Έρωτας Κεραυνοβόλος VS Έρωτας βήμα-βήμα: Τελικά ποια είναι η σωστή ταχύτητα να ερωτευθείς;

Υπάρχουν εκείνοι οι έρωτες που ξεκινάνε με την πρώτη ματιά, πέφτεις “με τα μούτρα” κυριολεκτικά στη σχέση και συνήθως καίγεσαι. Και υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που εξελίσσονται αργά και σταθερά. Υπάρχουν κάποιες γυναίκες που ερωτεύονται απότομα και κάποιες άλλες που θέλουν το χρόνο τους. Τελικά ποιο είναι το σωστό; Η Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Ελπίδα Μ. Παναγιωτουνάκου κάνει ένα crash test στους δύο έρωτες και καταλήγει… Ποια είναι η σωστή “ταχύτητα”;

Πιστεύεις στον έρωτα με την πρώτη ματιά, σε αυτόν που δίνεσαι ολοκληρωτικά και απόλυτα από την πρώτη κιόλας στιγμή της γνωριμίας σου μαζί του, επειδή είσαι πεπεισμένη πως αυτός είναι ο ένας και μοναδικός για σένα; Επειδή νιώθεις αντικρίζοντάς τον κάτι υπερβολικά έντονο, άγριο, δυνατό, που σου κόβει την ανάσα, κάτι που μέχρι να συναντηθεί το βλέμμα σου με το δικό του δεν το είχες βιώσει ποτέ ξανά; Ή μήπως θεωρείς πως ο έρωτας είναι κάτι που κατακτάται σταδιακά και απαιτεί χρόνο προκειμένου να γνωρίσεις τον άλλον καλά και να διαπιστώσεις εάν υπάρχουν μεταξύ σας κοινά σημεία, τόσο στον τρόπο σκέψης όσο και στο τι ζητάτε από τη ζωή;

ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ …”ΜΕ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ”
Είναι δύσκολο να εξηγηθεί το γιατί μπορεί να προσκολληθείς έντονα σε ένα άτομο με το οποίο γνωρίζεστε για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, καθώς και το γιατί ξαφνικά αρχίζεις να λειτουργείς γύρω από τις δικές του επιθυμίες και τον τρόπο ζωής του. Πώς γίνεται να έχεις βρει τη βαθιά αγάπη από την αρχή κιόλας της σχέσης; Πρόκειται για έρωτα ή για μια έντονα σεξουαλική έλξη;

Τα υπέρ
-Είσαι διατεθειμένη να προσπαθήσεις για τη σχέση αυτή, καθώς το άτομο απέναντί σου σε προσελκύει εμφανισιακά και σου διεγείρει την ερωτική επιθυμία.

-Έχεις την ευκαιρία να λειτουργήσεις πιο αυθόρμητα, δίχως να υπεραναλύεις το τι είναι κοινωνικά ορθό ή το τι θα περίμεναν οι άλλοι από εσένα.

-Αυτό που σου εκπέμπει ένα άτομο από την αρχή της γνωριμίας σας, ίσως να είναι και το πιο αληθινό.

-Βιώνεις τα συναισθήματά σου στο έπακρο και ζεις την κάθε στιγμή δίχως περιορισμούς και δεύτερες σκέψεις.

-Νιώθεις ότι η σχέση αυτή λειτουργεί απελευθερωτικά για σένα.

-Ο άλλος σχηματίζει μια καλή εικόνα και αρχίζει να εξαρτάται από σένα, καθώς κάνεις ό,τι σου ζητάει και είσαι προσηλωμένη σε εκείνον και μόνο.

-Το γεγονός ότι η αγάπη με την πρώτη ματιά μπορεί να βασίζεται σε αναξιόπιστες πληροφορίες δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα έντονης αγάπης.

-Φαίνεται ότι συχνά η ρομαντική αγάπη βασίζεται στην εξιδανίκευση και στις θετικές ψευδαισθήσεις και αυτό ισχύει και όσον αφορά την αγάπη που διαρκεί πολλά χρόνια.

Τα κατά
-Ο έρωτας με την πρώτη ματιά μπορεί να σε αποπροσανατολίσει, καθώς βασίζεται περισσότερο σε μια ιδεατή εικόνα του άλλου που εσύ δημιουργείς με το μυαλό σου, παρά στην πραγματικότητα.

-Συνήθως, είναι ριψοκίνδυνο να δίνεις τα πάντα στον άλλο, ειδικά εάν δεν τον γνωρίζεις καλά σαν άνθρωπο, καθότι μπορεί να αδειάσουν τα συναισθηματικά σου αποθέματα και στο τέλος να απογοητευτείς από τον τρόπο που θα σε αντιμετωπίσει.

