Πρόωρη εκσπερμάτιση: Ένα από τα πιο συχνά σεξουαλικά προβλήματα

Το σεξ είναι ένας από τους βασικότερους τομείς μιας σχέσης. Είναι και ένας από τους βασικότερους τομείς γενικότερα στη ζωή μας. Κι όταν τα πράγματα εκεί, στην κρεβατοκάμαρα, δεν εξελίσσονται τόσο καλά όσο θέλουμε αρχίζουν τα προβλήματα. Τα νεύρα, η ανασφάλεια, τα παράπονα, οι εντάσεις… Αρνητικά συναισθήματα, ενοχλητικές σκέψεις.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ένα λεπτό θέμα που δύσκολα κάνεις κουβέντα. Είναι από εκείνες τις συζητήσεις που σπάνια ανοίγουν και αν ανοίξουν θα είναι μεταξύ κολλητών φιλενάδων.
Η ψυχολόγος Ντόρα Μίνου υπογραμμίζει πως η πρόωρη εκσπερμάτιση “είναι ένα από τα πιο συχνά σεξουαλικά προβλήματα στον άντρα”.
-Ο ορισμός “του πότε η εκσπερμάτιση είναι πρόωρη είναι καθαρά υποκειμενικός. Θα μπορούσε να οριστεί ως πρόβλημα όταν ο άντρας δεν μπορεί να καθυστερήσει την εκσπερμάτισή του σε χρόνο που να μπορούν να ικανοποιηθούν και οι δύο σύντροφοι”.
-“Πολλοί άντρες δεν προλαβαίνουν ούτε να διεισδύσουν στον κόλπο της γυναίκας, ενώ άλλοι εκσπερματώνουν αμέσως μετά τη διείσδηση”.
-“Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι καθαρά ψυχολογική διαταραχή που πολλές φορές μπορεί να συνυπάρχει με στυτική δυσλειτουργία οφειλόμενη σε ψυχογενή ή οργανικά αίτια” σημειώνει η ψυχολόγος.
ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ
Σύμφωνα με την κ. Μίνου το συγκεκριμένο πρόβλημα το έχουν βιώσει οι περισσότεροι άντρες σε κάποια περίοδο της ζωής τους. Και τα βασικότερα αίτια είναι:
-Το άγχος γενικότερα είναι η σημαντικότερη αιτία του προβλήματος.
-Συνήθως εμφανίζεται στις πρώτες σεξουαλικές εμπειρίες του άντρα -στο ξεκίνημα της σεξουαλικής του ζωής- ως αποτέλεσμα άγχους.
-Οι περισσότεροι με την πάροδο του χρόνου και με τις σεξουαλικές εμπειρίες που αποκτούν μαθαίνουν να ελέγχουν και να καθυστερούν την κορύφωσή τους. Ωστόσο, άτομα που διατηρούν το άγχος τους για το σεξ είναι πιθανό να συνεχίσουν να κορυφώνουν γρήγορα.
-Σημαντικό ρόλο παίζει και η σεξουαλική συμπεριφορά του ατόμου. Ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αποχής από το σεξ μπορεί να ειναι η αιτία για έναν άντρα να εκσπερματώσει γρήγορα.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ
“Η πρόωρη εκσπερμάτιση του άντρα συχνά λαμβάνεται ως απόρριψη από τη γυναίκα” εξηγεί η ψυχολόγος Ντόρα Μίνου.
“Ένα τέτοιο πρόβλημα πραγματικά δυσκολεύει τη ζωή του ζευγαριού που συχνά έρχεται σε ρήξη και πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα τη σεξουαλική απομάκρυνση των συντρόφων ή και το τέλος της σχέσης. Ωστόσο, είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται μέσα από σεξοθεραπεία, όπου το ζευγάρι μέσα από ασκήσεις και τεχνικές που θα τους υποδείξει ο ειδικός θα βελτιώσει την ποιότητα της σεξουαλικής του ζωής και κατ’ επέκταση της σχέσης”.
Το να αντιλαμβάνεσαι ότι η σεξουαλική σου ζωή δεν σε ικανοποιεί και δεν κάνεις κάτι για αυτό είναι λάθος. Το να περιμένεις μήπως και διορθωθούν τα πράγματα από μόνα τους είναι ουτοπικό!

Read More

And More