Kiss me! Ένας άνδρας εξηγεί με τη βοήθεια της επιστήμης τη δύναμη του φιλιού

Υπάρχει το φλερτ. Υπάρχει το παιχνίδι και η αγωνία να πιάσουν τόπο οι κόποι σου. Και υπάρχει και ο τρόμος μήπως αυτές τις στομαχικές διαταραχές του έρωτα διακόψει ένα παγερό βλέμμα ή μια λέξη που θα ακούγεται πιο βροντερή και από το “ΌΧΙ” του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Κι εκεί στα ξαφνικά, έρχεται η λύτρωση. Ένα φιλί! Σκύβει, σε φιλάει και εσύ κλείνεις τα μάτια όπως θα έκανες για κάθε τι που θες να απολαύσεις χωρίς να σε αποσπάσει κανείς και τίποτα.

Τι είναι τελικά αυτό που κάνει το φιλί την πιο ανεξίτηλη σφραγίδα της αγάπης; Γιατί δίνουμε τόσο μεγάλη σημασία σε αυτό; Πώς μπορεί μια τόσο “ακαταλαβίστικη” για τα εργαστήρια βιολογίας πράξη, μοναδική ανάμεσα στα ζωντανά πλάσματα της γης, να σημαίνει τόσα πολλά για έναν άνδρα και μια γυναίκα;

Kiss me…
Χωρίς να θέλω να σε προκαταλάβω, να μιλήσω εξ’ ονόματος όλων ή να φτιάξω απόλυτους κανόνες θα δηλώσω χωρίς καμιά αμφιβολία πως το φιλί είναι η αρχή, είναι η βάση, είναι η συνδετική κόλλα για όλα όσα ακολουθούν σε μια ρομαντική σχέση. Το νιώθεις, το έχεις δει να συμβαίνει. Μη σου πω, πως πολλές φορές έχεις αισθανθεί πως αν δεν υπάρχει το “σωστό” φιλί, δεν μπορείς να συνεχίσεις. Κι όμως η επιστήμη που όλα τα εξηγεί με τη λογική δεν μπορεί ακόμη να πει με βεβαιότητα τι είναι αυτό που κάνει το φιλί τόσο μοναδικό.

Έτσι, οι καθηγητές Rafael Wlodarski και Robin Dunbar του πανεπιστημίου της Οξφόρδης θέλησαν να διαλευκάνουν το μυστήριο με ένα online ερωτηματολόγιο για τη σημασία του φιλιού τόσο σε μικρές όσο και σε πιο μακροχρόνιες σχέσεις. Το συμπέρασμα; Ένα φιλί σε βοηθά να “ζυγίσεις” έναν πιθανό σύντροφο, αλλά και να κάνεις τον αγαπημένο σου να μείνει δίπλα σου όταν είσαι ήδη σε σχέση.

Είναι το φιλί γυναικεία υπόθεση;
Οι απαντήσεις ήταν αποκαλυπτικές, αν και δεν νομίζω πως αλλάζουν και την κοσμοθεωρία μας. Ναι, οι γυναίκες επενδύουν περισσότερα σε ένα φιλί. Ναι, μια γυναίκα το αξιολογεί γενικά ως πιο σημαντικό σε μια σχέση από ότι ένας άνδρας, χωρίς αυτό να υπονοεί πως τα αρσενικά του ανθρώπινου είδους το αντιμετωπίζουν υπεροπτικά. Αυτή η πράξη αγάπης είναι για τις γυναίκες ο κρυφός κωδικός που τους δίνει την απάντηση: “Είναι αυτός ο prince charming για το δικό μου παραμύθι;” “Μπορώ να τον εμπιστευτώ για σύντροφο της ζωής μου και πατέρα των παιδιών μου;”

