Τα 10 βήματα που οδηγούν σε έναν επιτυχημένο γάμο…

Το πιο εύκολο είναι να γράψουμε ποια πράγματα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση ενός γάμου. Το πιο χρήσιμο όμως είναι να μπορέσουμε να καταγράψουμε κάποια πράγματα που θα βοηθήσουν…
Σύμφωνα λοιπόν με τους ψυχολόγους τα 9 “πρέπει” που οφείλει ένας γάμος να έχει εξασφαλισμένα είναι τα παρακατώ… Τότε, όλα θα πάνε καλά.
1. Οι γονείς, τα πεθερικά. Πριν προχωρήσεις σε γάμο πρέπει να έχεις φροντίσει και εσύ και ο σύντροφός σου να έχετε απογαλακτιστεί, να έχετε πάρει τη ζητούμενη συναισθηματική απόσταση από τους γονείς σας, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα μεταξύ σας. Οι σχέσεις με την πατρική οικογένεια πρέπει να επαναπροσδιοριστούν στα νέα δεδομένα της ζωή σας. Έτσι, θα μπορέσεις και εσύ και ο σύζυγος να επενδύσετε ψυχολογικά και συναισθηματικά στον γάμο σας.
2. Η σύνδεση. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι το μεταξύ σας δέσιμο. Πρέπει να χτίσετε τη σχέση σας, τη σύνδεσή σας, τη σύμπνοια. Πρέπει να νιώθετε οικειότητα και να ταυτίζεστε. Σε αυτό το στάδιο, είναι επίσης πολύ βασικό να τεθούν και τα προσωπικά όρια του καθενός, ώστε να προστατευθεί η αυτονομία του κάθε μέλους του ζευγαριού. Με λίγα λόγια, πρέπει να οικοδομήσετε το “εμείς” ενώ παράλληλα πρέπει να προστατεύσετε και το “εγώ”. Να βρείτε τις αναλογίες.
3. Το σεξ. Απαραίτητο συστατικό ενός γάμου είναι η καλή σεξουαλική σχέση του ζευγαριού. Την οποία και οφείλετε να προστατεύσετε. Δεν πρέπει να επιτρέπετε στις επαγγελματικές, ούτε στις οικογενειακές υποχρεώσεις σας να επηρρεάζουν αρνητικά την ερωτική σας ζωή, ούτε να “κλέβουν” χρόνο και ενέργεια από αυτή.
4. Τα παιδιά. Είσαι σαφές και αυτονόητο πως ο ερχομός ενός παιδιού αλλάζει τα δεδομένα και στο ζευγάρι προσθέτει έναν ακόμα ρόλο. Εκείνον του γονιού. Αυτό λοιπόν που οφείλεις να κάνεις και εσύ και ο σύντροφός σου είναι να μην ξεχάσετε τους βασικούς σας ρόλους, εκείνους της συζύγου και του σύζυγου. Πρέπει να φροντίσετε ώστε ο ρόλος του γονιού θα αφομοιωθεί σωστά και δεν θα επισκιάσει τους άλλους ρόλους σας. Καλό είναι να προστατέψετε την ιδιωτική σας ζωή. Δύσκολο, άλλα όχι ανέφικτο!
5. Η κρίση. Το ζευγάρι στα δύσκολα φαίνεται. Κι επειδή οι κρίσεις είναι δεδομένες στη ζωή όλων πρέπει να γνωρίζετε πως να τις αντιμετωπίσετε και πως να καταφέρετε να κυριαρχήσετε. Δεν πρέπει να ηττηθείτε. Ζευγάρι ενωμένο, ποτέ νικημένο!
6. Ισχυροί δεσμοί. Ο συζυγικός δεσμός πρέπει να είναι πολύ δυνατός ώστε να μην τον πτοούν οι αντιξοότητες και οι δυσκολίες. Θα πρέπει να έχετε εξασφαλίσει ότι τα προβλήματα θα σας ενώσουν και δεν θα σας απομακρύνουν. Το δέσιμό σας πρέπει να αποδειχτεί ισχυρότερο των προβλημάτων.
7. Ο γάμος πρέπει να είναι το καταφύγιό σας, να σας παρέχει ασφάλεια. Πρέπει να είναι ο κοινός σας παράδεισος όπου μπορείτε να εκφράσετε τις διαφορές σας, τις διαφωνίες σας, το θυμό σας. Οι συγκρούσεις να είναι εποικοδομητικές και όχι καταστροφικές.
8. Το γέλιο. Κι όμως ανήκει στη χρυσή δεκάδα του επιτυχημένου γάμου. Το γέλιο, το χιούμορ είναι από τα βασικά συστατικά δημιουργίας προοπτικής. Είναι το αντίδοτο στην απομόνωση, το αντίδοτο στην πλήξη. Είναι απαραίτητο για την εκτόνωση προβλημάτων, αλλά και για τη δημιουργία προσδοκιών. Το γέλιο είναι το ελιξίριο ζωής ενός γάμου.
9. Η φροντίδα. Πρέπει να περιποιείσαι τον σύντροφό σου, να τον φροντίζεις. Κι εκείνος εσένα. Να ικανοποιεί ο ένας τις ανάγκες του άλλου. Και κάπως έτσι δημιουργούνται, ριζώνουν οι σχέσεις “εξάρτησης” (με την καλή έννοια). Πρέπεια να του γίνεις απαραίτητη και να σου γίνει απαραίτητος.
Μην ξεχάσεις τη συνεχή ενθάρρυνση και την αλληλουποστήριξη. Βασικό.
10. Συντήρηση. Ο γάμος είναι ένας ζωντανός οργανισμός που διατηρείται στη ζωή με τα όνειρα, τις κοινές αναμνήσεις, τις όμορφες εικόνες, τα σχέδια. Προσπαθήστε να διατηρήσετε ζωντανό το ενδιαφέρον και να μην ξεχνάτε εκείνες τις πρώτες μέρες του έρωτά σας -τις εικόνες, τα όνειρα που κάνατα, τα συναισθήματα που νιώθατα. Μάθετε να αντιμετωπίζετε τα σημάδια του χρόνου χωρίς πανικό.

Read More

And More