Σεξουαλική επιθυμία: Πως θα την διατηρήσουμε

Η ρουτίνα, ο χρόνος, η διάθεση, η ψυχολογία. Στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού. Να μειωθεί η ερωτική διάθεση και κατά συνέπεια το σεξ. Κι όμως! Όλα γίνονται. Αρκεί να προσπαθήσουμε, αρκεί να θελήσουμε, αρκεί να χρησιμοποιήσουμε το μυαλό μας. Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα σήμερα γράφει για το τι πρέπει να κάνουμε ώστε η σεξουαλική επιθυμία να διατηρηθεί στη σχέση. Ο λόγος στην ειδικό…

“Πως μπορώ να διατηρήσω την σεξουαλική επιθυμία;” ακούω από ζευγάρια αλλά και ανθρώπους στην ατομική τους θεραπεία. Μάλιστα σήμερα που μπορούμε και μιλάμε για το σεξ όλο και πιο ελεύθερα, μπορούμε να διεκδικήσουμε την σεξουαλική μας υγεία έως τα βαθιά γεράματα, φτάνει να το θέλουμε και να προσέξουμε κάποιες συνήθειες, όπως οι παρακάτω:

-Προσέχω τη σωματική υγεία μου: Αν θέλω να θεωρώ τον εαυτό μου ώριμο, πηγαίνω στον γιατρό, κάνω εξετάσεις, φροντίζω τη διατροφή μου και την άσκησή μου.

-Ανδρική σεξουαλική υγεία: Η μείωση της τεστοστερόνης μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλική επιθυμία αλλά και την στυτική λειτουργία. Παρόλα αυτά, δεν σημαίνει ότι το σεξ τέλειωσε, εφόσον μπορεί να ανατρέξει ο άνδρας στους κατάλληλους ειδικούς που θα “φροντίσουν” με τις κατάλληλες θεραπείες να συνεχίσει τη σεξουαλική του ζωή.

-Γυναικεία σεξουαλική υγεία: Οι αλλαγές που συμβαίνουν με την πάροδο των χρόνων στην ψυχολογία αλλά και στο σώμα λόγω της εμμηνόπαυσης, μπορούν να κάνουν την γυναίκα να αισθάνεται λιγότερο επιθυμητή. Ας βάλει λοιπόν στο μυαλό της, ότι είναι στο χέρι της να νιώσει και πάλι σεξουαλική και αισθησιακή, αν φροντίσει την εμφάνισή της, αν δεν παραιτηθεί, αν αρχίσει να γυμνάζεται…

-Επικοινωνία: Μέσα στα χρόνια το ζευγάρι μπορεί να “χαθεί”, όταν έχει μάθει να μιλάει μόνο για τις οικογενειακές εκκρεμότητες, για τα παιδιά και άλλα άσχετα από τους δύο τους. Μάθετε λοιπόν να συζητάτε μεταξύ σας και να επικοινωνείτε λεκτικά και εξωλεκτικά. Μιλήστε για τις ανάγκες σας αλλά και για τις προσδοκίες σας, κάντε κοινά σχέδια και όνειρα, μοιραστείτε τα μεταξύ σας! Βρείτε χρόνο να είστε ή πιο σωστά να ξαναγίνετε αισθησιακοί και σεξουαλικοί.

Read More

And More