-Μια ουσιαστική σχέση βασίζεται σε πολύ περισσότερα από την απλή ερωτική έλξη. Χρειάζεται χρόνος προκειμένου να κατανοήσεις την προσωπικότητα του συντρόφου σου, την ειλικρίνειά του, τον τρόπο που σκέφτεται, να διαπιστώσεις το αν έχει χιούμορ, αν είναι καλοσυνάτος, αν έχει την ίδια κοσμοθεωρία με τη δική σου.

-Λειτουργώντας τυφλωμένη από το δικό σου πάθος, ίσως να μην αφήνεις τον εαυτό σου να δει τα αρνητικά σημάδια στη σχέση σου με τον άλλο.

-Οι υπερβολικές εκδηλώσεις αγάπης και αποκλειστικότητας προς τον άλλο, το ότι επιθυμείς, για παράδειγμα, να είστε συνέχεια μαζί, να τα κάνετε όλα μαζί, να μιλάτε τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα στο τηλέφωνο κλπ, ενδεχομένως να τον κάνουν να νιώσει πως ασφυκτιά.

-Τα έντονα συναισθήματα του έρωτα και του πάθους συνήθως εξασθενούν γρήγορα. Εάν μέχρι τότε δεν έχει οικοδομηθεί ένας ισχυρός διαπροσωπικός δεσμός, τότε συνήθως μαζί τους χάνεται και η ίδια η σχέση.

ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ… ΒΗΜΑ – ΒΗΜΑ
Όταν προχωράς με αργά και σταθερά βήματα σε μία σχέση είναι δυνατόν να δημιουργήσεις κάτι το ιδιαίτερα ξεχωριστό. Δένεσαι με τον σύντροφό σου και γίνεστε κάτι παραπάνω από δύο άτομα που μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι, που τρώνε μαζί, που συγκατοικούν. Η ενέργεια του ενός, αναμειγνύεται με εκείνη του άλλου και τότε είναι πιο εύκολο να συνεργάζεστε αρμονικά και να νιώθετε και οι δύο πιο ήρεμοι και χαλαροί. Μήπως, όμως, δεν συμβαίνει πάντα αυτό;

Τα υπέρ
-Δίνοντας χρόνο τόσο στον εαυτό σου όσο και στον άλλο είναι πιο εύκολο να δημιουργηθεί μία σχέση η οποία θα χαρακτηρίζεται από αγάπη, εμπιστοσύνη, κοινές αξίες και κοινά ενδιαφέροντα.

-Μπορείς να βιώσεις την οικειότητα με το σύντροφό σου και να νιώθεις συναισθηματικά προστατευμένη και ασφαλής.

-Δημιουργείς μια σχέση που είναι πιθανότερο να αντέξει στο χρόνο, αλλά και σε τυχόν δυσκολίες.

Τα κατά
-Μπορεί να πέσεις στην παγίδα του να αντιδράς μόνο με βάση τη λογική και όχι με το συναίσθημα.

-Είναι πιθανό να αφήσεις τους φόβους σου για το μέλλον να σε οδηγήσουν σε λανθασμένες αποφάσεις. Παραδείγματος χάριν, είναι πιθανό να “βολευτείς” σε μία μέτρια ή ακόμα και σε μια κακή σχέση μόνο και μόνο επειδή φοβάσαι να αντιμετωπίσεις το άγνωστο ή επειδή νομίζεις πως δεν θα έχεις το χρόνο να βρεις κάτι καλύτερο.

-Η ρουτίνα που δημιουργείται στη σχέση μπορεί να σε οδηγήσει σε μια συμβατική αντιμετώπιση του συντρόφου σου, όπου το πάθος και ο αυθορμητισμός θα έχουν χαθεί για πάντα.

ΠΟΙΟ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ;
Στον έρωτα και την αγάπη δεν υπάρχει λάθος και σωστό. Σημασία έχει να κάνεις αυτό που επιθυμείς τη δεδομένη στιγμή στη ζωή σου, αλλά και να μην ξεχνάς να επαναξιολογείς συχνά τις επιλογές και τα κίνητρά σου!

Άλλωστε, “δεν αγαπάς κάποιον για την ομορφιά του, τα ρούχα του ή το αυτοκίνητό του. Τον αγαπάς γιατί τραγουδάει ένα τραγούδι που μόνο εσύ μπορείς να καταλάβεις…”

Read More

And More