Πρώην εραστές και τώρα… φίλοι; Μπορεί να γίνει αυτό;

Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα γράφει για τη σχέση μετά τον χωρισμό. Γίνεται να παραμείνουμε φίλοι ή κρύβεται “κάτι” πίσω από αυτό; Ο λόγος στην ειδικό…

“Έχουμε χωρίσει και αποφασίσαμε να μείνουμε φίλοι…. Γίνεται;”
Το ακούμε αρκετά συχνά να αναφέρεται σε συζητήσεις. Και πιο συχνά βέβαια το ακούω στο γραφείο από άτομα που ενώ χώρισαν ο ένας εκ των δύο έκανε την πρόταση να παραμείνουν φίλοι και ο άλλος το σκέφτεται… “να συμφωνήσει ή όχι;”

Μπορούν δύο άνθρωποι που είχαν ερωτική σχέση να είναι φίλοι σήμερα;
Η απάντηση είναι εξαρτάται. Εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα:
1. Πριν από πόσο καιρό χώρισαν.
2. Ο λόγος για τον οποίο χώρισαν.
3. Πως ήταν η σχέση τους, αν μπορούσαν δηλαδή να επικοινωνήσουν.
4. Αν γνωρίζονταν από πριν και είχαν μία φιλική σχέση…
5. Αν και για τους δύο έχει τελειώσει η σχέση αυτή.
6. Αν υπάρχει έστω και από τον έναν ελπίδα επανασύνδεσης και απλά δεν θέλει να χάσει την επαφή…

Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι πρώην σύντροφοι είναι νυν φίλοι! Και δεν αναφέρομαι στη γνωστή “φιλία – friends with benefits”.

Αναρωτήσου ποιοι είναι οι δικοί σου λόγοι που θέλεις να υπάρξει μια φιλική στάση ανάμεσά σας. Αποβλέπεις κάπου ή απλά αισθάνεσαι πως με αυτόν τον άνθρωπο απλά τέλειωσε το ερωτικό και ήδη νιώθατε σαν δύο καλά φιλαράκια;

-Χρειάζεται και οι δυο πλευρές να νιώθουν ακριβώς το ίδιο -φιλικά δηλαδή. Διαφορετικά, αργά ή γρήγορα θα έρθει η ρήξη ανάμεσά σας για άλλη μία φορά και θα είναι και πολύ πιο έντονη!

-Χρειάζεται η ανάλογη οριοθέτηση προς όλες τις πλευρές, είναι θέμα προσωπικής άποψης αλλά και στάσης -να είναι ξεκάθαρη η φιλική σχέση.

-Μπορείς να μοιραστείς προσωπικά ζητήματα γύρω από τα φλερτ και τις νέες σχέσεις και των δύο;

-Μπορείς να συναντήσεις τη νέα του/της σχέση;

-Μήπως αισθάνεσαι σαν να συνεχίζεις να είσαι σε σχέση μαζί του και δεν προχωράς στη δική σου ερωτική ζωή; Για παράδειγμα, είναι αρκετά τα ζευγάρια όπου δεν υπάρχει ερωτική επιθυμία από το ένα μέλος της σχέσης ενώ κατά τα άλλα λειτουργούν κανονικά. Αν λοιπόν δεν είχες ερωτική διάθεση μαζί του, είναι σαν να συνεχίζεις τη σχέση σας με τις “ιδανικές” για εσένα συνθήκες.

Δεν υπάρχει λοιπόν ξεκάθαρη απάντηση ναι ή όχι! Πρόκειται για μία συνθήκη όπου οι πρώην σύντροφοι θα αποφασίσουν για το αν γίνεται να υπάρξει μία φιλική σχέση ανάμεσά τους. Και μάλιστα για να γίνει κάτι τέτοιο, ασφαλώς ο χωρισμός δεν μπορεί να είναι πρόσφατος. Αν έχουν περάσει κάποια χρόνια και βρεθούν και πάλι ενώ έχουν προχωρήσει ο καθένας στη δική του ζωή, είναι πιθανό να προκύψει μία φιλία, διαφορετικά είναι συνήθως δύσκολο, χωρίς τίποτα βέβαια να αποκλείεται!

Και μην ξεχνάμε την αντίδραση του νυν απέναντι στη φιλία με τον πρώην σύντροφο…

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164