Νέο έτος, νέες ελπίδες: 5 συμβουλές για να κάνεις τη νέα χρονιά μια θετική εμπειρία για τη ψυχολογία σου

Νέα χρονιά, νέες ελπίδες, νέα όνειρα, νέα πλάνα για τους περισσότερους που νιώθουν ότι τους δίνεται η ευκαιρία να κάνουν μία νέα αρχή, αφήνοντας στο παρελθόν ό,τι τους απογοήτευσε, ό,τι δεν πήγε καλά, ό,τι τους στενοχώρησε και να προσπαθήσουν για μια νέα, καλύτερη ζωή. Κάτι που μπορεί να δώσει και πάλι ελπίδα, δύναμη και αισιοδοξία, που μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ψυχική υγεία.

Βέβαια, δεν αντιμετωπίζουν όλοι με τον ίδιο τρόπο τον ερχομό της νέας χρονιάς, καθώς εξακολουθούν να αισθάνονται πίεση και άγχος, καθώς «πρέπει» να καταφέρουν φέτος ότι δεν κατάφεραν τις προηγούμενες χρονιές, να κάνουν επιτέλους κάτι σπουδαίο που θα αλλάξει τη ζωή τους. Μάλιστα, αρκετοί είναι εκείνοι που ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών τους, κάνοντας όμως έτσι ακόμα πιο δύσκολη την επίτευξη των στόχων τους και να οδηγούνται στην απογοήτευση αλλά και σε καταθλιπτική σημειολογία και άγχος.

H Ψυχοθεραπεύτρια, Μαρίνα Μόσχα, αναφέρει πως είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η νέα χρονιά δεν θα φέρει και το μαγικό ραβδί μαζί της ώστε να αλλάξει ότι δεν μας αρέσει. Αντίθετα, είναι απλώς μια ημερομηνία που μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε όμως ως μία ευκαιρία να φέρουμε μεγαλύτερη αισιοδοξία στη καθημερινότητά μας και να χτίσουμε πιο θετικές εμπειρίες.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να κάνετε τη νέα χρονιά μια θετική εμπειρία για τη ψυχολογία σας:

  • Αυτοπαρατήρηση και αναστοχασμός. Πόσο βοηθητικό είναι να παρατηρήσουμε τι ήταν αυτό που μας απέτρεψε από την ολοκλήρωση των στόχων μας για να σχεδιάσουμε τα βήματά μας στη νέα χρονιά. Άλλωστε αυτός είναι και ένας τρόπος αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης.
  • Εστίαση στα θετικά της προηγούμενης χρονιάς. Όσο απαισιόδοξοι και να είμαστε, κάτι θα μας πήγε καλά στη χρονιά που έφυγε. Δυστυχώς αρκετοί είναι οι άνθρωποι με την τάση να εστιάζουν στα αρνητικά που τους έχουν συμβεί και να παραβλέπουν τα θετικά. Ας επικεντρωθούμε λοιπόν στα θετικά και να μάθουμε να τα αναγνωρίζουμε για να μάθουμε να εκτιμάμε ότι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα.
  • Ρεαλιστικοί στόχοι. Πόσο σημαντικό οι στόχοι που θέτουμε να είναι πραγματοποιήσιμοι. Θέτουμε λοιπόν στόχους που τους χωρίζουμε σε πιο μικρούς για να καταφέρουμε να τους ικανοποιήσουμε. Φυσικά, ξεκινάμε με εκείνους που μας είναι πιο σημαντικοί, δείχνοντας την κατάλληλη υπομονή αλλά και διεκδίκηση για την υλοποίησή τους.
  • Εστίαση στο παρόν. Ας μην χάνουμε άλλο χρόνο εστιάζοντας στο χθες ή στο αύριο. Μόνο στο «εδώ και τώρα», στο παρόν, μπορούμε να δράσουμε.
  • Φροντίδα εαυτού. Πόσο σημαντικό το να φροντίζουμε τον εαυτό μας, την διατροφή μας, τον ύπν μας, την άσκησή μας, την υγιεινή μας, τις ετήσιες εξετάσεις μας. Πράγματα που εύκολα παραμελούμε και που αν δώσουμε μεγαλύτερη σημασία θα έχουμε και καλύτερη ψυχική αλλά και σωματική υγεία.

Εάν παρόλα αυτά, κάποιος νιώθει ότι δεν μπορεί να δράσει και να γίνει πιο λειτουργικός, αν αισθάνεται έντονο άγχος ή καταθλιπτικά συμπτώματα, ας μην διστάσει να αναζητήσει βοήθεια από ειδικό ψυχικής υγείας.

And More