Δεν είναι η πρώτη φορά που η γυναίκα επιλέγει με βάση τα πιο ενδόμυχα ένστικα που της υπαγορεύουν να βρει τον κατάλληλο άνδρα, εκείνον που θα της προσφέρει ασφάλεια και γερά παιδιά. Αυτό που έχει όμως ενδιαφέρον στα ευρήματα της νέας έρευνας είναι πως παρά τα όσα έχουν γραφτεί για το “πρώτο φιλί”, οι γυναίκες ενδιαφέρονται περισσότερο για την “ποιότητα” του μέσα σε μια σταθερή μακροχρόνια σχέση. Γιατί; Όπως εξηγούν, η διαδικασία του φιλιού παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην δέσμευση και την τρυφερότητα ανάμεσα στο ζευγάρι. Εξηγεί και ανακουφίζει ή δημιουργεί ανησυχία για το μέλλον της σχέσης.

Τι γεύση έχει το φιλί;
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι είναι αυτό που σε φέρνει κοντά με έναν άντρα; Η επιλογή του αγαπημένου σου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κι όσο και αν σου λένε “ένα και ένα κάνουν δύο”, για να ξεκινήσει μια σχέση περνά από πολλά στάδια. Η εμφάνιση, ο χαρακτήρας, η κοινωνική θέση είναι μερικές από τις βαθμίδες που σε ενώνουν ή σε απομακρύνουν από κάποιον. “Εκεί όμως που τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά, και στην προσπάθειά σου να έρθεις κοντά σε κάποιον ερωτικά, έρχεται το φιλί” εξηγεί ο Dr. Dunbar.

“Το φιλί είναι ένα φρούτο που πρέπει να ωριμάσει πάνω στο δέντρο” λέει μια παροιμία. Πόσες φορές δεν βιάστηκες να το δώσεις και ένιωσες μια παγωμάρα μέσα σου; Και πόσες φορές δεν ήρθε πολύ αργά και ήταν λίγο πικρό. Κι άλλες – λίγες θα προσθέσω εγώ – ήρθε να επισφραγίσει όλα όσα σε αναστάτωναν και να τους δώσει πραγματική υπόσταση. Η έρευνα πάντως το λέει καθαρά. Άνδρες και γυναίκες το τοποθετούν ως σημείο σταθμό για να σημαδέψει μια σχέση ως πιο σοβαρή, να ξεδιαλύνει τις αμφιβολίες και να προσφέρει ασφάλεια και σιγουριά.

Άλλο σεξ, άλλο φιλί

Μπορεί να είναι μέρος των προκαταρκτικών ή σημάδι τρυφερότητας κατά τη διάρκεια του σεξ, όμως το φιλί είναι ιερό και ανεξάρτητο από την ερωτική πράξη. Οι ερωτηθέντες της έρευνας απάντησαν πως το φιλί είναι πιο δυνατό πριν από το σεξ, λιγότερο σημαντικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης και σχεδόν ασήμαντο αφού ολοκληρωθεί η ερωτική διαδικασία.

Αν μάλιστα ένα ζευγάρι είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα μαζί, τότε το φιλί είναι πιο σημαντικό σε άλλες στιγμές. Έχει ιδιότητες δυναμωτικές και αναζωογονητικές μέσα στην καθημερινότητα. Κάνει τη σχέση αλεξίσφαιρη και καθόλου δεν σχετίζεται με το αν ένα ζευγάρι κάνει περισσότερο σεξ ή όχι.

Ξέρεις τι καταλαβαίνω από όλο αυτό; Το λόγο που είναι τόσο σημαντικό να μην σπαταλάς ένα ερωτικό φιλί πριν να είσαι σίγουρη για τα συναισθήματά σου. Πόσο διαφορετικά μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, όταν πρωτοενωθούν στα χείλη την κατάλληλη στιγμή. Αλλά και πόσο καλός παίκτης πρέπει να είσαι, για να ξέρεις πότε να προσφέρεις τα χείλη σου στον σύντροφό σου, έτσι ώστε η σχέση να “επαναφορτίσει” και να έχει διάρκεια! Κι όταν πια ξέρεις το σωστό timing, κλείσε τα μάτια και ταξίδεψε…

Read More

And More