Τι σημαίνει αγαπώ τον εαυτό μου και πως μπορείς να το καταφέρεις…

Το ακούς συχνά: πρέπει να αγαπάς τον εαυτό σου. Τι ακριβώς σημαίνει; Πώς δηλαδή αποδεικνύεις στον εαυτό σου ότι τον αγαπάς; Η Αγγελική Καβαλλιεράτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, BSc Ψυχολόγος, MSc Κλινική και Κοινοτική Ψυχολόγος, Εκπαιδευόμενη Οικογενειακή – Συστημική Θεραπεύτρια, είνα εδώ για να μας δώσει τις απαντήσεις. Ο λόγος σε εκείνη…

Πολλά θα ήταν διαφορετικά στη ζωή μας εάν είχαμε κάνει αυτή την ερώτηση στον εαυτό μας. Με αγαπώ πραγματικά;

Τι σημαίνει όμως πραγματικά να “αγαπώ τον εαυτό μου”;
-Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε τι αισθανόμαστε και τα θέλω μας, και να τα σεβόμαστε. Αυτό σημαίνει πως δεν τα καταπατώ, νιώθω σίγουρη με το να εκφράζω τη γνώμη και την άποψή μου, χωρίς να με απασχολεί η κρίση των άλλων. Οσο απλό και αν ακούγεται είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σε επαφή με τα συναισθήματά μας, να τα ακούμε και να τα ακολουθούμε. Αυτό ξεκινάει από το να σε εμπιστευτείς και να σε ακούσεις. Δεν υπάρχουν καλά ή κακά συναισθήματα, λάθος ή σωστά και πολλές φορές δεν μπορούμε μόνοι μας να αντιληφθούμε το λόγο που βιώνουμε κάποια συνιασθήματα, αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία, διότι είναι όλα όσα νιώθεις και χρειάζεται να τα αποδεχτείς από το να τα κουκουλώνεις.

Να θέτεις τα όριά σου και να τα ακολουθείς. Το ότι μπορεί να σε προσκάλεσε η φίλη σου να βγείτε έξω, δεν χρειάζεται να σε πιέσει και να το κάνεις εάν νιώθεις ότι δεν θέλεις ή δεν μπορείς. Είναι πολύ σημαντικό να ακούμε και να δεχόμαστε αυτό που νιώθουμε και να μην το προσπερνάμε. Έτσι ακούγοντας τον εαυτό μας και σεβόμενοι τα όριά μας, αυτό θα περάσει και θα ακολουθούν και οι άνθρωποι που θα έρχονται στη ζωή σας.

-Εκτός από τα αρνητικά εστίασε και στα θετικά. Αυτό που οι περισσότεροι έχουμε συνηθίσει είναι να βλέπουμε τα αρνητικά, να συζητάμε για αυτά και να τρώνε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μας. Σκεφτείτε πόσες φορές σε συζητήσεις έχετε πει για πόσους λόγους δνε είστε καλά ή έχετε παραπονεθεί και πόσες φορές έχετε εστιάσει στους λόγους που είστε καλά. Δώστε περισσότερο χώρο στη ζωή σας σε όλα αυτά που σας κάνουν να είστε καλά, να χαίρεστε και να απολαμβάνετε. Πείτε “μπράβο” στον εαυτό σας για κάτι που κατάφερε και εκτιμήστε και τα θετικά του στοιχεία

Σίγουρα έχουμε μια δυσκολία στο να φερθούμε καλά και γλυκά στον εαυτό μας, με όποιο τρόπο. Αυτό συμβαίνει διότι πιθανόν κανείς δεν μας το έμαθε ή ίσως ξέχασαν να μας πουν τόσες φορές όσες χρειάζεται “πόσο σημαντικοί είμαστε” και κάπου στα χρόνια το αφήσαμε και εμείς πίσω. Ίσως τα βιώματα που έχει περάσει ο καθένας είναι αρκετά δύσκολα και με ανθρώπους δίπλα του που τον περισσότερο χρόνο “έκλαιγε” αντί να γελάει.

Όλα στη ζωή μας χρειάζονται χρόνο, τον ίδιο χρόνο να αφιερώνεις μέρα με την ημέρα για να φτάσεις στο να μπορείς να απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα καθαρά και δυνατά με ένα γεμάτο ΝΑΙ. Θα εκπλαγείς με το πόσες αλλαγές θα σηματοδοτήσει μια τέτοια αλλαγή. Μόλις αρχίσεις να σε αγαπάς, να σε φροντίζεις και να σε εκτιμάς όπως σου αξίζει, όλα γύρω σου θα αλλάξουν και θα “προσαρμοστούν” σε αυτό.

Δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, καμιά νέα αρχή δεν είναι εύκολη. Χρειάζεται χρόνο, υπομονή, επιμονή και μεγάλη προσπάθεια. Για άλλους είναι πιο εύκολο για άλλους λιγότερο, για αυτό υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να φτάσεις σε αυτό και για αυτήν την μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου και ένας από αυτούς είναι η ψυχοθεραπεία.

Διάλεξε το δικό σου μονοπάτι και ξεκίνα τώρα.

 

 

Read More

And More