Πώς να πετύχεις το στόχο σου και να αλλάξεις τη ζωή σου!

Έχεις στόχους; Είσαι αποφασισμένη να τους πετύχεις; Να ξέρεις ότι είναι από τα σημαντικότερα σημεία της καθημερινότητάς σου που θα σε οδηγήσουν σε μια ζωή όπως την ονειρεύεσαι. Όλα είναι στο χέρι σου, αρκεί να πιστεύεις σε σένα και στους στόχους σου. Η Μάρεα Λαουτάρη, Life & Business Coach, σε βοηθάει να θέσεις τους στόχους σου, να τους γράψεις σωστά και σου δίνει τη σωστή κατεύθυνση για να τους πετύχεις… Το μόνο που πρέπει να κάνεις εσύ, είναι να το πάρεις απόφαση.

Η επιτυχία είναι στόχοι και όλα τα υπόλοιπα αποτελούν σχόλια. Όλοι οι επιτυχημένοι άνθρωποι είναι έντονα “στοχοκεντρικοί”. Ξέρουν τί θέλουν και κάθε μέρα, χωρίς καμία εξαίρεση, είναι ολοκληρωτικά προσηλωμένοι στην επίτευξή τους.

Οι άνθρωποι έχουμε τόσες φυσικές δυνατότητες που δεν θα μπορούσαμε να τις χρησιμοποιήσουμε όλες ακόμα κι αν ζούσαμε εκατό ζωές. Ένας από τους κανόνες της επιτυχίας είναι ότι το παρελθόν μας δεν ισούται με το μέλλον μας, όπως λέει και ο Tony Robbins, #1 Life Coach στον κόσμο. Δηλαδή, δεν έχει σημασία από που έρχεσαι αλλά πού πηγαίνεις. Σήμερα θα αναρωτηθούμε εμείς που θέλουμε να πάμε; Τι θέλουμε να βιώσουμε; Ποιους θέλουμε να γνωρίσουμε; Ποιοι θέλουμε να είμαστε;

Όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι έχουμε ικανότητα επίτευξης στόχων. Εκείνοι που παραπονούνται ότι δεν ξέρουν τον τρόπο να πετύχουν κάτι, στην πραγματικότητα δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι είναι εκείνο που πραγματικά θέλουν. Αποφασίζοντας απλώς και μόνο τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε θα αρχίσετε να κινείστε αλάνθαστα προς το στόχο σας και ο στόχος σας θα αρχίσει να κινείται αλάνθαστα προς εσάς. Ακριβώς την κατάλληλη στιγμή, και ακριβώς στο κατάλληλο σημείο, εσείς και ο στόχος σας θα συναντηθείτε.

Γιατί όμως οι άνθρωποι δεν θέτουμε στόχους; Ή όταν το κάνουμε συνήθως μέσα σε 10, 15, 20 μέρες ξεχνιόμαστε και επιστρέφουμε στη συνηθισμένη ρουτίνα μας; Υπάρχουν 3 κύριοι λόγοι για αυτό:

-Ο πρώτος λόγος είναι ότι θεωρούμε ότι οι στόχοι δεν είναι σημαντικοί. Έρευνα που έγινε στο Χάρβαρντ απέδειξε ότι εκείνοι που είχαν θέσει στόχους, και μάλιστα γραπτώς, μέσα σε μια δεκαετία κέρδιζαν δεκαπλάσιο εισόδημα σε σχέση με όσους δεν είχαν στόχους ή είχαν στόχους μόνο στο μυαλό τους.

-Ένας άλλος σημαντικός λόγος που μας κάνει να μην μπούμε ποτέ σε διαδικασία υλοποίησης του στόχου ή μας κάνει να τον παρατήσουμε μετά από μια δυο προσπάθειες είναι ότι κάνουμε ένα μοιραίο λάθος. Αντί να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο τελικό αποτέλεσμα, κοιτάμε τις υποχρεώσεις, όλα τα μικρά και μεγάλα πράγματα που χρειάζεται να αλλάξουμε τώρα. Θέλω για παράδειγμα να γυμναστώ ώστε να αισθάνομαι γεμάτη ενέργεια και δύναμη και επιπλέον να φοράω οτιδήποτε θέλω και να νιώθω όμορφη. Συνειδητοποιώ όμως ότι για να πετύχω αυτόν το στόχο χρειάζεται να σταματήσω να καταναλώνω πολλές από τις τροφές που μέχρι τώρα απολάμβανα, να δίνω χρήματα στο γυμναστήριο, να αφιερώνω χρόνο τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα για να γυμναστώ κλπ. Εάν επικεντρωθούμε σε όσα χρειάζεται να κάνουμε, η χαρά του στόχου συνήθως μειώνεται ή εξαφανίζεται. Μαζί με αυτό, εξαφανίζεται και η επιθυμία για το στόχο.

-Τέλος, οι άνθρωποι δεν ξέρουν πως να ορίσουν στόχους ή ακόμα χειρότερα, θεωρούν ότι έχουν ήδη στόχους ενώ στην πραγματικότητα έχουν απλά μια σειρά από όνειρα και επιθυμίες: “Θέλω να βγάλω πολλά λεφτά”, “Θέλω να είμαι ευτυχισμένη”.

 

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ
Εδώ θέλω την προσοχή σας καθώς ακολουθεί η περιγραφή της διασημότερης διαδικασίας στοχοθέτησης, όπως τη χρησιμοποιούν οι πλέον επιτυχημένοι άνθρωποι στον κόσμο.

