Τι πραγματικά εκτιμάς στον σύντροφό σου;

Η εκτίμηση είναι απαραίτητη στις σχέσεις. Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία στον σύντροφό σου λοιπόν που ξεχωρίζεις; Ξέρεις, τα συνειδητοποιείς ή χάνεσαι στην καθημερινότητα και να θεωρείς δεδομένα παραβλέποντάς τα. Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα γράφει όλα εκείνα που συνήθως εκτιμούμε στον σύντροφό μας…

Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί τι ήταν εκείνο που σας τράβηξε στον σύντροφό σας; Και πόσες φορές για τα χαρακτηριστικά εκείνα που εκτιμάτε και δεν θέλετε να χάσετε σε εκείνον; Ασφαλώς και δεν είναι τα ίδια για όλους τους ανθρώπους, καθώς ο καθένας μας είναι διαφορετικός, φέρει τα δικά του βιώματα, τις δικές του αξίες, την ηθική του, την κουλτούρα, τα δικά του προσωπικά χαρακτηριστικά.

Ας δούμε όμως ποια φαίνεται να κυριαρχούν στις προτιμήσεις
1. Σεβασμός: Πώς να μην είναι στη λίστα των προτιμήσεων ο σεβασμός; Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία, καθώς σχετίζεται με τον τρόπο που στεκόμαστε απέναντι στους άλλους, αλλά και πως στέκονται οι άλλοι απέναντί μας.

2. Ειλικρίνεια: ένας από τους τρόπους μέσω του οποίου μπορεί να αναπτυχθεί η αίσθηση ασφάλειας και να καλλιεργηθεί η εμπιστοσύνη.

3. Επικοινωνία: ένα από τα τρία βασικά συστατικά της σχέσης. Και μην ξεχνάμε πως η επικοινωνία έχει την λεκτική αλλά και την εξωλεκτική μορφή. Πόσο σημαντικό λοιπόν αυτό που λέμε με τα λόγια να συμβαδίζει με αυτό που δείχνει ο τρόπος μας, η στάση, η έκφραση του προσώπου μας.

4. Χιούμορ: χρωματίζει τη ζωή, την κάνει πιο ανάλαφρη.

5. Στήριξη: πόσο σημαντικό να υπάρχει η στήριξη από τον σύντροφο, πόση φροντίδα και σιγουριά αποπνέει…

6. Κοινά Ενδιαφέροντα: τι όμορφο το ζευγάρι να έχει κοινές ασχολίες, όπως για παράδειγμα, μουσική, ταξίδια και άλλες δραστηριότητες που το φέρνουν πιο κοντά, περνά ευχάριστα το χρόνο μέσα από το μοίρασμα των κοινών αυτών ενδιαφερόντων ενισχύοντας τη σύνδεση και το δεσμό.

7. Ανεξαρτησία: η σχέση χρειάζεται τον χώρο της για να μπορεί να αναπτυχθεί καθώς το κάθε μέλος επίσης αναπτύσσεται ανεξάρτητα από το άλλο χωρίς να «κρέμεται» από πάνω του.

8. Εργατικός: η εργατικότητα δίνει ασφάλεια στη σχέση

9. Ανάληψη ευθυνών: το να είναι κάποιος υπεύθυνος και να αναλαμβάνει την ευθύνη του δηλώνει και το πόσο ώριμος είναι ψυχοσυναισθηματικά.

10. Αγάπη και εκτίμηση: επίσης βασικά χαρακτηριστικά που δηλώνουν ότι υπολογίζει ο ένας τον άλλον.

Read More

And More