Όταν η επαφή του με τα social media… κάνει κακό στη σχέση!

Facebook, Instagram, Snapchat… Συνομιλίες, likes, σχόλια, μηνύματα… Αλήθεια, τι σχέση έχει ο σύντροφός σου με τα social media; Η Αγγελική Καβαλλιεράτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, BSc Ψυχολόγος, MSc Κλινική και Κοινοτική Ψυχολόγος, μας βοηθάει σήμερα να καταλάβουμε πότε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχουνε μπει για τα καλά στη ζωή μας κάνουν κακό στη σχέση μας…

Πλέον στη ζωή μας έχουν μπει πολύ δυναμικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς έχουν φτάσει σε σημείο να είναι σημαντικά ακόμη και για την εργασία μας. Σε μεγάλο βαθμό όμως, έχει εξελιχθεί και το φλερτ μέσω των social media. Και αυτό συμβαίνει διότι είναι ένας πολύ ασφαλής και γρήγορος τρόπος να γνωρίσεις ένα νέο πρόσωπο, να φλερτάρεις και να μην το γνωρίζει κανείς. Για αυτό και πολλοί δεσμευμένοι και ειδικά άντρες οδηγούνται σε μια τέτοια επιλογή.

Ποιοί οδηγούνται σε αυτό;
Άτομα που κάτι τους λείπει από τη σχέση τους. Για παράδειγμα η ερωτική επαφή, είτε η επικοινωνία με τον/την σύντροφό.

-Επίσης, όταν λείπει και κάτι από τον εαυτό μας, αυτοεκτίμηση και έλλειψη σεβασμού. Τότε ενώ υπάρχει μια σχέση φτάνει ο καθένας στο να αναζητά έξω μια επιβεβαίωση μέσω του φλέρτ και της αναζήτησης του εάν αρέσουμε, προβάλλοντας τον εαυτό μας και στιγμές από τη ζωή μας σε τρίτους ή ακόμη και αγνώστους.

Πότε μπορεί η χρήση των social media να επηρεάσει τη σχέση μας;
Μπορεί βέβαια κάποιος να χρησιμοποιεί τα social media για να ψάχνει κάτι είτε γιατί του αρέσει να επικοινωνεί με τον περίγυρό του. Πότε όμως η χρήση γίνεται ανησυχητική;

Όταν η χρήση γίνεται πολύωρη, σε μεγάλο βαθμό και με μεγάλη ένταση στην καθημερινότητα, τότε πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό για το σύντροφό μας.

Επίσης, εάν ο σύντροφός μας συνομιλεί με συγκεκριμένα άτομα του άλλου φύλου σε μεγάλο βαθμό, αυτό πρέπει να μας ανησυχήσει περισσότερο.

Εάν παρατηρούμε να παραμελεί τη σχέση μας, να έχει ένταση και νευρικότητα απέναντί μας ή και να αδιαφορεί σε θέματα που σε άλλες καταστάσεις αντιμετώπιζε διαφορετικά και με μεγαλύτερο ενδιαφέρον, θα πρέπει να αναρρωτηθούμε για τη σχέση μας.

Στην περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι υπάρχει κάτι άλλο που τον ενδιαφέρει ή τον απασοχλεί, τότε συνήθως είναι που ο σύντροφός σας, θα προσπαθεί να το αποσιωπήσει λέγοντάς σας, μια συνομιλία ήταν, μια φίλη ήταν, δεν έκανα και κάτι σημαντικό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις αυτό μπορεί να είναι απιστία και πρέπει να το δείτε ως κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, ακόμη και αν γίνεται μέσω του διαδικτύου. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα και πλέον έχει αντικατασταθεί το face to face με ένα μήνυμα στο messenger.

Πως να το διαχειριστώ
Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε σε μια τέτοια περίπτωση είναι να το συζητήσετε με το σύντροφό σας, λέγοντάς του ότι έχετε ανακαλύψει ή έχετε δει να γίνεται αυτό και ρωτώντας τον “που είμαστε εμείς σαν ζευγάρι;”. Με αυτόν τον τρόπο δίνετε την ευκαιρία να αναρρωτηθείτε και οι δυο για το γεγονός αυτό και να αναλογιστείτε για τη σχέση σας, που την αφήσατε, τι θέλετε να κάνετε για αυτήν και αν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές.

Πότε δεν χρειάζεται να ανησυχήσω
Εάν η σχέση είναι καλή και ο σύντροφός σας δεν έχει αλλάξει ως προς το θαυμασμό του σε εσάς, θέλει τη σχέση και κάνει πράγματα για εσάς, τότε δεν ύπαρχει λόγος ανησυχίας. Ενδεχομένως, να ανήκει σε μια κατηγορία όπου του αρέσει να παρακολουθεί και απλά, με ένα like να θαυμάζει κάτι ωραίο και μέχρι εκεί.

Εάν όμως αυτό γίνεται σε μεγάλο βαθμό και παρατηρούμε ότι ακολουθεί συγκεκριμένα άτομα, κυρίως ωραίες γυναίκες του άλλου φύλου και συνομιλεί μαζί τους, τότε πρέπει να το ψάξουμε λίγο περισσότερο.

 

 

Read More

And More