Η ευγνωμοσύνη απομακρύνει την τοξικότητα και χαρίζει ευεξία

Η ευγνωμοσύνη είναι το ισχυρό όπλο που μπορεί πραγματικά να αλλάξει τη ζωή σου. Πες ευχαριστώ για όλα όσα έχεις και θα δεις. Φτιάξε καθημερινά μια λίστα ή λίγο πριν κοιμηθείς πες νοερά “ευχαριστώ” για όσα όμορφα έγιναν στη διάρκεια της μέρας. Είναι πολλά. Και ψάχνοντας θα βρίσκεις όλο και περισσότερα. Η συνάντηση με φίλους, μια καλή κουβέντα στη δουλειά, το φαγητό σου, η οικογένειά σου, ένα χαμόγελο…  Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα γράφει σήμερα για τη δύναμη τη ευγνωμοσύνης!

Πόσο εύκολο σου είναι να πεις “ευχαριστώ”, μία τόσο μικρή λεξούλα, με τόσο μεγάλο νόημα -για όσους βέβαια μπορούν να νιώσουν τη σημασία της!

Πόσο σημαντική η αίσθηση του να νιώθεις ευγνώμων για όλα όσα σου έχει δώσει η ζωή! Ακόμα και αν νιώθεις πως “σου χρωστάει” και πως “θα έπρεπε” να σου δώσει και άλλα και πάλι θα έπρεπε να νιώθεις ευγνώμων για το ότι ζεις, αναπνέεις και σχετίζεσαι στην καθημερινότητά σου με άλλους ανθρώπους, αποκτάς εμπειρίες, απολαμβάνεις τις αισθήσεις και ό,τι αυτές σου δίνουν, χορεύεις στο ρυθμό της ζωής γιατί τίποτα στη ζωή μας δεν είναι δεδομένο…

Εξαρτάται από εσένα και το που θα εστιάσεις για να αισθανθείς τη θετικότητα της ευγνωμοσύνης, να μπορείς να εκτιμάς όλα όσα έχεις και να μην σε “καταπίνει” η απληστία που ναι μεν είναι στην ανθρώπινη φύση, σε κάνει όμως να ζεις στη μιζέρια σου!

Πολλές φορές αισθάνομαι ευγνώμων, όταν για παράδειγμα συναντώ ανθρώπους που μου ταιριάζουν και μοιράζομαι μαζί τους εμπειρίες και συναισθήματα, όταν βιώνω όμορφα συναισθήματα και στιγμές, όταν βρίσκομαι σε μέρη που με ταξιδεύουν από μόνα τους, όταν πλημμυρίζω από “γεμάτα” συναισθήματα που μου δίνουν την αίσθηση της πληρότητας! Ναι, είναι τόσο απλό, όσο και δύσκολο όμως, καθώς το να νιώθεις ευγνώμων για ότι η ζωή σου προσφέρει είναι και φιλοσοφία ζωής που απομακρύνει την τοξικότητα, χαρίζοντας θετικότητα και ευεξία.

 

Η ευγνωμοσύνη απομακρύνει την τοξικότητα και χαρίζει ευεξία
Έχεις σκεφτεί πόσα μπορείς να κερδίσεις με το να εστιάζεις απλά σε πιο θετικές αποχρώσεις της καθημερινότητας και της ζωής σου γενικότερα; Έχεις σκεφτεί πόσα χάνεις και πόσο πιο άσχημα αισθάνεσαι επιμένοντας σε αρνητικές σκέψεις που σου τριβελίζουν το μυαλό, ρουφώντας πολύτιμη ενέργεια και εκκρίνοντας την ορμόνη του στρες, την γνωστή στους περισσότερους κορτιζόλη;

Αντίδοτο λοιπόν στη στρεσογόνα αυτή ορμόνη είναι η έκκριση των “αντικαταθλιπτικών” μας ορμονών της σεροτονίνης και της τοπαμίνης που μας βοηθούν να νιώθουμε όμορφα και με πιο ανεβασμένη -σε φυσιολογικά πλαίσια- διάθεση. Ναι, η ευγνωμοσύνη μπορεί να μας εφοδιάσει και οργανικά με ορμόνες που μας κάνουν να νιώθουμε πιο “γεμάτοι” και ευδιάθετοι. Και βέβαια, όσο πιο ευδιάθετοι είμαστε, τόσο περισσότερη ενέργεια νιώθουμε πως έχουμε μέσα μας να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα και πιο δύσκολες καταστάσεις, όπου με τη σειρά τους, όσο πιο εύκολα αντιμετωπίζουμε τις καθημερινές δυσκολίες, τόσο περισσότερο αυξάνεται η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, η δημιουργική μας διάθεση και η αυτοεκτίμησή μας. Και όσο καλύτερα νιώθουμε με τον εαυτό μας, τόσο καλύτερα μπορούμε να σχετιστούμε και με τους συνανθρώπους μας σε φιλικό, επαγγελματικό αλλά και ερωτικό επίπεδο.

ΑΝ παρατηρήσεις, καλύτερες ερωτικές σχέσεις έχουν τα ζευγάρια που ο καθένας νιώθει όμορφα με τον εαυτό του -δεν εννοώ ναρκισσιστικά όμορφα- και δεν γίνεται βάρος στον άλλον, ούτε προσπαθεί να τον κρατήσει “δεμένο” δίπλα του επειδή φοβάται πως θα τον χάσει μόλις χαλαρώσει τα …λουριά!

Ξεκίνα λοιπόν από σήμερα να λες ευχαριστώ για όλα όσα έχεις, άσε τον εαυτό σου να νιώσει ευγνώμων για όλα όσα έχει μάθει, έχει βιώσει, ακόμα και αν έχεις ζήσει και πιο δύσκολες στιγμές. Σίγουρα δεν είναι η πλειοψηφία, απλά εσύ έχεις μάθει να εστιάζεις σε αυτά που δεν έχεις και σε αυτά που σε πληγώνουν. Άλλαξε λοιπόν στάση στη ζωή σου και αντ’ αυτού, εστίασε σε αυτά που έχεις και σε κάνουν να χαμογελάς. Ξέρω πως δεν είναι τόσο εύκολο όσο λέγεται και ακούγεται, σίγουρα όμως με εξάσκηση θα μάθεις να βρίσκεις λόγους για να πεις “ευχαριστώ” και να δεις τη ζωή σου να αλλάζει…

 

Read More