο ισχυρές σχέσεις. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν την ανάγκη για την κατανόηση των παραγόντων που συμβάλλουν σε αυτό το περίπλοκο ζήτημα. Μάλιστα, σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα, η κατανόηση αυτή μπορεί να συμβάλλει θετικά στα ζευγάρια που επιδιώκουν να χτίσουν έναν ισχυρό δεσμό που θα αντέξει τη διάρκεια του χρόνου. Μια πρόσφατη έρευνα της φετινής χρονιάς γύρω από τους προγνωστικούς παράγοντες της απιστίας, μας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για τους ατομικούς, σχεσιακούς και συμφραζόμενους παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο.

 

Ατομικά χαρακτηριστικά

Η μελέτη δείχνει ότι η προσωπικότητα παίζει ρόλο! Κάτι που εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε καθώς επηρεάζει την συμπεριφορά όλων μας και επηρεάζεται από τα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν. Οι άνθρωποι με υψηλό νευρωτισμό, μια τάση προς αρνητικά συναισθήματα όπως το άγχος και ο θυμός, φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς στην απιστία. Αντίθετα, όσοι έχουν ισχυρές θρησκευτικές πεποιθήσεις μπορεί να βρουν την απιστία να έρχεται σε σύγκρουση με τις αξίες τους, οδηγώντας σε μικρότερη πιθανότητα συμμετοχής σε αυτήν.

Δυσαρέσκεια στη σχέση

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ποιότητα της ίδιας της σχέσης είναι ένας σημαντικός προγνωστικός παράγοντας. Τα χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης, τα προβλήματα επικοινωνίας και η έλλειψη συναισθηματικής οικειότητας μπορούν να δημιουργήσουν ένα κενό που τα άτομα επιδιώκουν να γεμίσουν αλλού. Αυτή η δυσαρέσκεια μπορεί να έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στις γυναίκες, οι οποίες μπορεί να είναι πιο πιθανό να απομακρυνθούν όταν οι συναισθηματικές ανάγκες δεν ικανοποιούνται. Έχεις ακούσει άλλωστε ότι η ανδρική απιστία είναι περισσότερο σεξουαλική ενώ η γυναικεία, περισσότερο συναισθηματική.

Σεξουαλική δυσαρέσκεια

Αν και μια υγιής και καλή σεξουαλική ζωή ανάμεσα στους δυο συντρόφους δεν αποτελεί εγγύηση για το κατά πόσο μπορεί να πληγεί η δική τους σχέση, η έρευνα δείχνει μια σύνδεση ανάμεσα στη σεξουαλική δυσαρέσκεια και στην απιστία, ιδιαίτερα στους άνδρες. Όταν η σεξουαλική ζωή δεν έχει καλή συχνότητα, και άρα δεν επικοινωνεί σεξουαλικά το ζευγάρι, αυξάνεται η πιθανότητα τα άτομα να στραφούν σε εξωσυζυγικούς συντρόφους για να εκπληρώσουν αυτές τις επιθυμίες.

Η γοητεία του νέου

Όλοι μας έχουμε ανάγκη από ανανέωση κάποιες φορές: ανανεώνουμε την γκαρνταρόμπα μας, το γραφείο μας το σπίτι μας, νιώθοντας ότι μπήκε νέος αέρας στην καθημερινότητά μας. Η μελέτη αναφέρεται και στη γοητεία του νέου, όπου συνήθως τα άτομα με μεγαλύτερο κοινωνικό κύκλο, είναι πιθανό να κάνουν γνωριμίες όπου θα νιώσουν ενθουσιασμό, έλξη και ας μην έχουν – στην αρχή τουλάχιστον – πρόθεση να απιστήσουν. Για να οδηγήσει αυτή η έλξη σε απιστία, ασφαλώς χρειάζονται και άλλοι παράγοντες, – όπως προαναφέρθηκε – αν και δεν είναι πάντα απαραίτητοι. Παρόλα αυτά, η διαθεσιμότητα και η προθυμία του «άλλου» να εμπλακεί με κάποιον τρίτο—είναι ένας σημαντικός παράγοντας και μία αντικειμενική ευκαιρία. Παραδείγματα είναι εργασίες που απαιτούν καθημερινή επαφή, επαγγελματικά ταξίδια, χώροι εργασίας με αρκετά μεγάλο αριθμό συνεργατών, κλπ. Μάλιστα σήμερα, στην εποχή της διαδικτυακής σύνδεσης, οι αντικειμενικές ευκαιρίες μπορεί να αυξάνονται εκθετικά.

Πέρα λοιπόν από τα ατομικά χαρακτηριστικά και τη δυναμική των σχέσεων, οι κοινωνικές νόρμες και οι «αντικειμενικές ευκαιρίες» παίζουν επίσης ρόλο. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτοί οι προγνωστικοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επειδή κάποιος πηγαίνει επαγγελματικά ταξίδια είναι βέβαιο πως θα απιστήσει. Είναι σημαντική όμως η κατανόηση των προγνωστικών παραγόντων έτσι ώστε το ζευγάρι να αντιληφθεί που βρίσκεται η σχέση του και να πράξει ανάλογα για να την κάνει πιο ισχυρή και ανθεκτική. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την ανοιχτή επικοινωνία, την αντιμετώπιση συγκρούσεων, την ένδειξη ενδιαφέροντος και την διεκδίκηση και από τις δυο πλευρές, την καλή σεξουαλική ζωή, τα συστατικά δηλαδή μιας καλής σχέσης.

Κείμενο: Μαρίνα Μόσχα
Κεντρική Φωτογραφία: iStock

Read More

And More