Πώς θα καταλάβεις αν είναι η αδερφή σου ψυχή ή όχι…

Αυτό που ψάχνουμε όλες, όσο ρομαντικό κι αν ακούγεται. Αυτός, ο άνθρωπος αυτός που θα είναι ο άλλος σου εαυτός. Είναι τελικά ή όχι; Βρήκες την αδερφή – ψυχή σου ή όχι; Για να δώσεις την απάντηση θα σε βοηθήσει η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα και το πόσο ειλικρινής θα είσαι απέναντι στον εαυτό σου.

Καλοκαιράκι, εποχή ανανέωσης, διασκέδασης και λάμψης. Λάμψης εξωτερικής με το ηλιοκαμένο σου χρώμα αλλά και εσωτερικής, καθώς το φλερτ και οι νέες γνωριμίες είναι στα φόρτε τους. Μόλις γνώρισες τον άνδρα των ονείρων σου και σκέφτεσαι ότι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό; Αναρωτιέσαι αν πράγματι είναι η “αδελφή ψυχή” σου; Αλήθεια, έχεις αναρωτηθεί τι είναι αυτό που σε κάνει να απαντήσεις “Ναι” ή “Όχι”;

Ας μην γελιόμαστε, στην πραγματικότητα γνωρίζουμε πότε ταιριάζουμε με κάποιον ή όχι, υπάρχουν αλάνθαστα σχεδόν σημάδια, απλά εμείς ίσως δεν θέλουμε να τα δούμε και συνήθως αν μας αρέσει ο τύπος που είμαστε μαζί, έχουμε την τάση να δικαιολογούμε ότι μας ενοχλεί, φτάνοντας ακόμα και στην υπερβολή πολλές φορές: “μάλλον εγώ φταίω που …νόμιζα ότι…”, πόσω μάλλον όταν είμαστε και ενοχικοί χαρακτήρες!

Και δεν σημαίνει πως με την “αδελφή – ψυχή” μας, δεν καυγαδίζουμε ποτέ. Γενικότερα έχω την τάση να φοβάμαι όταν ακούω από ζευγάρια στο γραφείο να λένε όλο περηφάνεια πως δεν τσακώνονται ποτέ! Ανησυχώ γιατί η μη-σύγκρουση δεν είναι σημάδι υγείας στη σχέση, το αντίθετο μάλιστα, μπορεί να σημαίνει ότι “αδιαφορώ πλήρως για εσένα” ή ότι ο καθένας έχει τραβήξει το δρόμο του, απλά εξακολουθούμε και μένουμε κάτω από την ίδια στέγη…

1. Συγκρουόμαστε λοιπόν, αλλά έχουμε τη διάθεση και την επιθυμία να δούμε τις διαφορές μας, ενώ παράλληλα συμφωνούμε στο να διαφωνούμε. Ξέρουμε ότι θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί, έχουμε συναισθήματα στην πορεία ο ένας για τον άλλον.

2. Άλλη μία παγίδα που πέφτουμε εύκολα είναι πως περιμένουμε να ταιριάζουμε απόλυτα με τον άλλον! Μα πως θα γίνει αυτό, όταν -μεταξύ μας τώρα- δεν ταιριάζουμε απόλυτα ούτε με τον ίδιο μας τον εαυτό;

3. Αγχώνεσαι για το πόσο ταιριαστοί είστε, πως σας βλέπουν οι άλλοι, αν κάνουν θετικά σχόλια για τους δυο σας; Μα είσαι μαζί του επειδή εσύ θέλεις και όχι για να τον εγκρίνει ο κόσμος. Ξανασκέψου το!

4. Αισθάνεσαι τη διαφορετικότητα σε βαθμό που σε ενοχλεί ή που σου αρέσει; Όλοι μας είμαστε διαφορετικοί, με διαφορετικές απόψεις, αντιλήψεις, αξίες, “πιστεύω”, κλπ. Το θέμα είναι “πόσο διαφορετικοί είμαστε και αν βρίσκουμε κοινό σημείο επαφής και συνεννόησης”…

5. Μπορείς να εκφράσεις ελεύθερα αυτό που πιστεύεις ή χρειάζεται να το κρατήσεις για σένα για να μην παρεξηγηθείτε; Βέβαια χρειάζεται προσοχή στον τρόπο που εκφραζόμαστε -συνήθως εκεί γίνεται και η παρεξήγηση, π.χ. στον τόνο της φωνής, στο βλέμμα… Αν η στάση μας λέει το αντίθετο από τα λόγια μας… Αν βέβαια νιώθεις ότι είστε από …διαφορετικούς πλανήτες, τότε ξέρεις την απάντηση, άσχετα από το αν θέλεις να την ακούσεις ή όχι!

6. Χρειάζεται μήπως να αλλάξεις γενικότερα τις συνήθειές σου και τον τρόπο που λειτουργείς, αντιδράς, ζεις γενικότερα; Η σχέση χρειάζεται αέρα για να αναπνέει, αν πιέζεσαι να γίνεις κάτι που δεν είσαι, να κάνεις παρέα με ανθρώπους που δεν σου ταιριάζουν ή να ασπαστείς τη δική του προσωπικότητα, τότε ξέχασέ τον!

7. Νιώθεις ότι μαζί του εξελίσσεσαι; Ότι και οι δύο είναι σαν να πηγαίνετε ένα βήμα παραπέρα; Η εξέλιξη είναι θετικός δείκτης στη σχέση των ανθρώπων γενικότερα. Ποιος θέλει να μένει στάσιμος ή να νιώθει ότι του ρουφάει ενέργεια ο άλλος; Ότι λειτουργεί ως τροχοπέδη στην προσωπική του ανάπτυξη;

8. Αναρωτιέσαι αν αξίζει να είστε μαζί; Μήπως νιώθεις ότι σου πέφτει λίγος ή το αντίθετο; Αν είναι η αδελφή ψυχή σου, δεν αναρωτιέσαι, το νιώθεις, χωρίς να προσπαθείς να συμβιβαστείς στην ιδέα ότι είστε μαζί!

9. Νιώθεις ότι είναι σχεδόν σαν να μην χρειάζεται να μιλήσετε μεταξύ σας; Σαν να επικοινωνείτε σε επίπεδο πέρα από αυτό της τυπικής επικοινωνίας;

10. Αισθάνεσαι ότι ταιριάζετε σε τέτοιο σημείο που είναι σαν να είστε εσείς οι δύο και όλοι οι …άλλοι; Είναι σημαντικό να βρίσκεσαι σε μια σχέση τέτοια που βλέπεις ότι κάνει τη ζωή και των δυο σας καλύτερη!

Ναι, είναι σημαντικό να νιώθεις άνετα με το σύντροφό σου, άνετα να εκφραστείς, να μιλήσεις, να γελάσεις, να …, να…, να… Προσοχή όμως, στην αρχή της σχέσης, όπου ο ενθουσιασμός βρίσκεται στα ύψη, όλα φαίνονται ρόδινα. Είναι ακριβώς σαν τον καλοκαιρινό καιρό -αν εξαιρέσουμε το φετινό καλοκαίρι μέχρι τώρα (!)- όλα φαίνονται ζεστά αλλά και δροσερά ταυτόχρονα, μόλις όμως έρχονται τα …πρωτοβρόχια, αρχίζουμε και κρυώνουμε ο ένας απέναντι στον άλλον!

/

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210 7.79.79.79 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00)
www.askitis.gr

Read More

And More