Μάθε τα πάντα για την επείγουσα αντισύλληψη

Η επείγουσα αντισύλληψη χρησιμοποιείται με σκοπό να αποτρέψει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, μετά από σεξουαλική επαφή η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τις επικίνδυνες μέρες χωρίς ή με ελλιπή προφύλαξη ή ακόμη και στις περιπτώσεις που απέτυχε η αντισυλληπτική μέθοδος (π.χ. έσπασε το προφυλακτικό χωρίς να το καταλάβετε).

Αν, λοιπόν, συνέβη κάτι από τα παραπάνω (πριν το πολύ 5 ημέρες) και δεν είσαστε ακόμη έτοιμες να γίνετε μητέρες, η λύση έρχεται από την επείγουσα αντισύλληψη, η οποία και θα πρέπει να ληφθεί το συντομότερο δυνατό. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρετε να “σώσετε” την κατάσταση και δεν θα χρειαστεί καν να βρεθείτε μπροστά στο δίλημμα “εγκυμοσύνη ή άμβλωση”.Ποιες είναι όμως οι μέθοδοι επείγουσας αντισύλληψης;
Είναι δύο και είναι οι εξής:
1. Το ενδομήτριο σπείραμα (IUD) που είναι κατάλληλο για επείγουσα αντισύλληψη, είναι το σπιράλ χαλκού σχήματος Τ“.

Το ενδομήτριο σπείραμα χαλκού σχήματος Τ θεωρείται η πιο αποτελεσματική μέθοδος επείγουσας αντισύλληψης και παρέχει μια συνεχή αντισυλληπτική λύση. Ωστόσο, σε μια περίπτωση όπου χρειάζεται να ενεργήσετε γρήγορα, η τοποθέτηση του σπιράλ είναι χρονοβόρα και περιλαμβάνει μια επεμβατική διαδικασία.

Το ενδομήτριο σπείραμα χαλκού σχήματος Τ μπορεί να τοποθετηθεί μέχρι και 120 ώρες (5 ημέρες) μετά από μια σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Κατά συνέπεια η χρήση του περιορίζεται από τη διαθεσιμότητά του και την ανάγκη τοποθέτησης από έναν επαγγελματία υγείας.


2.
Η Επείγουσα αντισύλληψη για λήψη από το στόμα (χάπι).

Το χάπι επείγουσας αντισύλληψης ονομάζεται επίσης “χάπι της επόμενης ημέρας”, γιατί είναι καλύτερο να ληφθεί όσο το δυνατό γρηγορότερα μετά από μια σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.
O μηχανισμός δράσης της επείγουσας αντισύλληψης -λήψη από το στόμα- είναι η αναστολή ή καθυστέρηση της ωορρηξίας ώστε να μην απελευθερωθεί το ωάριο.

Υπάρχουν δύο διαθέσιμες μέθοδοι επείγουσας αντισύλληψης για λήψη από το στόμα:

1. Μία που περιέχει λεβονοργεστρέλη, η οποία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1999.

2. Μία που περιέχει ουλιπριστάλη (ellaOne), η οποία κυκλοφόρησε το 2009. Το ellaOne σε σύγκριση με τα παλαιότερα προϊόντα που περιέχουν λεβονοργεστρέλη, είναι το μοναδικό που είναι αποτελεσματικό ακόμα και αν η γυναίκα πρόκειται να κάνει ωορρηξία την επόμενη ή μεθεπόμενη ημέρα από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, μέρες δηλαδή που ο κίνδυνος εγκυμοσύνης είναι μέγιστος.

Ενημερωθείτε στο www.ellaOne.gr

Το υπουργείο Υγείας & Πρόνοιας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστούν: διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης – συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Read More

And More