Ιστορικό ταξίδι στο χρόνο με το COSMOTE CHRONOS

Ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν όσοι «κατεβάσουν» στο κινητό ή το tablet τους την εφαρμογή COSMOTE CHRONOS. Πρόκειται για μια νέα, τεχνολογικά καινοτόμα εφαρμογή, που «ζωντανεύει» την Ακρόπολη κατά την εποχή της ακμής της.

Με στόχο την ανάδειξη της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο, η COSMOTE CHRONOS διατίθεται δωρεάν σε Ελλάδα και εξωτερικό, ανεξαρτήτως τηλεπικοινωνιακού παρόχου. Η εφαρμογή είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της COSMOTE, με τη στήριξη του Μουσείου της Ακροπόλεως, στο πλαίσιο Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας.

Επιστημονικά τεκμηριωμένες εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις

Με τη δύναμη της τεχνολογίας, οι χρήστες της εφαρμογής είτε βρίσκονται στην Ακρόπολη, είτε οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, θα δουν να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια τους και σε πραγματική κλίμακα μνημεία του Ιερού Βράχου (Παρθενώνας, Ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος, Χαλκοθήκη, Ωδείο Ηρώδου Αττικού) και εκθέματα του 3ου ορόφου του Μουσείου της Ακρόπολης. Μάλιστα, στην περίπτωση που κάποιος βρεθεί πάνω στον Ιερό Βράχο, οι εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις εναποθέτονται στα ερείπια των ίδιων των ναών, γεγονός που καθιστά την εμπειρία ακόμη πιο συγκλονιστική.

Για τις εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις χρησιμοποιήθηκαν σχεδιαγράμματα, σκίτσα και σκαριφήματα μέσα από τη διεθνή βιβλιογραφία. Η επιστημονική αρτιότητα του περιεχομένου της εφαρμογής τεκμηριώνεται από τις προτάσεις και τις σχετικές εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις των μνημείων της Ακρόπολης από τους ειδικούς αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες, που ασχολούνται με τα συγκεκριμένα μνημεία σε ειδικά βιβλία και άρθρα τα τελευταία 150 χρόνια.

Η επιστημονική επιμέλεια του περιεχομένου της εφαρμογής COSMOTE CHRONOS έχε γίνει από τον κ. Πάνο Βαλαβάνη, Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Ψηφιακή βοηθός-ξεναγός με τεχνητή νοημοσύνη

Στις καινοτομίες της εφαρμογής συμπεριλαμβάνεται η ψηφιακής βοηθός-ξεναγός «Κλειώ» που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη και μπορεί να απαντά real time σε ερωτήματα των χρηστών σχετικά με τα μνημεία. Η Κλειώ μπορεί να απαντήσει σε περισσότερες από 10.000 ερωτήσεις, σε Ελληνικά και Αγγλικά, αρκεί ο χρήστης να είναι συνδεδεμένος σε δίκτυο 5G. Όταν η κινητή συσκευή είναι συνδεδεμένη σε 4G ή Wi-Fi, παρέχεται αυτοματοποιημένη ξενάγηση.

Η COSMOTE στηρίζει διαχρονικά τον πολιτισμό

Η εφαρμογή COSMOTE CHRONOS μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο από ιδιώτες, όσο και από επαγγελματίες ξεναγούς για τον εμπλουτισμό της περιήγησης στην Ακρόπολη. Επιπλέον, αποτελεί εκπαιδευτικό εργαλείο για τα σχολεία, σε όλο τον κόσμο, προσθέτοντας στο διδακτικό υλικό μία καινοτόμα εφαρμογή με διαδραστικό χαρακτήρα.

Η στήριξη του πολιτισμού εντάσσεται στη στρατηγική προτεραιότητα βιώσιμης ανάπτυξης της COSMOTE για τη δημιουργία μιας ψηφιακής κοινωνίας για όλους και την αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων, όπως η διατήρηση και ανάδειξη του πολιτισμού.

Μεταξύ των δράσεών της προς αυτή την κατεύθυνση είναι, επίσης, η παροχή δωρεάν Wi-Fi στους 25 σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η δημιουργία του COSMOTE HISTORY HD, του μοναδικού ελληνικού καναλιού ντοκιμαντέρ αφιερωμένου αποκλειστικά στην Ελλάδα, την ιστορία, τον πολιτισμό.

Ακολουθεί ένα σύντομο demo της εφαρμογής: