Πώς να ενισχύσεις τον αυτοέλεγχό σου

Μήπως έστειλες ένα μήνυμα για το οποίο μετάνιωσες αργότερα; Μήπως αντέδρασες παρορμητικά σε κάτι που σε θύμωσε και οι συνέπειες σε πληγώνουν; Μήπως δεν μπορείς να αντισταθείς στα γλυκά; Με λίγα λόγια, τον κουμαντάρεις τον εαυτό σου, τον συγκρατείς όταν πρέπει ή σε παρασύρει το συναίσθημα, η επιθυμία και είναι δύσκολο να σε συγκρατήσεις ενώ ξέρεις ότι πρέπει; Ο αυτοέλεγχος είναι αυτό που χρειάζεσαι…

Ο αυτοέλεγχος είναι η ικανότητα ελέγχου των παρορμήσεων και των αντιδράσεων μας, ένα άλλο όνομα για την αυτοπειθαρχία. Δεν είναι κάποια αρνητική και περιοριστική συμπεριφορά. Όταν ο αυτοέλεγχος χρησιμοποιείται σωστά και με κοινή λογική, γίνεται ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την αυτοβελτίωση και για την επίτευξη επιτυχίας. Αντίθετα όταν αναλαμβάνει δράση μόνο το συναίσθημα, η λογική συνήθως χάνεται και οι πράξεις ή οι αποφάσεις δεν είναι πιθανό να είναι τόσο παραγωγικές όσο θα έπρεπε.

Ο αυτοέλεγχος είναι πολύ σημαντικός για να ξεπεραστούν οι εμμονές, οι φόβοι, οι εθισμοί και κάθε είδους ακατάλληλη συμπεριφορά. Μας δίνει τον έλεγχο της ζωής μας, της συμπεριφοράς μας και των αντιδράσεών μας. Βελτιώνει τις σχέσεις μας, αναπτύσσει την υπομονή και αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την επιτυχία και την ευτυχία.

Πώς να αναπτύξεις τον αυτοέλεγχο σου
-Πρώτα πρέπει να προσδιορίσετε σε ποιους τομείς της ζωής σας θα πρέπει να αποκτήσετε περισσότερο αυτοέλεγχο. Αυτοί μπορεί να είναι οι εξής: υπερκατανάλωση φαγητού, σπατάλη χρημάτων, διαφόρων ειδών καταχρήσεις, κάπνισμα, τυχερά παιχνίδια ή δυσλειτoυργικές συμπεριφορές που παρόλο που δυσκολεύουν την καθημερινότητα σας, τείνετε να επαναλαμβάνετε.

-Προσδιορίστε τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις που σας ωθούν να συμπεριφέρεστε με ανεξέλεγκτο τρόπο και τα συναισθήματα που συνδέονται με αυτές.

-Οραματιστείτε τον εαυτό σας να ενεργεί με αυτοέλεγχο και αυτοσυγκράτηση. Πάρτε μία από τις περιπτώσεις όπου συνήθως ενεργείτε με έλλειψη ελέγχου, και φανταστείτε αντ’ αυτού ότι λειτουργείτε ήρεμα και με αυτοπεποίθηση. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί και στα πλαίσια του διαλογισμού, που εκπαιδεύει τον εγκέφαλό για να γίνει μηχανή αυτοελέγχου βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη συναισθηματική νοημοσύνη.

-Άσκηση. Το να κινείται το σώμα σας ακόμα και για 10 λεπτά απελευθερώνει το GABA, έναν νευροδιαβιβαστή που κάνει τον εγκέφαλό σας να αισθάνεται χαλαρωμένος και συγκρατεί τον έλεγχο των παρορμήσεων σας. Αν έχετε πρόβλημα να αντισταθείτε σε κάτι, και υπάρχει ο χώρος και ο χρόνος, περπατήστε. Είναι πολύ πιθανό να μπορείτε να ελέγξετε την επιθυμία σας μέχρι να επιστρέψετε.

-Ύπνος. Όταν είστε κουρασμένες, η ικανότητα των εγκεφαλικών κυττάρων να απορροφούν τη γλυκόζη μειώνεται σημαντικά. Η ικανότητα του εγκεφάλου να ελέγχει τις παρορμήσεις είναι μηδενική χωρίς γλυκόζη. Σαν αποτέλεσμα, χωρίς αρκετό ύπνο, είναι πιο πιθανό να επιζητείτε ζάχαρη για να αντισταθμίσετε τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης. Επομένως, εάν προσπαθείτε να ασκήσετε τον εαυτό σας στον αυτοέλεγχο του τρόπου κατανάλωσής φαγητού ένας καλός ύπνος είναι μια από τις καλύτερες κινήσεις που μπορείτε να κάνετε.

-Να δίνετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να επανορθώσει και να τον συγχωρείτε. Όταν νιώθετε ότι ξεφεύγετε, είναι κρίσιμο να συγχωρέσετε τον εαυτό σας και να προχωρήσετε. Μην αγνοείτε το πώς σας κάνει να αισθανθείτε το λάθος. Απλά μην το αφήνετε και να κυριαρχήσει. Αντ ‘αυτού, στρέψτε την προσοχή σας σε αυτά που πρόκειται να κάνετε για να βελτιώσετε τον εαυτό σας στο μέλλον.

-Όταν αισθάνεστε ότι χρειάζεται να εμφανίσετε αυτοέλεγχο, επαναλάβετε για ένα λεπτό ή δύο μία από τις ακόλουθες δηλώσεις: “Έχω τη δύναμη να επιλέγω τα συναισθήματα και τις σκέψεις μου.”
“Κάθε μέρα η ικανότητά μου να ελέγχω τα συναισθήματα και τις σκέψεις μου αυξάνεται.”
“Έχω πλήρη έλεγχο του εαυτού μου.”

Read More

And More