Όταν η σχέση… δεν έχει σεξ

Και καλά να μην έχεις συνευρεθεί ερωτικά τους τελευταίους μήνες με κάποιον όταν δεν βρίσκεις κάτι ενδιαφέρον γύρω σου. Καλά να μην κάνεις σεξ όταν είσαι μόνη και δεν έχεις σύντροφο. Να έχεις όμως και να μην κάνεις σεξ… Ε αυτό πάει πολύ!

Τι φταίει;
Πάει πολύ, δεν διαφωνώ, αλλά συνήθως -αν το πρόβλημα δεν είναι προσωπικό, φταίνε και οι δυο. Σύμφωνα με την Συμβουλευτική Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια, Ειρήνη Τζελέπη “Σε μακροχρόνιες σχέσεις επέρχεται συχνά ένα αίσθημα πλήξης και ανίας. Παράλληλα, συσσωρεύονται πολλά αρνητικά συναισθήματα -κυρίως θυμός, που δεν εκφράζονται μεταξύ των δύο συντρόφων, καθρεφτίζονται όμως με τον πιο παραστατικό τρόπο στην ερωτική τους ζωή. Υπάρχει καλύτερος τρόπος να δηλώσουν δύο σύντροφοι ότι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους ή ακόμη, ότι τους έχει απογοητεύσει η συνύπαρξή τους, από το να μην επιθυμούν να επικοινωνήσουν ερωτικά;”
Με λίγα λόγια, η σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού είναι ο καθρέφτης της σχέσης τους. Αν το σεξ απουσιάζει, τότε χωρίς αμφιβολία σημαίνει πρόβλημα. Συσσωρευμένος θυμός; Πρόβλημα επικοινωνίας; Έλλειψη εμπιστοσύνης; Ό, τι κι αν συμβαίνει έχει επιπτώσεις στην κρεβατοκάμαρα.
Σεξ σημαίνει επικοινωνία
“Το σεξ και η ερωτική διάθεση αντιμετωπίζονται συχνά από πολλά ζευγάρια ως κάτι “άσχετο” με τη σχέση τους, μια δραστηριότητα “ξεκομμένη” που δεν σχετίζεται με την ψυχική διάθεση και επικοινωνία μεταξύ τους. Για αυτό και συχνά, στην προσπάθεια να ξεπεράσουν τη μονοτονία της σεξουαλικής τους ζωής, εστιάζουν σε πρακτικές λύσεις, όπως νέες στάσεις στο σεξ κλπ.” σημειώνει η κ.Τζελέπη.
“Το σεξ, όμως, ακόμη και το πιο “μονότονο” σεξ, δεν είναι μια πρακτική, μηχανική δραστηριότητα. Είναι μια γλώσσα επικοινωνίας και αφορά οτιδήποτε συμβαίνει ή διαδραματίζεται σε μια σχέση. Πράγματι, ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο τα ζευγάρια βαριούνται και αποφεύγουν το σεξ, αποτελεί ένα παράθυρο θέασης του τι πραγματικά συμβαίνει στη σχέση τους και πώς αυτοί οι δύο άνθρωποι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους”.
Προφανώς, αν το σεξ είναι σπάνιο φαινόμενο, μάλλον οι δύο αυτοί άνθρωποι δεν αλληλεπιδρούν και πολύ μεταξύ τους ή αλληλεπιδρούν με την κακή έννοια!
Και πώς διατηρείται το ερωτικό ενδιαφέρον ακριβώς;
“Η διατήρηση του ερωτικού ενδιαφέροντος εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την ικανότητα του ατόμου αλλά και της σχέσης να εκφράζεται και να επικοινωνεί αλλά και από την ικανότητα των μελών κάθε σχέσης να είναι σε επαφή με τον ίδιο τους τον εαυτό. Η έλλειψη ερωτικής επιθυμίας δεν δηλώνει τίποτα περισσότερο ή διαφορετικό από το “δεν μπορώ, δεν θέλω ή δεν με ενδιαφέρει να επικοινωνήσω”! Η συνειδητοποίηση αυτή μπορεί να αποτελέσει βάση για σημαντική περαιτέρω αλλαγή”.
Της Ξένιας Ιωάννου
Με την πολύτιμη συνεργασία της Ειρήνης Τζελέπη, Συμβουλευτικής Ψυχολόγου-Ψυχοθεραπεύτριας, PgDipl., MSc. City University, Λονδίνο, www.psychologynet.gr

Read More

And More