Focaccia

3 ώρες
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Η αυθεντική ιταλική συνταγή για τραγανή φοκάτσια έρχεται διά χειρός Antonio Carluccio! Η φοκάτσια στην πιο απλή της εκδοχή συνοδεύεται με λίγο λαδάκι και θαλασσινό αλάτι, σε μεγάλα ορθογώνια κομμάτια. Η ζύμη της είναι λίγο πιο χοντρή από της πίτσας τόσο που να θυμίζει περισσότερο ψωμί και να συνοδεύει τέλεια κάθε πιάτο!

Συστατικά

  • 85 γραμμ. φρέσκια μαγιά
  • 600ml χλιαρό νερό
  • 4 κ.σούπας ελαιόλαδο, + λίγο ακόμα για το ταψί
  • 1 κιλό αλεύρι 00 + λίγο ακόμα για πασπάλισμα
  • 2 κ.σούπας μαλακή μαύρη ζάχαρη
  • Για το σερβίρισμα
  • Ελαιόλαδο
  • 3 κ.σούπας φρέσκο δεντρολίβανο
  • χοντρό αλάτι
  • πιπέρι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Διάλυσε τη μαγιά στο νερό στο οποίο έχεις προσθέσει το λάδι και τη ζάχαρη. Άφησέ το να φουσκώσει περίπου 10 λεπτά.
  • Σχημάτισε μια λακούβα στο αλεύρι και ρίχνε το μίγμα της μαγιάς σταγόνα σταγόνα στο κέντρο ανακατεύοντας με το αλεύρι μέχρι να απορροφηθεί το υγρό και να δημιουργηθούν μεγάλα ψίχουλα ζύμης. Πλάσε τη ζύμη με τα χέρια σου μέχρι να γίνει λεία και μαλακή.
  • Πλάσε τη ζύμη σε μπάλα βάλ’ την σε μεγάλο μπολ που έχεις προηγουμένως πασπαλίσει με αλεύρι.
  • Ρίξε ελάχιστο ελαιόλαδο πάνω από τη ζύμη για να μην ξεραθεί εξωτερικά όσο φουσκώνει.
  • Σκέπασε τη ζύμη με καθαρό πανί και άφησέ την σε ζεστό μέρος, περίπου μία ώρα να τριπλασιαστεί σε όγκο.
  • Εν τω μεταξύ προθέρμανε το φούρνο στους 230 βαθμούς.
  • Πλάσε τη ζύμη ώστε να γίνει ένα κύκλος ή ένα ορθογώνιο πάχους περίπου 2,5 εκατοστών.
  • Βάλε τη ζύμη σε λαδωμένο ταψί, σκέπασέ την με καθαρό πανί και άφησέ την να φουσκώσει άλλη μια ώρα.
  • Πίεσε τη ζύμη σε διάφορα σημεία με τα δάχτυλά σου για να σχηματίσεις βαθιές τρύπες.
  • Περίχυσέ την με τις 4 κουταλιές λάδι και πασπάλισε με το δεντρολίβανο.
  • Πασπάλισέ την με μπόλικο πιπέρι και αλάτι σε όλη την επιφάνεια.
  • Ψήσε για 20 λεπτά. Θα πρέπει να έχει ροδίσει χωρίς όμως να καεί το δεντρολίβανο.

Tip

Για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα, ρίξε λίγο ακόμη ελαιόλαδο στη φοκάτσια αμέσως μόλις βγει από το φούρνο.

Read More

And More