“Νιώθω τόσο μόνη μέσα στη σχέση μου… γιατί μου συμβαίνει αυτό;”

Η σχέση υπάρχει στη ζωή σου, ο σύντροφος είναι εκεί, αλλά εσύ νιώθεις μόνη. Τι συμβαίνει; Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα γράφει για τη μοναξιά στις σχέσεις και τι μπορούμε να κάνουμε…

Έχεις νιώσει και εσύ μόνη σου ενώ βρίσκεσαι με τον άνθρωπό σου; Αν όχι, έχεις ακούσει από φίλες ή άλλους γύρω σου να νιώθουν μοναξιά ενώ βρίσκονται σε μία σχέση; Η αλήθεια είναι πως δεν είναι και τόσο εύκολο πολλές φορές να το ομολογήσουμε ούτε και στον εαυτό μας καθώς μπορεί να χαρακτηριστούμε αχάριστες που έχουμε δίπλα μας έναν άνθρωπο που μας φροντίζει τόσο.

-Έχουμε απομακρυνθεί…
Ναι, μπορεί να είμαστε μαζί, να φροντίζουμε τις καθημερινές εκκρεμότητες, τα παιδιά -αν πρόκειται για μακροχρόνια σχέση, παρόλα αυτά, νιώθω μόνη. Μιλάμε για τα τυπικά, πολλές φορές εντελώς διαικπεραιωτικά, βγαίνουμε με φίλους μας, πηγαίνουμε διακοπές αλλά μεταξύ μας είναι σαν να μην υπάρχει …τίποτα! Όταν μάλιστα βρισκόμαστε μόνοι, δεν έχουμε τίποτα να πούμε για εμάς τους δυο, την συζήτηση μονοπωλούν τα παιδιά, η εργασία, οι ανάγκες του σπιτιού ή ακόμα και σχόλια για τρίτους, τίποτα όμως για εμάς τους δυο.

-Είμαστε τόσο …διαφορετικοί!
Μπορεί να μας τράβηξε τον έναν στον άλλον η διαφορετικότητά μας, αυτή η διαφορετικότητα που τώρα όμως μας απομακρύνει στο πέρασμα του χρόνου. Πολλές φορές μάλιστα, μπορεί τα τόσο διαφορετικά ενδιαφέροντά μας να μας έχουν απορροφήσει τόσο που μεταξύ μας υπάρχει μεγάλη απόσταση πλέον! Όταν βλέπουμε πόσο λίγα είναι τα “κοινά” μας, τρομάζουμε ανακαλύπτοντας την μοναξιά που έχει φωλιάσει ανάμεσά μας!

-Ξεχάσαμε να …μιλάμε!
Μιλάμε για οτιδήποτε άλλο, εκτός από εμάς. Όπως είδαμε και παραπάνω, υπάρχει αντίτιμο που πληρώνουμε χάνοντας την επικοινωνία μεταξύ μας. Τη σχέση μας την κρατάει η ψυχική επαφή, το σεξ και η επικοινωνία. Αν ένα από τα συστατικά αυτά χαθεί, στην ουσία χάνεται και η υγιής μορφή της σχέσης.

-Η σχέση μας έχει …τελειώσει!
Αν δεν έχουμε τι να πούμε οι δυο μας, μήπως τελικά η σχέση μας έχει φτάσει στο τέλος της; Αν σκέφτομαι τι να πω ή ακόμα χειρότερα όταν δεν βρίσκω τίποτα να μοιραστώ με το ταίρι μου, μήπως δεν υπάρχει και λόγος να είμαστε πλέον μαζί;

Τι μπορώ να κάνω;
Πρώτα από όλα να αναγνωρίσω το πως νιώθω, πόσο καιρό αισθάνομαι τη μοναξιά να έχει παρεισφρήσει στη σχέση μου, για παράδειγμα, μπορώ να την συνδέσω με κάτι ή με ένα γεγονός; Να μοιραστώ το πως νιώθω με το άλλο μέλος της σχέσης και να δούμε και οι δύο μαζί αν είναι μόνο δική μου αίσθηση ή αν νιώθουμε το ίδιο και οι δυο. Να παρατηρήσω αν έχω υψηλές προσδοκίες που δεν ικανοποιούνται ή τι έχει αλλάξει σε σχέση με πριν. Να προσπαθήσουμε να ανοιχτούμε ο ένας στον άλλον, να έχουμε κάποιες κοινές δραστηριότητες ώστε να δούμε αν είναι κάτι προσωρινό ή κάτι πιο βαθύ. Φυσικά, αν πρόκειται για κάτι πιο βαθύ, η βοήθεια ειδικού θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη.

Read More

And More