Ο πρώην θέλει να τα ξαναβρείτε. Τι κάνεις; 6 πράγματα που πρέπει να σκεφτείς πριν αποφασίσεις

H Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Ελπίδα Παναγιωτουνάκου σε βοηθάει να αποφασίσεις σε περίπτωση που το παρελθόν, ο πρώην δηλαδή σου ξαναχτύπησε την πόρτα…

Η σχέση σου με έναν ξεχωριστό για σένα άντρα έχει φτάσει στο τέλος της ή τουλάχιστον έτσι νομίζεις εσύ, μέχρι που ο πρώην σου εμφανίζεται στην πόρτα του σπιτιού σου με ένα πλατύ χαμόγελο γεμάτο υποσχέσεις για ένα καλύτερο, κοινό μέλλον!

Έτσι, ξεκινάει να αναζωπυρώνεται και πάλι η μεταξύ σας επικοινωνία και όλα σου θυμίζουν τις παλιές, καλές μέρες. Η πρώτη σου σκέψη είναι: «Μάλλον έχει πια αλλάξει» και «Να γιατί τον ερωτεύτηκα από την πρώτη στιγμή που γνωριστήκαμε». Οι άσχημες στιγμές μπαίνουν για τα καλά στο ντουλαπάκι της λήθης και το μόνο που εύχεσαι είναι να είστε και πάλι μαζί!

Ωστόσο, καλό είναι να μη βιαστείς και να εξετάσεις την κατάσταση όσο πιο αντικειμενικά μπορείς. Να μερικά πράγματα που θα μπορούσες να λάβεις υπόψη σου πριν αποφασίσεις να δεχθείς πίσω τον πρώην σου:

1. Αναλογίσου τον λόγο για τον οποίο χωρίσατε την πρώτη φορά. Ήταν άπιστος; Υπήρχε έλλειψη επικοινωνίας; Ήταν αδιάφορος απέναντί σου; Σε κακομεταχειριζόταν, ήταν υπερβολικά κτητικός ή ελεγκτικός; Εάν συνέβαινε κάτι από τα παραπάνω, τότε ίσως να πρέπει να σκεφτείς πολύ καλά το αν αξίζει να εμπλακείς ξανά σε μια τέτοιου είδους σχέση!

2. Απόφυγε τους γκρινιάρηδες και μίζερους. Μείνε μακριά από έναν πρώην που συνήθιζε να παραπονιέται συνεχώς για την κατάντια της χώρας, τις δυσκολίες στη δουλειά, την οικονομική κρίση, την κακή του τύχη. Βασικά στοιχεία του χαρακτήρα, δύσκολα αλλάζουν!

3. Εστίασε στην προσωπικότητα του ατόμου που έχεις απέναντί σου και σε αυτά που μπορεί να σου προσφέρει εις βάθος χρόνου. Εάν είσαι και πάλι μαζί του λόγω της γοητείας και της εμφάνισής του, είναι πιθανό η κατάσταση μεταξύ σας να χειροτερέψει και πάλι άμεσα.

4. Μίλησε μαζί του με ειλικρίνεια για τους λόγους που σας έφεραν σε ρήξη και εξέτασε εάν υπάρχουν λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν και από τους δυο σας. Εάν δεν είναι διατεθειμένος να μιλήσει για το τι δεν λειτούργησε καλά στο παρελθόν ή να αναγνωρίσει και τα δικά του λάθη, τότε η επανασύνδεση ξεκινάει από σαθρές βάσεις. Θυμήσου: η συζήτηση δεν φέρνει αποτελέσματα από μόνη της. Απαιτούνται νέες πρακτικές και εφαρμογές στον τρόπο επίλυσης των καθημερινών σας διαφωνιών, γιατί διαφορετικά θα καταλήξετε και πάλι στο ίδιο σημείο!

5. Μην αφήσεις τα συναισθήματά σου να σε συνεπάρουν. Όπως είπαμε και πριν είναι δύσκολο να σκεφτείς λογικά, εάν μένεις προσκολλημένη μόνο στα θετικά της σχέσης σου. Ωστόσο, αναρωτήσου κατά πόσο ο άνθρωπος που έχεις πλάι σου μπορεί να σου δώσει ώθηση, έτσι ώστε να πας μπροστά στη ζωή σου ή εάν έχει μάθει από σένα να τον στηρίζεις και να τον βοηθάς σε κάθε του βήμα και γι’ αυτό δεν αντέχει μακριά σου.

6. Εξέτασε προσεχτικά τον τρόπο με τον οποίο σε προσέγγισε και πάλι. Σε διεκδίκησε πραγματικά, κάνει σχέδια για το κοινό σας μέλλον, ξέρει τι θέλει ή βασίστηκε στην αδυναμία σου να μείνεις για κάποιο διάστημα μόνη, δίχως σχέση; Εάν τον δεχθείς πίσω είναι σημαντικό να δεις το κατά πόσο και ο ίδιος θεωρεί ότι η σχέση σας θα έχει μια νέα δυναμική και δεν θα είναι στατική.

Σε κάθε περίπτωση – εφόσον, βέβαια, δεν συντρέχουν λόγοι κακοποίησης – η απόφαση είναι δύσκολη. Αυτό γιατί το συναίσθημα και η λογική δεν είναι πάντα εύκολο να συνυπάρξουν στις ίδιες αναλογίες. Ωστόσο, βεβαιώσου πως δίνοντάς του αυτή τη δεύτερη ευκαιρία δε θα υποπέσετε στα ίδια σφάλματα και την ρουτίνα του παρελθόντος! Δοκιμάστε κάτι διαφορετικό αυτή τη φορά, γιατί τα πισωγυρίσματα σε μια σχέση συνεπάγονται τεράστια συναισθηματική φθορά…

Read More

And More