Κεφαλονίτικη κρεατόπιτα

3 ώρες
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου φτιάχνει πίτα και μάλιστα κρεατόπιτα με ονομασία προέλευσης!

Συστατικά

  • 1 πακέτο φύλλα σφολιάτας
  • 1/2 κιλό αρνί κομμένο σε μπουκιές
  • 1/2 κιλό χοιρινό κομμένο σε μπουκιές
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κ.σ. δυόσμο
  • 4 κ.σ. μαϊντανό
  • 2 κ.σ πελτέ ντομάτας
  • 1/2 φλ. Ρομπόλα (λευκό ξηρό κρασί Κεφαλλονιάς)
  • 1/2 φλ. νερό
  • 1/2 φλ. ρύζι καρολίνα
  • 1 αυγό
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλάτι
  • 1 φλ. κεφαλοτύρι Κεφαλλονιάς τριμμένο

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Σε φαρδιά κατσαρόλα ρόδισε το ψιλοκομμένο κρέας σε ελαιόλαδο για 6-7′.
  • Προσθεσε τα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα και άφησέ τα να γίνουν διάφανα.
  • Ρίξε το σκόρδο, ψιλοκομμένο και ανακάτεψε.
  • Με κουτάλι τρίψε τον πελτέ ντομάτας στη βάση της κατσαρόλας για να βγάλει τα αρώματά του. Σβήσε με τη Ρομπόλα και ανακάτεψε καλά. Πρόσθεσε το νερό.
  • Χαμήλωσε τη φωτιά, σκέπασε την κατσαρόλα και σιγόβρασε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
  • Αλατοπιπέρωσε και ρίξε το ρύζι.
  • Άφησε για λίγα λεπτά να πιει η γέμιση τα υγρά της.
  • Βγάλε από τη φωτιά και άφησε λίγο να κρυώσει.
  • Πρόσθεσε τα μυρωδικά, ψιλοκομμένα, και το αυγό και ανακάτεψε καλά.
  • Βγάλε τη σφολιάτα τελευταία στιγμή από το ψυγείο. Χρησιμοποίησε μακρόστενο πυρέξ ή μακρόστενο ταψί 40 εκ.
  • Με πινέλο λάδωσε ελαφρά ένα ταψί στις διαστάσεις της σφολιάτας. (Φροντίζουμε όταν απλώσουμε τη σφολιάτα να προεξέχει στα πλαϊνά, ώστε να κρατηθεί μέσα η γέμιση. Αν χρειαστεί, τέντωσε ελαφρά τη σφολιάτα ώστε να καλύψεις τα πλαϊνά του ταψιού).
  • Άπλωσε σε λεπτή στρώση την κρύα γέμιση.
  • Πασπάλισε με το κεφαλοτύρι και σκέπασε την πίτα με τη δεύτερη σφολιάτα.
  • Τσίμπα με τα δάχτυλα τις άκρες ώστε να σφραγίσεις την πίτα.
  • Με κοφτερό μαχαίρι, χάραξε τη σφολιάτα ώστε να εξατμίζονται τα υγρά της πίτας στο ψήσιμο.
  • Ψήσε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα ή στους 200 βαθμούς με αέρα, στη μεσαία σχάρα.
  • Μετά από τα πρώτα 10′ ψησίματος χαμήλωσε τη θερμοκρασία στους 180 ή στους 160 βαθμούς, αντίστοιχα, χωρίς να ανοιγοκλείνεις το φούρνο.
  • Ψήσε συνολικά γύρω στη μια ώρα, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια της σφολιάτας και να ξεκολλήσει από το ταψί.

Tip

Η σφολιάτα αγαπάει το ψυγείο πριν μπει στο φούρνο, γι’ αυτό, όσο πιο παγωμένη είναι τόσο πιο τραγανό και αφράτο αποτέλεσμα θα έχεις!

Read More

And More