Πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνονται το σεξ ο άνδρας και η γυναίκα; Γράφει ο Θ.Ασκητής

Θα έχεις βρεθεί σε συζητήσεις που καταλήγουν στο ότι εμείς οι γυναίκες είμαστε λίγο πιο συναισθηματικές, ότι συνήθως οι γυναίκες πρέπει “να νιώθουν κάτι” για να κάνουν σεξ και ότι οι άντρες μπορούν να συνευρεθούν ερωτικά με κάποια χωρίς απαραίτητα να έχουν συναισθήματα… Ο Δρ. Θάνος Ασκητής γράφει για το διαφορετικό τρόπο που αντιλαμβανόμαστε -άντρες και γυναίκες- τον έρωτα και το σεξ. Ο λόγος σε εκείνον…

Ο έρωτας και το σεξ δεν είναι μόνο δυο διαφορετικές έννοιες αλλά και δύο έννοιες που φαίνεται ότι ο άνδρας και η γυναίκα τις αντιλαμβάνονται και τις βιώνουν διαφορετικά. Η διαφοροποίηση αυτή ήταν σαφώς πιο έντονη σε παλαιότερες δεκαετίες όπου το αγόρι ήταν περισσότερο απελευθερωμένο στην έκφραση της σεξουαλικής του επιθυμίας, ενώ αντίθετα η νεαρή γυναίκα ήταν αρκετά περιορισμένη από τον οικογενειακό και τον κοινωνικό της περίγυρο. Ο άνδρας μπορούσε χωρίς περιορισμούς να εκφράσει τη σεξουαλική του έλξη για μία γυναίκα και να κάνει σεξ χωρίς να εμπλακεί συναισθηματικά. Αντίθετα, στην περίπτωση των γυναικών κάτι τέτοιο θεωρούνταν ανήθικο. Η σεξουαλική επιθυμία εκφραζόταν μόνο μέσω της ερωτικής έλξης που αισθανόταν μία γυναίκα για έναν άνδρα. Ο έρωτας και το σεξ ήταν δύο έννοιες συνυφασμένες σε αυτήν την περίπτωση. Η σεξουαλική ικανοποίηση και κορύφωση δεν ήταν κάτι που εύκολα θα διεκδικούσε μία γυναίκα από το σύντροφό της. Με το πέρασμα του χρόνου η γυναίκα γνώρισε περισσότερο το σώμα της, διεκδίκησε το δικαίωμά της στη σεξουαλική απόλαυση και κατέρριψε σε μεγάλο βαθμό τους περιορισμούς που καθιστούσαν τη σεξουαλική της έκφραση ανήθικη.

Όσες αλλαγές βέβαια και αν έχουν επέλθει μέσα στα χρόνια, οι άνδρες και οι γυναίκες φαίνεται ότι συνεχίζουν να βιώνουν σε πολλά σημεία διαφορετικά τον έρωτα και το σεξ. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως μία γενίκευση και διαφοροποίηση ανδρών και γυναικών καθώς θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τη μοναδικότητα κάθε ανθρώπου ανεξαρτήτως φύλου.

Η ΓΥΝΑΙΚΑ
Η γυναίκα παρά το γεγονός ότι δεν είναι πλέον περιορισμένη, όπως ήταν παλιότερα, συνεχίζει να έχει μία πιο “ρομαντική” οπτική σε σχέση με τον έρωτα και το σεξ. Η σεξουαλική επιθυμία ως γενετήσια ορμή είναι μία πραγματικότητα για την ίδια όπως και για τον άνδρα, παρόλα αυτά η γυναίκα φαίνεται να λειτουργεί περισσότερο εγκεφαλικά και συναισθηματικά. Στην πλειοψηφία των γυναικών ο έρωτας και το σεξ είναι δύο έννοιες ταυτόσημες.

Η γυναίκα πλέον αισθάνεται απελευθερωμένη να εκφραστεί σεξουαλικά, όμως φαίνεται ότι η έκφραση αυτή συνεχίζει να έχει μία πιο ρομαντική απόχρωση για την ίδια. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο βέβαια μία γυναίκα που έχει μεγαλώσει σε ένα ιδιαίτερα αυστηρό περιβάλλον, ακόμα και αν δεν είναι πλέον πρακτικά περιορισμένη, να έχει την ανάγκη να βάλει ένα “περιτύλιγμα” στην επιθυμία της να συνευρεθεί σεξουαλικά με κάποιον άνδρα, λειτουργώντας σύμφωνα με τις ηθικές εγγραφές που έχει κληρονομήσει από την οικογένειά της.

