Χώρισες; Τα βήματα που πρέπει να κάνεις μέχρι να νιώσεις καλύτερα

Όταν χωρίζεις και δεν είναι επιλογή σου νιώθεις ότι γκρεμίζεται ο κόσμος σου. Πονάς. Και σε κάποιες περιπτώσεις διαλύεσαι. Σαν να σου στέρησαν το οξυγόνο και δεν μπορείς να αναπνεύσεις. Κι όταν αυτό συμβαίνει καλοκαίρι και όλοι οι γύρω σου είναι σε κατάσταση ευεξίας, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο. Κι όμως, τα στατιστικά λένε πως οι χωρισμοί αυξάνονται αυτήν την εποχή. Το θέμα μας όμως δεν είναι αυτό, αλλά το να σε βοηθήσουμε. Η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου σου δείχνει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να ξεπεράσεις αυτήν τη δύσκολη φάση. Τι πρέπει να κάνεις, τι δεν πρέπει να κάνεις, ποιες παγίδες πρέπει να αποφύγεις και ποιες κινήσεις ώστε να νιώσεις σιγά σιγά καλύτερα…

ΤΑ 12 ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ
1. Μείνε λίγο μόνη με τον εαυτό σου. Κλάψε. Μην το κρατάς μέσα σου. Το ζητούμενο είναι να αποβάλλεις αυτό που σε πονάει. “Κάθισε στο σπίτι και πέρνα όλα τα στάδια του χωρισμού που προβλέπουν εσωτερική βολιδοσκόπηση, ανάθεση και απόδοση ευθυνών και ίσως κάποιες φορές συναισθηματικό ξέσπασμα. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό τόσο πιο γρήγορα θα το αφήσεις πίσω σου. Κλάψε λοιπόν για να ξεσπάσεις” σημειώνει η ειδικός.

2. Μην βγεις. Είναι νωρίς ακόμα. Προφανώς και οι φίλοι σου προσπαθούν να σε βγάλουν από το σπίτι για να ξεχαστείς. Το καλό σου θέλουν, να σε βοηθήσουν προσπαθούν. Σε αυτήν τη φάση όμως το έξω -στις περισσότερες περιπτώσεις- θα καταπιεστείς και μάλλον θα σε κάνει να νιώσεις χειρότερα. “Καλύτερα να μείνεις σπίτι και να κλάψεις όποτε νιώσεις την ανάγκη. Όσο κι αν σε προτρέπουν να βγεις έξω για να διασκεδάσεις και να ξεχαστείς, μην το κάνεις. Δεν θα έχει θετικά αποτελέσματα και έτσι αργότερα όταν θα έρθει η ώρα που πρέπει να βγεις θα έχεις την αίσθηση ότι δεν σε καλύπτει” εξηγεί η ψυχολόγος.

3. Ανάλυσε την παρούσα συναισθηματική σου κατάσταση βάσει λογικής. Κοινώς ασχολήσου με το τώρα και όχι με το τί έγινε. Μην ασχοληθείς με το γιατί χώρισες, αλλά με το τί σε ενοχλεί τώρα.

4. Κάνε ένα μικρό “εσωτερικό” ταξίδι για να κατανοήσεις μέσα από αυτό τελικά τι είναι αυτό που σου ταιριάζει. Τι πραγματικά έχεις ανάγκη, τι θέλεις από μια σχέση κλπ.

5. Πρόσεξε ιδιαίτερα τις σκέψεις σου. Πρόσεξε που επικεντρώνεις τις σκέψεις σου. Πρόσεξω προς τα πού κοιτάς. Κοίτα προς τα εκεί που πρέπει. “Όταν τελειώνει μια σχέση έχουμε την τάση να την ωραιοποιούμε κι αυτό είναι μια μεγάλη παγίδα. Το μυαλό πηγαίνει αυτόματα στις όμορφες στιγμές. Κάνε focus στις δυσκολίες που αντιμετώπιζες και στο γιατί χώρισες” γράφει η Στέλλα Αργυρίου.

6. Ήρθε η ώρα της διπλής αμφισβήτησης. “Ήρθε η ώρα να αποδόσεις ευθύνες και στους δύο. Δες που έφταιξε εκείνος, αλλά και ποια ήταν τα δικά σου λάθη. Περνώντας ο καιρός η σκέψη γίνεται πιο ξεκάθαρη. Τώρα μπορείς να κάνεις τον καταμερισμό των ευθυνών: που φταίει, που φταις”. Προσπάθησε να είσαι αντικειμενική και να μην κατηγορείς άδικα τον εαυτό σου.

