Η θετική, αλλά και η αρνητική, επιρροή της άνοιξη στην ψυχολογία μας

Άνοιξη σημαίνει αλλαγή διάθεσης. Προς το καλύτερο, αλλά μερικές φορές και προς το χειρότερο. Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα γράφει για τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά που μπορεί να φέρει η Άνοιξη…

Πόσο διαφορετικά νιώθουμε όταν ανοίγει ο καιρός και βλέπουμε τις πρώτες ανοιξιάτικες μέρες! Αν και η ψυχολογική διάθεση που σχετίζεται με τη συγκεκριμένη εποχή μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, πολλοί είναι εκείνοι που βιώνουν μια αίσθηση ανανέωσης και αναζωογόνησης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται αύξηση της ενέργειας και του κινήτρου, καθώς οι μέρες μεγαλώνουν και ο καιρός βελτιώνεται. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο θετική προοπτική και μια συνολική αίσθηση ευημερίας. Άλλοι μπορεί να βιώσουν μια αίσθηση νοσταλγίας ή μελαγχολίας, καθώς η μεταβαλλόμενη εποχή φέρνει αναμνήσεις από περασμένες εποχές ή συναισθήματα απώλειας.

Γενικότερα, η ψυχολογική διάθεση που σχετίζεται με την άνοιξη μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών εμπειριών, των πολιτισμικών παραδόσεων και των περιβαλλοντικών παραγόντων.

Οι θετικές αλλαγές
-Μεγαλύτερες μέρες και αύξηση της ηλιακής ακτινοβολίας: Καθώς οι μέρες μεγαλώνουν, έχουμε περισσότερη έκθεση στο φυσικό φως του ήλιου, το οποίο μπορεί να ενισχύσει τη διάθεσή μας και τα επίπεδα ενέργειας, αυξάνοντας την παραγωγή σεροτονίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει τη διάθεση. Το ηλιακό φως βοηθά επίσης το σώμα να παράγει βιταμίνη D, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή ψυχική υγεία.

-Υψηλότερες θερμοκρασίες: Μετά από έναν μακρύ αν και όχι ιδιαίτερα κρύο χειμώνα -τουλάχιστον φέτος- οι πιο ζεστές ανοιξιάτικες θερμοκρασίες μπορούν να μας βοηθήσουν να νιώσουμε πιο θετικοί, να θέλουμε να βγούμε περισσότερο έξω στον καθαρό αέρα, κάτι που μπορεί να μας αυξήσει την ευεξία.

-Η φύση επιστρέφει στη ζωή: Η άνοιξη είναι η εποχή της αναγέννησης και της ανανέωσης, κάτι που μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογική διάθεση. Το να είσαι περιτριγυρισμένος από πράσινο, όμορφα λουλούδια, χρώματα και αρώματα, μπορεί να αυξήσει τα συναισθήματα ηρεμίας, χαλάρωσης και ευτυχίας. Όμορφες ανοιξιάτικες εικόνες που ζωντανεύουν τις αισθήσεις και βοηθούν νιώσουμε μια αίσθηση αισιοδοξίας και ελπίδας για το μέλλον.

-Περισσότερες ευκαιρίες για υπαίθριες δραστηριότητες: Ο πιο ζεστός καιρός και οι μεγαλύτερες μέρες της άνοιξης παρέχουν περισσότερες ευκαιρίες για υπαίθριες δραστηριότητες όπως πεζοπορία, κηπουρική και αθλήματα, που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση και να μειώσουν το άγχος.

 

Οι αρνητικές αλλαγές
Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν και αρνητικοί παράγοντες που σχετίζονται με την άνοιξη και την ψυχολογική διάθεση. Αυτοί οι αρνητικοί παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν:
-Εποχιακές αλλεργίες: Η κατ’ εξοχή περίοδος των αλλεργιών. Η εποχή που πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν εποχιακές αλλεργίες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως φτέρνισμα, συμφόρηση και πονοκεφάλους. Εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο αρνητικά μπορεί να επηρεάσουν αυτά τα συμπτώματα και η σωματική δυσφορία τη διάθεσή μας και να οδηγήσουν σε κόπωση και ευερεθιστότητα.

-Πίεση για κοινωνικοποίηση: Η άνοιξη είναι μια εποχή που συμβαίνουν πολλά κοινωνικά γεγονότα, όπως γάμοι, βαφτίσεις, διάφορες υπαίθριες συγκεντρώσεις. Για μερικούς ανθρώπους, αυτό μπορεί να δημιουργήσει πίεση γύρω από την κοινωνικοποίηση και μία πιο έντονη δραστηριοποίηση, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε άγχος ή στρες, ακόμα και σε υπερένταση.

-Διαταραχές στη ρουτίνα: Με την αλλαγή της εποχής, μπορεί να είναι δύσκολο να προσαρμοστούμε σε νέα προγράμματα και ρουτίνες. Κάτι που μπορεί να δημιουργήσει επίσης άγχος, ειδικά εάν διαταράσσει τα πρότυπα ύπνου ή τα προγράμματα εργασίας.

-Αυξημένες προσδοκίες: Η άνοιξη συνδέεται συχνά με νέα ξεκινήματα, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν αίσθηση πίεσης για την επίτευξη προσωπικών στόχων ή για σημαντικές αλλαγές στη ζωή. Παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθήματα άγχους ή απογοήτευσης ή και ματαίωσης ακόμα, εάν δεν ικανοποιηθούν οι προσδοκίες.

Read More

And More