Ο ΑΝΤΡΑΣ
Από την άλλη πλευρά ο άνδρας φαίνεται σε αρκετές περιπτώσεις να βιώνει διαφορετικά τον έρωτα και το σεξ σε σχέση με τη γυναίκα καθώς ήταν ανέκαθεν πιο απελευθερωμένος σε ότι αφορά στην έκφραση της σεξουαλικότητάς του και τη διεκδίκηση της ηδονής μέσω της σεξουαλικής επαφής. Μπορεί να βιώσει μία σεξουαλική εμπειρία έντονα χωρίς να εμπλακεί συναισθηματικά εστιάζοντας σε ένα σεξουαλικό ερέθισμα που μπορεί να τον διεγείρει και να τον οδηγήσει στην κορύφωση. Ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα που βιώνεται εξίσου έντονα και από τον άνδρα, ο οποίος πολύ συχνά λειτουργεί ως “κυνηγός”, διεκδικώντας τη γυναίκα για την οποία αισθάνεται ερωτική έλξη.

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ
Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί, σε τι οφείλονται άραγε αυτές οι διαφορές και κατά πόσο μπορούν τελικά να γενικευθούν. Αρχικά είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να γενικεύσουμε τις διαφορές ανδρών και γυναικών όσον αφορά στο πως βιώνει ο καθένας το σεξ και τον έρωτα. Κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτως φύλου είναι μοναδικός. Η αλήθεια είναι ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι γυναίκες όπως αντίστοιχα και οι άνδρες φαίνεται να μοιράζονται κάποια κοινά χαρακτηριστικά αναφορικά με το πώς βιώνουν κάποιες εμπειρίες. Το γεγονός αυτό δεν οφείλεται μονάχα σε βιολογικούς παράγοντες που αφορούν στο φύλο αλλά και σε ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες, καθώς και σε καταγραφές που έχουν από την οικογένειά τους.

/
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210 7.79.79.79 210 7.79.79.79 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00)

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;

  1. Όπως πολύ σωστά επισημάνατε, οι διαφορές δεν οφείλονται τόσο σε βιολογικούς παράγοντες όσο σε κοινωνικούς παράγοντες. Ο τρόπος που κάνουμε σεξ, άνδρες και γυναίκες (σε επίπεδο πράξης καθαρά), δεν διαφέρει επί της ουσίας. Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε το σεξ διαφέρει και αυτό είναι αποτέλεσμα κοινωνικών και πολιτισμικών κατασκευών. Η οικογένεια και η κοινωνία δηλαδή εκπαιδεύουν τα δύο φύλα εντελώς διαφορετικά όσον αφορά το σεξ. Στο κορίτσι διδάσκουν την εγκράτεια και μια πιο “ρομαντική” προσέγγιση ενώ στο αγόρι παρέχουν την πλήρη ελευθερία να εκτονώνει τις ορμές του. Διδάσκουμε δηλαδή στις γυναίκες το σεξ σαν υποχρέωση απέναντι στον άνδρα και όχι σαν απόλαυση και εκεί βρίσκεται το πρόβλημα.Τις μαθαίνουμε ότι αν κάνουν τις δύσκολες στους άνδρες, εκείνοι θα τις δουν σοβαρά και θα τις παντρευτούν κι ότι ακόμα και μέσα στον γάμο πρέπει να βλέπουν το σεξ σαν αναγκαίο κακό, κυρίως για να κάνουν παιδιά. Και την ώρα της πράξης δεν είναι τίποτε άλλο από ξόανα, άψυχες κούκλες, πάνω στις οποίες οι άνδρες εκτονώνουν τις ορμές τους…Πόσες γυναίκες προσποιούνται πονοκέφαλο, ακριβώς επειδή δεν απολαμβάνουν το σεξ με τον σύντροφό τους; Πόσες κοιτάζουν το ταβάνι εκείνη τη στιγμή, λέγοντας από μέσα τους “άντε τελείωνε;” Ή πόσες βλέπουν το σεξ σαν “χατιράκι” που πρέπει να κάνουν στον άνδρα, για να κερδίσουν κάποιο αντάλλαγμα από εκείνον; (το γνωστό “ας του κάνω τη χάρη, για να κάνει αργότερα εκείνο που θα του ζητήσω ή να μου πάρει εκείνο που του ζήτησα). Όταν οι γιατροί και οι ειδικοί επιστήμονες διερωτώνται γιατί υπάρχουν ακόμη γυναίκες που δεν βιώνουν οργασμό και δεν απολαμβάνουν την ερωτική επαφή, αυτό οφείλεται στα ‘κρατήματα’, στα ‘πρέπει’ και στον ηλίθιο πουριτανισμό, με τον οποίο εξακολουθούν να ανατρέφονται πολλές νέες γυναίκες. Όταν η κοινωνία μας εξακολουθεί να αποκαλεί μάγκα τον άνδρα με τις πολλές, εφήμερες σχέσεις ενώ θεωρεί πόρνη τη γυναίκα που κάνει το ίδιο ή απλώς εκφράζει ανοιχτά τη σεξουαλικότητά της (ακόμα και μέσα σε μια σχέση ή γάμο, αν μια γυναίκα κάνει την πρώτη κίνηση και ζητήσει σεξ από τον άνδρα της, εκείνος θα τη στραβοκοιτάξει), υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό. Ο έρωτας και το σεξ είναι υγεία και ψυχοπνευματική ισορροπία, όχι προνόμιο του ενός και αναγκαίος βραχνάς για τον άλλο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read More

And More