7. Κατανόησε αν ο δεσμός σου απέτυχε ή απλά τελείωσε. Τελειώνει μια σχέση σημαίνει πως έχουν παίξει ρόλο και εξωτερικοί παράγοντες (ένα ταξίδι, μια μετακόμιση, διάφοροι πρακτικοί λόγοι που οδήγησαν τη σχέση στο τέλος της). Απέτυχε μια σχέση σημαίνει υπήρξε φθορά ήδη που δεν καταφέρατε να ξεπεράσετε.

8. Σκέψου αντικειμενικά πως θα αντιδρούσες εσύ στη θέση του συντρόφου σου (προβολική ταύτιση). Βάλε τον εαυτό σου στα “πατουσάκια” του.

9. Σκέψου αν μπορείς κι εσύ να αλλάξεις στοιχεία “προβληματικά” του δικού σου χαρακτήρα. Εντόπισε τα λάθη σου, τις λανθασμένες αντιδράσεις σου και συμπεριφορές. “Κοινώς, πάρε το μάθημά σου, ώστε να μην επαναλάβεις τα ίδια λάθη στο μέλλον” τονίζει η ειδικός. Προσπάθησε να μην πάει χαμένη όλη αυτή η ταλαιπωρία και έστω να κερδίσεις κάτι από αυτό.

10. Πόνταρε στην τόνωση της αυτοεκτίμησή σου. Ένα ισχυρότατο όπλο σου. Ένα σημείο που πραγματικά πρέπει να δώσεις έμφαση. Ο αυτοσεβασμός και η ισχυρή αυτοπεποίθηση είναι πραγματικά το καλύτερο φάρμακο. “Ο κάθε άνθρωπος “ανεβαίνει” με διαφορετικό τρόπο. Βρες εκείνους που λειτουργούν σε εσένα και ακολούθησέ τους” σε συμβουλεύει η ψυχολόγος. Η γυμναστική βοηθάει. Το να κάνεις μια λίστα με τα θετικά σου στοιχεία. Πήγαινε για ψώνια, αν το επιτρέπουν τα οικονομικά σου. Δοκίμασε και τσέκαρε αυτό που σε βοηθάει. Μην αφήνεσαι. Προσπάθησε. Κι αν έχεις ακινητοποιηθεί εντελώς, πίεσε τον εαυτό σου.

11. Τώρα είναι μια καλή στιγμή να ξαναβρείς τους φίλους σου. Πάντα εκεί, πάντα δίπλα σου, να σε ακούσουν, να σε βοηθήσουνε. Αφού πέρασες ένα διάστημα μόνη σου, έκανες το εσωτερικό σου ταξίδι, συνειδητοποίησες μερικά πράγματα, έκλαψες… ήρθε η ώρα να αναλάβουν δράση οι φίλοι.

12. Μετά από δύο εβδομάδες κάνε την γενική αποτίμηση της κατάστασης. Θα είσαι ήδη καλύτερα.

ΑΝ ΔΕΝ ΝΙΩΘΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ…
Σύμφωνα με την ψυχολόγο… “Αν δεν έχεις δει κανένα σημάδι εξέλιξης, αν έχει περάσει καιρός και παραμένεις στην ίδια άσχημη κατάσταση τότε υπάρχει πρόβλημα. Σημαίνει πως δεν έχεις καν χρησιμοποιήσει τους μηχανισμούς άμυνας που διαθέτεις και αυτό δεν είναι καλό. Μένεις απαθής, δεν κάνεις τίποτα για να βοηθήσεις τον εαυτό σου, δεν προσπαθείς και γι’ αυτό περνάει ο καιρός και δεν νιώθεις καθόλου καλύτερα. Περιμένεις να συμβεί κάτι, ελπίζεις σε κάτι “εξωτερικό” που θα έρθει να σε βοηθήσει και με αυτόν τον τρόπο δεν καταφέρνεις τίποτε άλλο από το να παραμένεις κολλημένη σε μια κατάσταση. Αν ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία ίσως χρειάζεται να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό για να σε βοηθήσει να βοηθήσεις τον εαυτό σου”.

Μην χάνεις χρόνο. Αν πραγματικά δεις ότι περνάει καιρός και δεν νιώθεις καλύτερα, αν πιάνεις τον εαυτό σου να εύχεται να γίνει “κάτι”, κάποιο “θαύμα” που θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα, τότε πρέπει να χτυπήσει συναγερμός. Πρέπει να ζητήσεις βοήθεια. Γιατί όταν όλα αυτά θα περάσουν (γιατί θα περάσουν αργά ή γρήγορα) θα μετανιώνεις για το χρόνο που έχασες “κολλημένη” σε μια κατάσταση που αργότερα θα σου μοιάζει αλλιώς.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164