Αφράτοι χριστουγεννιάτικοι κουραμπιέδες

1h 30'
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Τραγανοί και αρωματικοί παραδοσιακοί κουραμπιέδες με τριμμένο αμύγδαλο

Συστατικά

  • 500 gr αλεύρι γοχ
  • 250 gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 gr + έξτρα ζάχαρη άχνη
  • 150 gr αμύγδαλα ανάλατα
  • 1 κρόκος αυγού
  • 1 κ. γλυκού baking powder
  • 2 κ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • ανθόνερο ή ροδόνερο

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς, άπλωσε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήσε για περίπου 15 λεπτά.
  • Στο μπλέντερ θρυμμάτισε τα ψημένα αμύγδαλα χωρίς να γίνουν σκόνη και άφησέ τα να κρυώσουν.
  • Στο μίξερ χτύπησε το βούτυρο για περίπου 10 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει και πρόσθεσε τη ζάχαρη άχνη (150 gr) για άλλα 10 λεπτά.
  • Πρόσθεσε και το baking powder και τη βανίλια και ανακάτεψε με τη μαρίζ (πλακέ σπάτουλα ζαχαροπλαστικής).
  • Πρόσθεσε στο μείγμα και τον κρόκο και ανακάτεψε καλά για να ενωθούν τα υλικά.
  • Ρίξε και μία κουταλιά ανθόνερο ή ροδόνερο και έπειτα άρχισε να προσθέτεις σιγά-σιγά το αλεύρι, μέχρι να ενσωματωθεί στα υπόλοιπα υλικά.
  • Ρίξε και τα θρυμματισμένα αμύγδαλα και ανακάτεψέ τα στη ζύμη απαλά.
  • Άρχισε να παίρνεις μια μικρή χούφτα από τη ζύμη και να την πλάθεις σε μικρό μπαλάκι.
  • Τοποθέτησε τα μπαλάκια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, πίεσέ τα ώστε να ανοίξουν σε διάμετρο και σε απόσταση μεταξύ τους και ψήσε για περίπου 15 λεπτά στον αέρα.
  • Άφησε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν για τρία λεπτά, ράντισέ τους ελαφρώς με το ανθόνερο ή το ροδόνερο και κάλυψέ τους με ζάχαρη άχνη.

Read More

And More