Οι Χρυσοί Κανόνες γραφής του Στόχου
Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να ξεκινήσουμε από τη σωστή γραφή του στόχου.

-Ένας στόχος δεν νοείται ως στόχος εάν δεν είναι γραπτός.

-Ο στόχος χρειάζεται να είναι ξεκάθαρος. Εάν δεν είναι ξεκάθαρο τι θέλετε να πετύχετε, θα δυσκολευτείτε πολύ στο πώς να τον υλοποιήσετε.

-Ο στόχος χρειάζεται να είναι μετρήσιμος (πχ. δεν μπορεί να είναι στόχος τα πολλά λεφτά ή το να χάσω κιλά, χρειάζεται να πούμε ακριβώς πόσα χρήματα θα κερδίζω καθαρά κάθε μήνα, πόσα κιλά λίπους θέλω να πετάξω από το σώμα μου).

-Ο στόχος χρειάζεται να βρίσκεται σε ενεστώτα χρόνο (Έχω, Αποκτώ, Είμαι, Κερδίζω, Βρίσκομαι κλπ). Ο λόγος είναι ότι ο εγκέφαλός σας δεν αντιλαμβάνεται ότι χρειάζεται να κάνει κάτι όταν εσείς του μιλάτε σε μελλοντικό χρόνο (πχ. Να κερδίζω 1.300 ευρώ καθαρά το μήνα)

-Ο στόχος πρέπει να είναι δικός μας και μόνο δικός μας.

-Ο στόχος δεν μπορεί να περιλαμβάνει άλλα άτομα (π.χ. Κάνω συντροφική σχέση με τον Νίκο). Ο λόγος είναι γιατί ο στόχος είναι δικός σας, ο εκάστοτε “Νίκος” μπορεί να μην έχει τον ίδιο ενθουσιασμό να κάνει συντροφική σχέση. Σε μία τέτοια περίπτωση αντικαταστήστε το “όνομα” με το “ιδανικός σύντροφος”.

-Ο στόχος χρειάζεται να έχει ημερομηνία επίτευξης.

 

Από τη στιγμή που έχουμε το στόχο σωστά γραμμένο στο χαρτί μας, τον αναλύουμε σύμφωνα με τη διασημότερη Διαδικασία Στοχοθέτησης ή όπως αλλιώς ονομάζεται, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο Στόχου…

-Ισχυρό Κίνητρο: Περιγράφουμε σε μια παράγραφο το ισχυρό κίνητρο που έχουμε για το στόχο. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να ανακαλύψουμε τους λόγους για τους οποίους είμαστε έτοιμοι να κάνουμε υποχωρήσεις και αλλαγές ώστε να πετύχουμε κάτι σπουδαίο για εμάς.

-Πιθανά Εμπόδια: Όπως κάνουν και οι μεγάλες εταιρίες σε όλον τον κόσμο, σημαντικό είναι να ανακαλύψουμε τι θα μπορούσε να στραβώσει έγκαιρα και να περιγράψουμε πως σκοπεύουμε να διαχειριστούμε την “κρίση” εάν και εφόσον συμβεί. Είναι σημαντικό να το κάνουμε από την αρχή καθώς βρισκόμαστε σε καλή συναισθηματική κατάσταση και έχουμε καθαρό μυαλό για το τί θα έπρεπε να κάνουμε σε περίπτωση που πάει κάτι λάθος.

-Τι θα λέω για εμένα / Τι θα λένε οι άλλοι για εμένα: Είναι ιδιαίτερα τονωτικό να κλείσουμε για λίγο τα μάτια και να νιώσουμε ότι έχουμε ήδη πετύχει το στόχο. Απολαύστε το συναίσθημα, δείτε ότι θα βλέπετε τη στιγμή της επιτυχίας, ακούστε ό,τι θα ακούτε, ποιος θα βρίσκεται κοντά σας, τι θα σας λέει. Ανοίξτε τα μάτια και κρατήστε σημειώσεις για το τι θα λέτε στον εαυτό σας εκείνη τη σπουδαία στιγμή και τι θα λένε εκείνοι που σας αγαπούν και σας στηρίζουν.

-Οικουμενικό Αποτέλεσμα: Η στοχοθέτηση κλείνει με αυτό το τελευταίο αλλά πολύ σπουδαίο τμήμα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η επιτυχία των στόχων μας δεν είναι μια εγωιστική υπόθεση. Εάν εμείς πετύχουμε, πολλοί άλλοι πετυχαίνουν μαζί μας. Εάν π.χ. παντρευτώ τον ιδανικό μου σύντροφο, το ανθοπωλείο που θα στολίσει την εκκλησία και το χώρο της δεξίωσης θα πετύχει το δικό του στόχο -να πουλήσει άνθη, το κατάστημα νυφικών θα πετύχει, το γραφείο ταξιδίων στο οποίο θα κλείσω το γαμήλιο ταξίδι θα πετύχει το δικό του στόχο κ.ο.κ.

Να θυμάστε οτι…
…η ευτυχία είναι η διαρκής εξέλιξη και πρόοδος. Τα όνειρα και οι επιθυμίες είναι μόνο το πρώτο βήμα. Εκείνο που πραγματικά θα μας οδηγήσει παρακάτω και μάλιστα με τον ιδανικότερο τρόπο στη ζωή μας είναι οι στόχοι που θέτουμε.

Τώρα που ξέρετε τον τρόπο… δεν έχετε δικαιολογία να μη σχεδιάσετε με αριστοτεχνικό τρόπο την καλύτερη χρονιά της ζωής σας!

Καλή επιτυχία!

 

 

Read More

And More