Αφράτα στρογγυλά ψωμάκια

2 Ώρες και 30 λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
4
Mερίδες

Ξέρεις ποιο είναι το καλύτερο με αυτή τη συνταγή; Πως δεν θα σου κοστίσει απολύτως τίποτα, ενώ το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Τα δοκίμασα πρώτη φορά στο σπίτι ενός φίλου και εντυπωσιάστηκα με το αποτέλεσμα. Το μυστικό της επιτυχίας εδώ κρύβεται στην λεπτομέρεια. Μην τα αφήσεις λεπτό περισσότερο να ψηθούν (μην περιμένεις να πάρουν έντονο χρώμα) και φυσικά, έχε υπομονή. Η μαγιά πρέπει να πάρει το χρόνο της για να κάνει τα μαγικά της…

Συστατικά

  • 500 γρ. αλεύρι δυνατό (αλεύρι σταρένιο για ψωμί)
  • 350 ml χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι (8 γραμμ.) ξηρή μαγιά
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1½ κ.γλ. αλάτι
  • Σουσάμι
  • Ελάχιστο γάλα

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Βάλε το νερό με τη μαγιά, το λάδι, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα ευρύχωρο μπολ. Σκέπασε με μια πετσέτα και άφησε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει 10 λεπτά
  • Αφού γίνει η μαγιά σου πρόσθεσέ τη σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το αλεύρι και ανακάτεψε να πάρεις μια λεία και ομοίμορφη ζύμη. Ζύμωσε καλά σε αλευρωμένη επιφάνεια
  • Γύρισε πάλι την ζύμη στο μπόλ και σκέπασε με την πετσέτα. Άφησε 1 1/2 ώρα να πάρει όγκο σε ζεστό περιβάλλον
  • Πάρε το ζυμάρι και ξαναζύμωσέ το καλά σε αλευρωμένη επιφάνεια. Λάδωσε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί και πλάσε γύρω στα 20 μπαλάκια 
  • Στρώσε στο ταψί κυκλικά, ξεκινώντας από το κέντρο προς τα έξω. Πέρασε την επιφάνεις με λίγο γάλα και πασπάλισε με το σουσάμι. Άφησε τα ψωμάκια άλλα 20 λεπτά να φουσκώσουν
  • Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά να πάρουν πολύ ελαφρύ χρώμα
  • Βγάλε από το φούρνο και άφησε να κρυώσουν ελαφρά. Σκέπασε με μια βαμβακερή πετσέτα και αποθήκευσε

Tip


Read More

And More