Απιστία: όταν γίνεται εμμονή

Υπάρχουν οι μονογαμικοί τύποι, υπάρχουν και οι πολυγαμικοί. Υπάρχει η απιστία που συμβαίνει μία φορά και υπάρχει κι εκείνη που γίνεται συνήθεια. Το να είναι κάποιος κατά συρροήν άπιστος είναι ελάττωμα ή πρόβλημα;

Τη μία φορά ίσως και να τη συγχωρήσεις, ίσως και να την ξεπεράσεις, ίσως και να μην τη μάθεις ποτέ. Ένα παραστράτημα ίσως να είναι ένα λάθος, ίσως να είναι και το αποτέλεσμα μιας προβληματικής σχέσης. Τι γίνεται όμως με εκείνους τους ανθρώπους που η απιστία είναι τρόπος ζωής; “Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ανθρώπων που δεν μπορούν να ασπαστούν τη μονογαμία και μια από τις πιο χαρακτηριστικές θεωρείται αυτή της εμμονικής πολυγαμίας” σύμφωνα με την ψυχολόγο Στέλλα Αργυρίου.

Τι φταίει;

Όταν η λέξη εμμονή μπαίνει στην κουβέντα, τότε σίγουρα υπάρχει πρόβλημα. Ο άπιστος ή η άπιστη (ας μην είμαστε προκατελημμένες) έχει θέματα. Προσπαθεί να επιβεβαιώσει τη σεξουαλικότητά του, τον ανδρισμό του ή τη θηλυκότητά της. “Τις περισσότερες φορές” όπως λέει και η κ.Αργυρίου “έχουμε να κάνουμε με ιδιαίτερα ανασφαλή άτομα που διαρκώς αναζητούν την “αναγνώριση” των προσόντων και των ικανοτήτων τους”. Με λίγα λόγια, η αυτοπεποίθησή τους εξαρτάται απόλυτα από τους άλλους. Χωρίς όμως να ενδιαφέρονται για κάποιους άλλους -που αυτή η συμπεριφορά τους πληγώνει.
Ανδρικός πρωταθλητισμός

Και για να μην είμαστε προκατελημμένες, ας μιλήσουν οι έρευνες και η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου. “Την ροπή αυτή αναπτύσσουν κυρίως άντρες καθώς σχετικές μελέτες αποδεικνύουν πως έχουν περισσότερο από τις γυναίκες την τάση να διατηρούν παράλληλες σχέσεις. Το παράδοξο της ιστορίας είναι πως παρόλα αυτά οι ίδιοι αισθάνονται καλοί σύζυγοι και οικογειάρχες, καθώς φροντίζουν να μην λείψει τίποτα από τα αγαπημένα τους πρόσωπα”. Κι όταν λέμε τίποτα, εννοούμε τίποτα. Ακόμα και η διακόσμηση κεφαλής!
Φυσικά και πρόκειται για μια ψευδαίσθηση. Φυσικά και πρόκειται για ένα μηχανισμό προστασίας που έχουν αναπτύξει. Φυσικά και έχουν βρει έναν ωραιότατο τρόπο να “παραμυθιάζουν” τον εαυτό τους. Η ουσία όμως είναι ο φόβος. Φόβος να μην θεωρηθούν σκλάβοι των συναισθημάτων τους προς το γυναικείο φύλο. “Καθώς όπως προείπαμε πρόκειται για ιδιαίτερα ανασφαλή άτομα”. Ανασφαλή άτομα που θεωρούν ότι συναίσθημα σημαίνει αδυναμία και αδυναμία σημαίνει αμφισβητούμενος ανδρισμός. Τι να πεις; Άβυσσος η ψυχή και του αρσενικού.
Το τρίτο πρόσωπο

“Τα πράγματα όπως καταλαβαίνετε δεν είναι τόσο απλά. Εφόσον μετά από μια τέτοια επιλογή απειλείται η εμπιστοσύνη του συντρόφου” επισημαίνει η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου. Οι ισορροπίες διαταράσσονται, η σχέση κλονίζεται και “το κακό είναι ότι τις περισσότερες φορές οι παράλληλες σχέσεις δεν δημιουργούνται από ουσιαστικές ανάγκες, αλλά από το φόβο της ανάγκης, από το φόβο της μοναξιάς, από την ανάγκη της “ρεζέρβας” και όχι γιατί υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για το τρίτο πρόσωπο”.
Κατάλαβες; Επειδή δηλαδή κάποιος έχει συναισθηματικά κενά, ταλαιπωρεί δύο ανθρώπους: τον σύντροφο και το τρίτο πρόσωπο. Δύο θύματα, σε ένα. Επειδή δηλαδή φοβάται κάποιος μήπως και δεν καλυφθεί συναισθηματικά, χρειάζεται και μια “ρεζέρβα” για καθαρά προσωπική χρήση. Οκ!
Συνήθως μια τέτοια κατάσταση φωτογραφίζει την έλλειψη στοργής, φροντίδας, ασφάλειας και προστασίας κατά την παιδική ηλίκία αυτών των ανθρώπων” διευκρινίζει η ψυχολόγος και για άλλη μια φορά οι γνωστές αμαρτιές γονέων…

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;

  1. ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩΣΩ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ Κ ΤΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΟΣΟ ΣΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ Κ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΠΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΟΔΥΝΑ ΚΑΙ ΜΗΔΑΜΙΝΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ.ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΧΑΙΔΕΥΕΤΑΙ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΜΑΣ ΠΩΣ ΕΜΑΣ ΑΓΑΠΑΝΕ ΑΠΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΙΚΡΑ ΛΑΘΑΚΙΑ ΣΑΝ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ.ΟΧΙ.ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ Ο ΑΝΤΡΑΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΙΑΚΥΝΔΙΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ “ΣΟΒΑΡΗ” ΚΑΤΑ Τ’ΑΛΛΑ ΣΧΕΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Κ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ.ΓΙΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΟΝΕΣΕ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΟ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΣΟΒΑΡΟ Η ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ Κ ΜΟΝΟ ΑΓΑΠΑΕΙ.ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΟΤΑΝ Ο ΑΝΤΡΑΣ ΠΟΥ ΤΑΧΑ ΜΑΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΣΚΟΡΠΙΖΕΙ ΤΟ Σ’ΑΓΑΠΩ ΤΟΥ Κ ΣΕ ΤΡΙΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΘΕΜΑ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Κ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥΣ.ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΕΜΑ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ.

  2. Otan gia enan ra loipon h apistia einai emmoni kai tropos zwis uparxei tropos na “therapeutei”????

  3. ΑΝ ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΙΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΠΟΤΟΜΑ ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ ΚΙΝΙΤΟ ΚΑΙ FACEBOOK ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΣΕ ΕΛΕΧΕ ΜΑΝΙΟΔΩΣ ΔΕΝ ΣΕ ΕΛΕΧΕΙ ΚΑΙ ΜΙΛΑΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΤΟΝ ΑΠΑΤΗΣΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΥΠΟΥ ΟΤΙ ΠΩ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕ ΔΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙΜΩΡΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΝΕΙ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙ ΠΟΥ ΠΩΣ ΚΑΙ ΤΙ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ????

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read More

And More