Γιαπράκια Δωδεκανήσου

1 Ώρα
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα είδος ντολμάδων, είτε από λάχανο, είτε από αμπελόφυλλο! Το τύλιγμα του συμβόλιζε το φάσκιωμα του Χριστού στη φάτνη. Δοκίμασέ τα και σέρβιρε τα με ουζάκι και κρασάκι.

Συστατικά

  • 750 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • Αμπελόφυλλα
  • 1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 ντομάτες μέτριες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 λεμόνι στυμμένο
  • Βούτυρο
  • Προαιρετικά: Δυόσμος & Κρέμα αυγολέμονο

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Αναμειγνύουμε σε μία λεκάνη τον κιμά με το ρύζι, την τομάτα, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι
  • Πλένουμε τα αμπελόφυλλα καλά και τα ζεματάμε σε βραστό νερό εκτός και αν αγοράσουμε έτοιμα
  • Παίρνουμε μία κατσαρόλα και τοποθετούμε μία σειρά αμπελόφυλλα στην βάση της
  • Στη συνέχεια τυλίγουμε τα ντολμαδάκια και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα, ξεκινώντας από το κέντρο και συνεχίζοντας γύρω-γύρω σφιχτά το ένα κοντά στο άλλο
  • Συνεχίζουμε έως ότου τελειώσει το μείγμα με τον κιμά
  • Τα βάζουμε σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας βούτυρο, τον χυμό του λεμονιού και ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό
  • Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος προσθέτουμε νερό, αν χρειαστεί αλλά όχι πολύ για να μην διαλυθούν

Tip


Read More

And More