Ημέρα της Γυναίκας!

Ενδυνάμωσε τον εαυτό σου με αυτές τις σκέψεις και φράσεις, καθημερινά!

Όλα είναι στο μυαλό. Και όλα σχεδόν εξαρτώνται από τον τρόπο που τα αντιμετωπίζεις. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν μέρα που είναι σήμερα και γιορτάζουμε, να τα δούμε όλα λίγο πιο θετικά, να αγαπήσουμε τον εαυτό μας περισσότερο και να τον εμψυχώσουμε. Ημέρα της γυναίκας σήμερα και είναι η καλύτερη αφορμή να ξεκινήσουμε να δίνουμε δύναμη καθημερινά στον εαυτό μας, γιατί αν δεν το κάνουμε εμείς οι ίδιες, τότε ποιος; Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα γράφει σκέψεις και φράσεις που καλό είναι να υπάρχουν καθημερινά στο εσωτερικό μας λεξιλόγιο.

Έχεις σκεφτεί ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζεις την καθημερινότητα εξαρτάται από το μοτίβο συμπεριφοράς και των σκέψεων που κάνεις; Πως θα σου φαινόταν να αφήσεις “πίσω” τον αρνητισμό σου και να αρχίσεις να αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου πιο θετικά; Έχει αποδειχτεί άλλωστε επιστημονικά μέσα από έρευνες της Θετικής Ψυχοθεραπείας πως όταν ένας έχει πιο θετικές σκέψεις και συναισθήματα, μπορεί να ενδυναμώσει τον εαυτό του και τον τρόπο που τον βλέπει και να νιώθει και πιο όμορφα.

Να τονίσω εδώ πως η Θετική Ψυχολογία δεν βλέπει τα πάντα θετικά και ρόδινα, ούτε αρνείται την ύπαρξη προβλημάτων. Απλά, μας ανοίγει έναν άλλον τρόπο -πιο ρεαλιστικά θετικό όμως- να δούμε την πραγματικότητα και να την αντιμετωπίσουμε χωρίς γενικεύσεις του αρνητισμού, χρησιμοποιώντας τις δικές μας δυνάμεις. Ναι, όσο και να νιώθεις πως δεν είσαι αρκετά δυνατή, ίσως αυτό να είναι μία πραγματικότητα σε κάποια ζητήματα, δεν μπορεί όμως να ισχύει για τα πάντα!

Ας δούμε κάποιες τέτοιου είδους φράσεις ή σκέψεις…
Ξεκινώντας από το πρωινό ξύπνημα, μπορώ να πω στον εαυτό μου:
1. Καλημέρα, νιώθω καλά και όμορφα! Μία θετική σκέψη που μου δίνει ένα ευχάριστο συναίσθημα. Ακόμα και αν δεν νιώθω καλά, μπορώ να αναγνωρίσω τι είναι αυτό που με ενοχλεί και να μην το γενικεύσω. Με αυτόν τον τρόπο δεν μεγιστοποιώ το πρόβλημα, αλλά το αναγνωρίζω και αντιλαμβάνομαι πως δεν είναι η συντέλεια του κόσμου αλλά κάτι που μπορώ να αντιμετωπίσω.

2. Θα προσπαθήσω… Άλλη μία φράση που με βγάζει από το γνωστό “δεν μπορώ” που χρησιμοποιούν πολλοί. Μάλιστα, μου δίνει την ευκαιρία να δω τι είναι αυτό και τι βήματα χρειάζεται να κάνω για να προσπαθήσω, τουλάχιστον ακόμα και αν δεν τα καταφέρω, θα έχω δοκιμάσει.

3. Θα δοκιμάσω στην πράξη να… Ναι, δεν θα αυτοπεριορίζομαι κάνοντας σχέδια και πιθανά σενάρια στο μυαλό μου που τα κρατώ ως ένα καλά κρυμμένο μυστικό ακόμα και από τον εαυτό μου τον ίδιο! Θα δοκιμάσω να κάνω πράξη αυτά που έχω στο μυαλό μου -εννοείται πως δεν μιλάμε για ακραία σχέδια ή για πράξεις που μπορεί να βλάψουν τον εαυτό μου ή τους άλλους.

4. Εστιάζω στο θετικό και όχι στο αρνητικό. Το κάθε τι έχει και μία θετική πλευρά, όπως και διάφορες εναλλακτικές. Μπορεί η εναλλακτική να μην είναι ακριβώς αυτό που θα ήθελα, υπάρχει όμως και μπορεί να μου δώσει λύσεις.

5. Μπορώ να… Ναι, μπορώ! Ο καθένας μας μπορεί να κάνει πολλά, φτάνει να τολμήσει! Συνήθως όμως από το άγχος ή τον φόβο απόρριψης, αποφεύγουμε και δεν τολμάμε, μήπως αποτύχουμε και έρθουμε αντιμέτωποι με την ματαίωση.

6. Έχω και εγώ δικαίωμα στην… Ναι, ο καθένας μας έχει δικαίωμα στη χαρά, στην ευτυχία, στην αγάπη…

7. Αξίζω… Ναι, αξίζω! Αξίζω να δώσω ωραίες στιγμές στον εαυτό μου, αξίζω ένα χαλαρωτικό ντους, αξίζω πολλά!

8. Επιτρέπω στους άλλους να με φροντίσουν… Για να φροντίσω, χρειάζεται και να μάθω να παίρνω φροντίδα!

9. Φροντίζω τον εαυτό μου και τις ανάγκες μου… Και όμως δεν είναι τόσο εύκολο να αναγνωρίσουμε τις ανάγκες μας και να φροντίσουμε τον εαυτό μας, όσο και αν ακούγεται παράλογο!

10. Θα τα καταφέρω! Μπορεί να περνάω δύσκολες καταστάσεις ή κάποια φάση στη ζωή μου, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορώ να τα καταφέρω. Μπορεί να νιώθω άσχημα τώρα, δεν θα νιώθω έτσι όμως για πάντα. Απλά, χρειάζομαι προφανώς λίγο χρόνο και να δω πως θα πάω παρακάτω. Άλλωστε, μπόρα είναι θα περάσει.

11. Επικεντρώνομαι στο σήμερα. Σήμερα είναι μία καινούρια και διαφορετική ημέρα, με νέες ευκαιρίες και προκλήσεις!

12. Έχω γύρω μου άτομα που με αγαπούν και με στηρίζουν! Μπορεί να ισοπεδώνω τα πάντα όταν δεν νιώθω καλά, όχι όμως να αγνοώ και το υποστηρικτικό μου περιβάλλον!

13. Το “μετά” σημαίνει ποτέ! Πόσες φορές έκανες αυτά που ανέβαλλες για αργότερα;

14. Εγώ φτιάχνω την μέρα μου… Ακόμα και αναποδιές να έρθουν, εξαρτάται από το πώς θα τις αντιμετωπίσεις εσύ!

15. Αναλαμβάνω την ευθύνη για τις επιλογές μου! Διαφορετικά γίνεσαι σαν εκείνους που τους φταίνε οι άλλοι για το οτιδήποτε οι ίδιοι κάνουν λάθος ή απλά δεν τους βγαίνει.

Όπως είπε και ο Λέο Μπουσκάλια: “Η ζωή είναι επιλογή και είναι στα χέρια σου!”

And More