Πώς να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση! 8 ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν

Αυτοπεποίθηση. Πίσω σχεδόν από κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζεις καταλήγεις στην ταμπέλα “χαμηλή αυτοπεποίθηση”. Ακόμα κι εκεί που δεν είναι τόσο ευδιάκριτο, υπάρχει το μικρόβιο και κάτι πρέπει να κάνεις για να αλλάξεις τα δεδομένα σου. Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα σε βοηθάει με τις ασκήσεις που σου δίνει να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου και να αλλάξεις τη ζωή σου!

Πόσες φορές δεν έχεις νιώσει άσχημη, χοντρή ή υπερβολικά αδύνατη, ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα σωστά, πως δεν αξίζεις και πολύ; «Είμαι χοντρή και άσχημη, νιώθω απαίσια», «Δεν αξίζω τίποτα, είμαι μια αποτυχία», «Σιγά μην γυρίσει αυτός να με κοιτάξει»! Συνηθισμένες φράσεις ηττοπάθειας, που δυστυχώς τiς ακούμε συχνά από πολλές γυναίκες.

Επειδή όμως, η αυτοπεποίθηση είναι το όπλο μας, παρακάτω δίνονται ορισμένες ασκήσεις, που θα σας βοηθήσουν να την ενισχύσετε και να αγαπήσετε περισσότερο αυτό που είστε:

1. Συγκεντρώσου σε πράγματα που έχεις καταφέρει
Όλοι μας έχουμε πετύχει κάτι στη ζωή μας, από μικρούς μέχρι πιο μεγάλους στόχους. Θυμήσου, πότε ήταν η τελευταία φορά που πέτυχες αυτό που ήθελες και ένιωσες περήφανη για τον εαυτό σου; Ακόμα και εάν θεωρείς ασήμαντες τις επιτυχίες σου, έχε στο μυαλό σου ότι σε βοήθησε να κάνεις ένα βήμα μπροστά, πιστεύοντας περισσότερο στον εαυτό σου. Γράψε σε ένα χαρτί, τι έκανες τότε και πέτυχες αυτό που ήθελες, τι σκεφτόσουν, πώς αισθάνθηκες.

2. Συγκεντρώσου και σκέψου τις αποτυχίες σου
Ποιος δεν έχει βιώσει έστω μία αποτυχία στη ζωή του; Θυμήσου λοιπόν τι είχε συμβεί και δεν μπόρεσες να καταφέρεις να πιάσεις το στόχο σου, τι έκανες και πως το έκανες και “χάθηκε”. Πολλές φορές εμείς οι ίδιοι “Φτιάχνουμε” μία αποτυχία… Γράψε λοιπόν στο χαρτί σου τι θα έπρεπε να έχεις κάνει τώρα που το ξανασκέφτεσαι πιο ψύχραιμα, έτσι ώστε να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.

3. Κατέγραψε τους στόχους σου
Σημείωσε ό,τι θα ήθελες να πετύχεις στο μέλλον και τα στοιχεία που χρειάζονται για να πραγματώσεις τους στόχους σου.

4. Κάνε κάτι που συνήθως αναβάλλεις
Μήπως είσαι από εκείνες που κάθε μήνα λες πως θα ξεκινήσεις: δίαιτα, γυμναστήριο, να βγαίνεις πιο συχνά, να φροντίζεις το δέρμα σου, να…, να…., να… και κάθε φορά το αναβάλλεις για αύριο, για την άλλη εβδομάδα, για τον επόμενο μήνα κλπ; Έχεις σκεφτεί πως με την αναβλητικότητά σου αυτή το μόνο που πετυχαίνεις είναι να νιώθεις δυσάρεστα συναισθήματα όπως άγχος, θλίψη, ενοχή, αδυναμία, ανικανότητα να ολοκληρώσεις και να τηρήσεις αυτό που …σου υπόσχεσαι; Ανέλαβε δράση και ξεκίνα να διεκδικείς όλα όσα τόσο καιρό φοβάσαι ή διστάζεις να κάνεις. Θυμήσου πως με την αναβλητικότητα το μόνο που καταφέρνεις είναι να ενισχύεις τη …χαμηλή σου αυτοεκτίμηση και την αίσθηση του “Δεν μπορώ!”.

5. Ασχολήσου με κάτι που κάνεις καλά
Όλοι μας κάπου έχουμε μία ιδιαίτερη κλίση, κάτι κάνουμε καλά, ένα ταλέντο για παράδειγμα που το αφήνουμε αναξιοποίητο. Δοκίμασε να κάνεις καινούρια πράγματα όπως μαθήματα χορού, φωτογραφίας, κατάδυσης, μαγειρικής ή οτιδήποτε άλλο σου αρέσει και έχεις απωθημένο από παλιά. Η εμπλοκή σου και μόνο με κάτι που σε ευχαριστεί και που θα βλέπεις ότι είσαι καλή, μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σου…

6. Χαλάρωσε
Μάθε να αφιερώνεις ποιοτικό χρόνο στον εαυτό σου για ξεκούραση και χαλάρωση, ιδιαίτερα στην περίπτωση όπου έχεις έντονο άγχος, στρες ή έλλειψη αυτοπεποίθησης. Είναι σημαντικό, να δίνεις έστω μισή ώρα μέσα στη μέρα στον εαυτό σου, όπου θα ηρεμείς έστω για λίγο, μακριά από δυσάρεστες σκέψεις και υποχρεώσεις!

7. Αυτογνωσία
Το να έχει κανείς αυτοπεποίθηση δεν σημαίνει πως πρέπει να είναι τέλειος ή πως χρειάζεται να παραγνωρίζει τα μειονεκτήματά του. Αντίθετα, είναι σημαντικό να εκτιμάμε τόσο τα δυνατά μας σημεία, αλλά και τα αδύναμα, προσπαθώντας να τα διορθώσουμε. Μπορεί κάποια για παράδειγμα να νιώθει πολύ μειονεκτικά, επειδή είναι πολύ κοντή. Αλλά να νιώθει αυτοπεποίθηση επειδή έχει ωραία σώμα, επειδή είναι έξυπνη, κτλ.

8. Απομάκρυνε ανθρώπους που σε μειώνουν
Εάν περιτριγυρίζεσαι από άτομα που διαρκώς σου ασκούν κριτική ή σε κάνουν να νιώθεις “λίγη” με τη στάση και τη συμπεριφορά τους απέναντί σου, τότε ίσως θα πρέπει να τους διώξεις από τη ζωή σου ή να βάλεις τα όριά σου στη σχέση μαζί τους, ώστε να μην σε επηρεάζουν.

Το να αγαπήσει κανείς τον εαυτό του είναι μία μακριά διαδρομή, η οποία έχει αφετηρία τα παιδικά μας χρόνια. Δεν γίνεται ξαφνικά να ξυπνήσεις ένα πρωί και με έναν μαγικό τρόπο να έχουν αλλάξει όλα γύρω μας και να νιώθουμε γεμάτοι από αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και θετική ενέργεια. Για αυτό, γνώρισε τον εαυτό σου καλύτερα, μάθε τα χαρίσματα και τα ελαττώματά σου και δέξου αυτό που είσαι. Μην σαμποτάρεις ό,τι κάνεις, μην σαμποτάρεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Άλλωστε, αν δεν μάθεις εσύ να σε αγαπάς, πως περιμένεις από τους άλλους να σε αγαπήσουν και γιατί να το κάνουν όταν τους περνάς το μήνυμα “Άσε με εμένα, δεν αξίζω…”


Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
210 7.79.79.79 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00)
www.askitis.gr

/

Read More

And More