Φιλιά: Πόσο πρέπει να διαρκούν, για να διατηρηθεί αναμμένη η σπίθα στη σχέση;

Το να καθιερώνεις μικρές τελετουργίες που θα ενισχύσουν τη σύνδεση με το σύντροφό σου είναι σημαντικός παράγοντας για κάθε επιτυχημένη σχέση. Ρομαντικά date nights. Μια ταινία στο σπίτι. Μια έκθεση ζωγραφικής, ένα μουσείο, μια βόλτα στο πάρκο. Ή μήπως να ξεκινήσετε μαζί γυμναστική; Ας αρχίσουμε από τα πιο απλά. Τι λες να συμφωνήσετε να ανταλλάζετε φιλιά σε καθημερινή βάση; Όμως τι κάνει στα αλήθεια ένα φιλί ξεχωριστό; Σύμφωνα την sex and relationship expert Chelsie Reed, Ph.D., LPCό, η διάρκεια μετράει. Αυτή είναι η μυστική συνταγή για το τέλειο φιλί! Και με το τέλειο φιλί θα κρατήσεις την σπίθα αναμμένη!

Πόση πρέπει να διαρκεί ένα φιλί για να νιώσεις πραγματικά συνδεδεμένη με τον σύντροφό σου; 

Τα οφέλη του φιλιού για το ζευγάρι είναι τόσα πολλά. Σύμφωνα βέβαια με την ειδικό, η διάρκεια του μπορεί να επηρεάσει το πόσο στενά συνδεδεμένοι αισθάνεστε μέσω αυτού. Σημειώνει ότι πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Gottman έδειξε ότι χρειάζονται έξι δευτερόλεπτα φιλιού για να βιώσει ο εγκέφαλός μας τις χημικές αντιδράσεις που σχετίζονται με τη σύνδεση και την ευχαρίστηση.

«Βοηθά να αυξήσουμε την οξυτοκίνη, τη χημική ουσία της αγάπης, αυτή που μας κάνει να λατρεύουμε ένα κουτάβι από την πρώτη ματιά. Οι άνθρωποι πίστευαν ότι εξαφανιζόταν μετά από δύο χρόνια, αλλά τώρα ανακαλύψαμε ότι μπορείς πραγματικά να την αυξήσεις με την πάροδο του χρόνου εάν εστιάσεις σε ορισμένες πτυχές της σχέσης σου», αναφέρει η Reed.

Έξι δευτερόλεπτα φιλιού είναι μία εξαιρετική αρχή, αλλά η Reed ενθαρρύνει τους πελάτες της να το κρατήσουν για λίγο παραπάνω, ώστε το φιλί να διαρκεί τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα. Εξηγεί ότι αυτό προσθέτει έναν επιπλέον βαθμό σκοπιμότητας και ότι έτσι μπορείς να απορροφήσεις περισσότερο από αυτές τις χημικές ουσίες της αγάπης. «Το κέντρο ανταμοιβής ενεργοποιείται στα έξι δευτερόλεπτα, αλλά τα 10 δευτερόλεπτα σίγουρα δεν θα σας σκοτώσουν», σημειώνει.

Πώς να πετύχεις το φιλί των 10 δευτερολέπτων; 

«Αφήστε τα πάντα κάτω – μην κρατάτε τίποτα – κοιτάξτε ο ένας τον άλλον στα μάτια και αφιερώστε πραγματικά αυτά τα 10 δευτερόλεπτα στη στιγμή», λέει η Reed. Ενώ φιλιέστε, η ειδικός λέει ότι μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμο να προσθέσεις το «bonus» του να σκέφτεσαι (ακόμα και να λες) ωραία πράγματα για το σύντροφό σου. «Σκεφτείτε κάτι που θαυμάζετε σε αυτό το άτομα ή απλώς ότι νοιάζεστε γι’ αυτό ή ότι θα σας λείψει, κάτι που σας συνδέει μαζί του», εξηγεί.

Γιατί έχει σημασία!

Όχι μόνο η παράταση του φιλιού σας σε 10 δευτερόλεπτα απαιτεί ένα βαθμό προσοχής και σκοπιμότητας, που είναι και τα δύο υπέροχα πράγματα σε μια σχέση, αλλά η Reed σημειώνει ότι έχει να κάνει επίσης με την ενεργή επιλογή να θαυμάσεις το σύντροφό σου, να επιλέξεις να δημιουργήσεις στιγμές οικειότητας μαζί του και να επιλέξεις να τον δεις ως εραστή σου.

«Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται με αυτή τη λέξη, «εραστής», και το θέμα είναι ότι καταλήγουμε να είμαστε επιχειρηματικοί εταίροι, ή συγκάτοικοι ή καλύτεροι φίλοι», εξηγεί, προσθέτοντας ότι πολύ συχνά, οι άνθρωποι ξεχνούν ότι μπορεί να είναι ευάλωτοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, όχι μόνο σε ένα βραδινό ραντεβού ή όταν κάνουν σεξ. «Χρειάζεται αυτή η στιγμή για να θαυμάσετε πραγματικά το άτομο που έχετε απέναντι σας και να συνδεθείτε και μετά λαμβάνετε μαγικά αυτή τη μεγάλη έκρηξη χημικών», λέει.

Υπογραμμίζει ότι το φιλί των 10 δευτερολέπτων είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν χαιρετάμε ο ένας τον άλλον μετά από καιρό χωριστά, καθώς βοηθάει να επανέλθετε και οι δύο στο ίδιο «επίπεδο» συναισθηματικά, κάτι γνωστό και ως «συντονισμός». «Καταργεί την ένταση του να ξαναβρεθούμε μαζί στο τέλος της ημέρας για να φιλιόμαστε για 10 δευτερόλεπτα. Τώρα βρίσκεστε σε αυτή τη ζώνη μαζί, έχετε αφήσει τη δουλειά πίσω σας και βρίσκεστε στη ζώνη της σχέσης», εξηγεί ο Reed.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164