Σχέση είναι το «εμείς», η συνύπαρξη: Πόσο εύκολο είναι τελικά να πετύχουμε κάτι τέτοιο;

«Εγώ και Εσύ = Εμείς»! Αυτό ακριβώς είναι η σχέση, δύο άνθρωποι που έρχεται ο καθένας με τα δικά του βιώματα και προσπαθούν να συμβιώσουν, να συνυπάρξουν, να σχετιστούν και να προχωρήσουν μαζί. Τι χρειάζεται όμως για να γίνει αυτό αγαπημένη μας Ψυχοθεραπεύτρια, Μαρίνα Μόσχα; Για να γίνει αυτό χρειάζεται να στηρίζει και να ενθαρρύνει ο ένας τον άλλον, να τον αποδέχεται όπως είναι χωρίς να προσπαθεί να τον αλλάξει, να υπάρχει αποτελεσματική μορφή επικοινωνίας, συναισθηματική έκφραση, ενσυναίσθηση, ενεργητική ακρόαση, και στοιχεία τέτοια που από τη μία φέρνουν τους δύο συντρόφους κοντά και από την άλλη επιτρέπουν την ελεύθερη έκφραση και την ανεξαρτησία του καθενός, ώστε το ζευγάρι να αναπτύξει έναν ισχυρό δεσμό μέσα από το αλληλοσεβασμό, την οικειότητα, την αγάπη, το κοινό «μεγάλωμα» και των δύο.

Δυστυχώς, αρκετές φορές όμως βλέπουμε τον έναν εκ των δύο συντρόφων να αφήνεται σε μία εγωκεντρική συμπεριφορά, βάζοντας εμπόδια στην υγιή σχέση και δημιουργώντας προβλήματα και κάνοντας τη σχέση τοξική. Τέτοιου είδους συμπεριφορές χαρακτηρίζονται από έλλειψη ενσυναίσθησης εφόσον το άτομο επικεντρώνεται μόνο στον εαυτό του και στις δικές του ανάγκες τις οποίες θέλει να ικανοποιήσει, αδιαφορώντας για το ταίρι του. Η άσκηση κριτικής και απαξίωσης, η υποτίμηση, ο έλεγχος, ο αυταρχισμός, ο ναρκισσισμός, η αδιαφορία, είναι κάποιες επίσης από τις συμπεριφορές που σαμποτάρουν τη σχέση.

Αποτέλεσμα είναι το άλλο άτομο να νιώθει ότι είναι μόνο του, δεν παίρνει στήριξη, θαυμασμό, ενθάρρυνση. Οι εντάσεις είναι συχνές μέσα από καυγάδες και συγκρούσεις, όπου τελικά χάνεται η οικειότητα στη σχέση, χάνεται το «Εγώ και Εσύ = Εμείς». Αν λοιπόν αναγνωρίζετε τη δική σας σχέση μέσα από την παραπάνω περιγραφή, πρώτα από όλα χρειάζεται να «δείτε» το πρόβλημα, όσο δύσκολο και να είναι. Μιλήστε με το σύντροφό σας, επικοινωνήστε του πως αισθάνεστε. Ο κάθε άνθρωπος όταν μπαίνει σε μία σχέση κουβαλάει μαζί και όλα όσα έχει μάθει και έχει βιώσει στη ζωή του. Ο καθένας χαρακτηρίζεται από διάφορα χαρακτηριστικά που οδηγούν και στις ανάλογες συμπεριφορές, όταν όμως αυτά τα χαρακτηριστικά βρίσκονται σε υπερβολικό βαθμό, η σχέση υποφέρει. Αναζητήστε βοήθεια ειδικού έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη προβληματική κατάσταση καθώς η σωστή διαχείριση μπορεί να βοηθήσει στην υγιή ανάπτυξη της σχέσης. Αν παρόλα αυτά, το έτερον ήμισυ δεν αναγνωρίζει τίποτα και θεωρεί ότι «όλα είναι καλά, απλά υπερβάλλετε», μάλλον καλό θα είναι να δείτε τι παίρνετε από αυτή τη σχέση…

Read More

And More