Τοξικοί άνθρωποι: Ποιοι είναι αυτοί που γεμίζουν με τοξίνες τη ζωή μας

Μπορεί να είναι μια φίλη, ένας φίλος, ο σύντροφός σου, κάποιος συνεργάτης… Ακολουθεί η λίστα με τους τοξικούς ανθρώπους και τα χαρακτηριστικά τους για να αναρωτηθείς και να τσεκάρεις. Ανθρώπους που πρέπει να διώξεις ή να κρατήσεις σε απόσταση για να μην δηλητηριάσουν την καθημερινότητά σου. Μπορεί, με αυστηρή αυτοκριτική, να συνειδητοποιήσουμε ότι κι εμείς οι ίδιες έχουμε τέτοιες συμπεριφορές και κάτι θα πρέπει να κάνουμε. Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα γράφει για τους τύπους ανθρώπων που γεμίζουν τη ζωή μας με τοξίνες…

Οι τοξικοί άνθρωποι που εισβάλλουν στη ζωή μας, μας φθείρουν ψυχολογικά, κάνουν κακό στη διάθεσή μας και μας επηρεάζουν γενικότερα με έναν αρνητικό τρόπο. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τύποι τέτοιων ανθρώπων, που σίγουρα θα έχεις γνωρίσει ή μπορεί και να τους έχει αφομοιώσει στην καθημερινότητά σου.

Αυτούς τους τύπους θα τους βρεις στις παρακάτω ομάδες ανθρώπων:

Ο εγωπαθής ή αλλιώς εγωιστής
Όπως θέλεις μπορείς να τον χαρακτηρίσεις, έτσι κι αλλιώς εκείνον δεν τον απασχολεί, γιατί το μόνο που τον ενδιαφέρει πραγματικά, είναι ο εαυτός του. Είναι εκείνος ο τύπος ανθρώπου που δεν νοιάζεται ποτέ για το τί κάνεις, δεν θα σε ρωτήσει ποτέ πώς είσαι, το μόνο που θα κάνει είναι να μονολογήσει και να μονοπωλήσει τη συζήτηση σχετικά με δικά του προσωπικά θέματα, που εννοείται θεωρεί πολύ πιο σημαντικά από τα δικά σου.

Ο αλαζόνας, ο υπερόπτης, ο νάρκισσος
Με λίγα λόγια, η αυτοπεποίθηση στο αρνητικό της μεγαλείο. Μέσα στην αλαζονεία του, πιστεύει πως είναι ο καλύτερος, ο ανώτερος όλων, ότι τα κάνει όλα τέλεια και χωρίς λάθη φυσικά.

Ο απαισιόδοξος
Εκείνος που σε κάθε τι όμορφο που συμβαίνει στη ζωή του, θα βρει πάντα κάτι αρνητικό να πει ή να σκεφτεί. Εκείνος που είναι καταδικασμένος να μην βλέπει αισιοδοξία και ελπίδα πουθενά, που για ένα καλό που θα του πεις, θα βρει να σε αντικρούσει με δέκα άσχημα. Εκτός των άλλων, ο συγκεκριμένος τύπος ανθρώπων έχει και μαντικές ικανότητες, μπορεί δηλαδή να σου κάνει προβλέψεις για το πόσο χάλια μπορεί να πάνε τα πράγματα κάθε φορά.

Ο επικριτικός
Και σε αυτόν τον τύπο ανθρώπων κυριαρχεί το αρνητικό στοιχείο, μόνο που σε αυτήν την περίπτωση το αρνητικό αφορά πάντα στους άλλους. Είναι εκείνος ο άνθρωπος που δεν έχει να πει ποτέ καλό λόγο για κανέναν και για τίποτα. Είναι εκείνος που θα σε κατακρίνει, θα σου επισημάνει τα λάθη και τις αδυναμίες σου και δεν θα ακούσεις ποτέ μια ενθαρρυντική κουβέντα.

Ο γκρινιάρης
Όχι ο γλυκούλης παραπονιάρης, αλλά ο εκνευριστικός, κατσούφης, κλαψιάρης, που δεν του αρέσει τίποτα, που παραπονιέται και κλαψουρίζει με το παραμικρό, που του φταίνε όλα.

Ο υποκριτής
Ο ανειλικρινής, ο ψεύτης, ο διπρόσωπος. Δεν θα ακούσεις ούτε μισή αλήθεια από εκείνον. Μπορεί μπροστά σου να σου μιλάει κολακευτικά και μόλις γυρίσεις την πλάτη σου να ξεβράζει όλη τη χολή του για σένα. Μπορεί να δείχνει ότι είναι υποστηρικτικός μαζί σου, να σε κάνει να τον εμπιστεύεσαι και τελικά αυτό που στην ουσία κάνει, είναι να σου βάζει συνεχώς τρικλοποδιές για να πέσεις κάτω.

Ο ζηλιάρης
Όχι εκείνος που θα παρακινηθεί από τη θετική ζήλια (θαυμασμό) για σένα. Εδώ μιλάμε για την κακιά ζήλια, εκείνον που συγκρίνει τα δικά του με τα δικά σου ή των άλλων, που ποτέ δεν νιώθει ευχαριστημένος με τίποτα και θέλει αν είναι δυνατόν κανένας να μην πετυχαίνει τίποτα στη ζωή του. Αυτός που ευχή του είναι όπως λέει και η παροιμία: “να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα!”

Ο τσιγκούνης
Ο φιλοχρήματος, αυτός που έχει καβούρια στις τσέπες. Εκείνος που καλύτερα να χάσει το νεφρό του, παρά τα χρήματά του. Τα λεφτά παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο στη ζωή του, που όλα τα υπόλοιπα -άνθρωποι, συναισθήματα- έρχονται απλώς σε δεύτερη μοίρα.

Read More

And More