Συνέντευξη για δουλειά: Τι να προσέξεις, τα λάθη που πρέπει να αποφύγεις

Η συνέντευξη για δουλειά είναι από τις σημαντικότερες και πιο αγχωτικές στιγμές. Το παρακάτω σου, τα χρήματα στο πορτοφόλι σου, η καθημερινότητά σου εξαρτώνται από το “ναι” ή το “όχι”, από μια συνάντηση που πρέπει να αποφύγεις τα λάθη. Και σε αυτό μας βοηθάει σήμερα η Ντόρα Μίνου, ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή Σύμβουλος. Ο λόγος σε εκείνη…

Αναμφίβολα το πρώτο ραντεβού, η συνέντευξη για τη δουλειά είναι πάντα μία αγχωτική διαδικασία. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, την εποχή της κρίσης, της ανεργίας, της επαγγελματικής αβεβαιότητας, η συνέντευξη κρίνεται καθοριστική για την εύρεση εργασίας, την επαγγελματική αποκατάσταση, την κατάκτηση ενός στόχου την εκπλήρωση της επιθυμίας και την εξασφάλιση των οικονομικών απολαβών σου.

Το “παραγωγικό άγχος” είναι αυτό που θα σε ωθήσει να προετοιμαστείς ανάλογα και να υποστηρίξεις ένα νέο επαγγελματικό ξεκίνημα. Αντίθετα, στην υπερβολή του, το άγχος είναι κακός σύμβουλος και μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά στην πρώτη εικόνα που θα δώσεις μειώνοντας έτσι τις πιθανότητές σου για την κατοχύρωση της θέσης.

Λάθη που μπορεί να οδηγήσουν στην αποτυχία είναι:
-Η ασυνέπεια.
Καλό είναι στο πρώτο ραντεβού να είσαι στην ώρα σου. Αυτό δείχνει μία πρώτη εικόνα για τη διαχείριση του χρόνου σου που πάντα σε μία θέση εργασίας μετράει υπέρ σου.

-Εξωτερική εμφάνιση: Το ντύσιμό σου χρειάζεται να το υποστηρίζεις. Να είσαι άνετη με αυτό και ταυτόχρονα περιποιημένη και καθαρή. Εντύπωση κάνεις αναδεικνύοντας την προσωπικότητά σου με τα ρούχα που φοράς και όχι με την ενδυμασία καθαυτή.

-Το βιογραφικό χρειάζεται να είναι εμπεριστατωμένο και στοχευμένο στην ανάλογη θέση που διεκδικείς. Ένα μακρύ βιογραφικό, ανούσιο, λειτουργεί κατά σου σε σχέση με ένα μικρότερο ουσιαστικό και απόλυτα στοχευμένο.

-Στάση σώματος. Η μη λεκτική συμπεριφορά είναι αυτή που δίνει και τα περισσότερα μηνύματα. Το βλέμμα, το ύφος, το στήσιμό σου γενικά, καθορίζουν και την αυτοπεποίθησή σου. Είναι σημαντικό για τον εργοδότη να βλέπει απέναντί του έναν άνθρωπο που “έχει ταυτότητα”, ξέρει ποιος είναι και τί ακριβώς ζητά. Από τη χειραψία και μέχρι και τη στάση του σώματος στη διάρκεια της συνέντευξης δίνεις τα ανάλογα μηνύματα. Ο άνθρωπος που δεν πιστεύει στον εαυτό του και τις ικανότητές του δεν μπορεί να πείσει έναν εργοδότη να του αναθέσει τη δουλειά.

-Απόφυγε τη φλυαρία. Προσπάθησε να απαντάς σύντομα και περιεκτικά. Δεν χρειάζεται μονόλογος, δεν χρειάζονται λεπτομέρειες, προσπάθησε να είσαι σαφής στις απαντήσεις σου και να μην πλατιάζεις δείχνοντας παράλληλα ότι έχεις διάθεση, φιλοδοξίες και ενέργεια.

-Προτίμησε την ειλικρίνεια και απέφυγε το ψέμα. Άκουσε αυτά που έχει να σου πει ο εργοδότης και μη διστάσεις να είσαι ειλικρινής σε αυτά που μπορείς ή δεν μπορείς να κάνεις. Παραδέξου τις αδυναμίες σου δίνοντας ωστόσο έμφαση στη διάθεσή σου να προσπαθήσεις για το καλύτερο που μπορείς εφόσον σε ενδιαφέρει η θέση.

-Απόφυγε αρνητικά σχόλια για προηγούμενους εργοδότες και μην αναφερθείς στα τρωτά της προηγούμενης επαγγελματικής σου εμπειρίας.

-Φρόντισε να είσαι ενημερωμένη για την εταιρεία που αφορά η θέση εργασίας. Καλό θα είναι να έχεις κάποια ιδέα για το ποια είναι αυτή η εταιρεία και τι πραγματεύεται.

-Το οικονομικό είναι κάτι που δεν πρέπει να το θίξεις στην αρχή. Είναι σημαντικό η συνέντευξη να ολοκληρωθεί με το οικονομικό σκέλος το οποίο συνήθως θίγει αρχικά ο εργοδότης. Το να ξεκινήσεις ρωτώντας τις οικονομικές απολαβές από την αρχή λειτουργεί αρνητικά σε σχέση με το αντικείμενο εργασίας, το ζήλο και τη γνώση που θα ήθελε να δει από σένα ο εργοδότης για να σε επιλέξει.

Να θυμάσαι…
Το μεγαλύτερο όπλο που έχεις σε μία επαγγελματική συνέντευξη, προκειμένου να διεκδικήσεις τη θέση εργασίας είναι ο ίδιος σου ο εαυτός. Αν πιστεύεις σε σένα και τις ικανότητές σου αυτό θα το προβάλλεις και θα σε πιστέψουν και θα σε εμπιστευτούν και οι άλλοι.

Read More

And More