Έμπλεξες με νάρκισσο; Τι μπορείς να κάνεις για να χειριστείς την κατάσταση

Μήπως έχεις αντιληφθεί ότι κάτι δεν πάει καλά με το σύντροφό σου ή με το φλερτ σου; Μήπως κάποιες συμπεριφορές του είναι αδιανόητα εγωκεντρικές; Μήπως είναι νάρκισσος; Έμπλεξες… Αν επιμένεις όμως, δες παρακάτω πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις τη φάση -όσο γίνεται!

Ο νάρκισσος έχει πολλά θέματα. Καταρχάς θέλει να κάνει παρέα μόνο με άτομα που προάγουν την εικόνα που νομίζει πως έχει και στη συνέχεια ικανοποιεί κάθε τους επιθυμία. Στην πραγματικότητά όμως σύμφωνα με την ψυχολόγο Ντόρα Μίνου “απαιτεί να θαυμάζεται με βάση αυτό που νομίζει πως είναι και όχι με βάση την πραγματική του εικόνα αφού και ο ίδιος αδυνατεί να τη βιώσει”.

Δεν είναι η ιδέα σου. Είναι απαθής απέναντι στις αντιδράσεις φόβου, ανυπομονησίας ή θυμού. “Οι διαπροσωπικές τους σχέσεις κατά κανόνα είναι προβληματικές, εξαιτίας της ανάγκης τους για θαυμασμό, της αίσθησης ότι έχουν ιδιαίτερα δικαιώματα και της αδυναμίας τους να νιώσουν τις ανάγκες των άλλων” υπογραμμίζει η ψυχολόγος.

“Θετικές επιδράσεις στη ναρκισσιστική παρουσία μπορεί να έχει και η ανείπωτη αίσθηση από κάποιον άλλον ότι υπάρχουν σαφή συναισθηματικά όρια τα οποία δεν μπορεί να υπερβεί. Σε αντίθετη περίπτωση, η συναναστροφή με ένα νάρκισσο μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικό αποσυντονισμό” παρατηρεί η κ. Μίνου. “Η οριοθέτηση ωστόσο, κρίνεται αναγκαία αφού βοηθά το συναναστρεφόμενο να μη θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο για τις συμπεριφορές του νάρκισσου, του οποίου η δράση είναι ακαθόριστη”.

Οι νάρκισσοι εναντιώνονται σε οποιοδήποτε πλαίσιο αμφισβητεί το μεγαλειώδες της προσωπικότητάς τους, καθώς και σε ό,τι φαίνεται αυστηρά οριοθετημένο, αφού την ίδια στιγμή απαιτείται να έρθουν σε επαφή με τις ευθύνες τους, που είναι άλλωστε και ένα σοβαρό κομμάτι, που πυροδοτεί την παθολογία τους.

 

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ
-Απενοχοποίηση: Στη συναναστροφή σου με ένα τέτοιο άτομο το σημαντικότερο είναι να εντοπίσεις ότι το πρόβλημα είναι ο ίδιος και δεν ευθύνεσαι εσύ για τη συμπεριφορά του.

-Οριοθέτηση: Μην παραβλέπεις τις δικές σου ανάγκες και επιθυμίες και μην επιτρέπεις και στον ίδιο να σου τις παραβιάζει.

-Καθρέφτισμα της συμπεριφοράς του: Προσπάθησε να απαντάς και να πράττεις όπως κάνει αυτός. Χρησιμοποίησε δηλαδή τα λόγια και τις πράξεις του. Για παράδειγμα: φεύγει από το σπίτι, φύγε κι εσύ, άσκησέ του κριτική, αν σε μειώνει κάνε και σε αυτόν το ίδιο κλπ. Ο νάρκισσος όταν έρχεται αντιμέτωπος με το καθρέφτισμα της συμπεριφοράς του υποχωρεί.

-Η απειλή της εγκατάλειψης: Όταν ένας νάρκισσος έρχεται συναισθηματικά κοντά με κάποιον, ο μεγαλύτερός του φόβος είναι η εγκατάλειψη. Αυτό προέρχεται από τα παιδικά του βιώματα μέσα στην οικογένεια. Η εγκατάλειψη λοιπόν ή η απειλή πως θα τον εγκαταλείψουν, του δημιουργεί τόσο μεγάλο φόβο που μπορεί να αλλάξει αυτόματα συμπεριφορά.

 

Read More

And More