Τελικά προγραμματίζεται το σεξ;

Στην αρχή μιας σχέσης όλα φαντάζουν ιδανικά ενώ η σεξουαλική ορμή και ο πόθος αποτελούν συνήθως προτεραιότητα στο ζευγάρι, καθώς ο ένας αναζητά την αίσθηση του κορμιού του άλλου, θέλουν να αγαπηθούν και να βιώσουν την σεξουαλική ηδονή. Στην πορεία, με το πέρασμα του χρόνου, το πάθος, ο αυθορμητισμός και η σεξουαλική συχνότητα, φθίνουν. Μάλιστα, με τον ερχομό ενός νέου μέλους στην οικογένεια, η σεξουαλική ζωή φαίνεται πηγαίνει στο παρασκήνιο. Σύμφωνα με έρευνα σε έγγαμα ζευγάρια από το Ινστιτούτο Kinsey, το 22% των παντρεμένων γυναικών, μεταξύ των ηλικιών 50 και 59 στις Η.Π.Α, δήλωσαν, ότι δεν είχαν κάνει καθόλου σεξ την προηγούμενη χρονιά, ενώ το 20% των παντρεμένων ανδρών έκανε λόγο για σεξουαλική «αποχή» στο γάμο. Τι λέει η Ψυχοθεραπεύτρια, Μαρίνα Μόσχα, για όλα αυτά; 

Μήπως πρέπει να προγραμματίζουμε τελικά το σεξ;

Είναι γεγονός – όσο και αν ακούγεται άσχημο – ότι κάποιες φορές ίσως ο προγραμματισμός βάζει το σεξ στο ημερολόγιο, και επομένως το ανάγει σε προτεραιότητα.

  • Βοηθάει τα πολυάσχολα παντρεμένα ζευγάρια να διατηρήσουν τη σωματική και συναισθηματική οικειότητα μεταξύ τους.
  • Συμβάλλει στην καταπολέμηση του στρες και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, που προκαλεί η προσπάθεια εξισορρόπησης ανάμεσα στην εργασία και στα οικογενειακά καθήκοντα, ανδρών και γυναικών.
  • Διευκολύνει τους γονείς με μικρά παιδιά, ώστε να μην «ξεχνιούνται».
  • Ενισχύει την ανάγκη αυτό-φροντίδας, επιμέλειας της εμφάνισης και της υγείας και στους δύο συντρόφους εφόσον θέλουν να είναι σεξουαλικά ποθητοί και δεν «αφήνονται» στο χρόνο.
  • Παροτρύνει τους συντρόφους να «κλείσουν ραντεβού» και να φλερτάρουν μεταξύ τους (ξαφνικά μηνύματα ή τηλεφωνήματα στη διάρκεια της ημέρας), δίνοντας έτσι μία γεύση νεανικότητας και αυθορμητισμού στη σχέση τους.

Ο προγραμματισμός έχει και μειονεκτήματα;

  • Χάνεται ο αυθορμητισμός και ο συναισθηματισμός μεταξύ των ερωτικών συντρόφων.
  • Το σεξ μπορεί να μετατραπεί σε αγγαρεία
  • Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι προσδοκίες που καλλιεργούμε για το προγραμματισμένο σεξ (σε γενέθλια, διακοπές, γιορτινές μέρες) ματαιώνονται.