Κέικ με πετιμέζι

1 1/2 Ώρα
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Η εποχή του τρύγου τελειώνει και σύντομα θα βρεις μούστο για απολαυστική μουσταλευριά και πετιμέζι. Με το σιρόπι λοιπόν του σταφυλιού ετοιμάζουμε αρωματικό και υγιεινό κέικ.
150 θερμίδες/Το κομμάτι (υπολόγισε να βγάλεις 20 κομμάτια)

Συστατικά

  • 200 γρ. μαργαρίνη light
  • 10 γαρίφαλα
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2 πορτοκάλια (τον χυμό και το ξύσμα τους)
  • 1 κ.σ. σόδα
  • 2 φλιτζάνια πετιμέζι
  • 1 σφηνάκι λικέρ εσπεριδοειδών
  • 3 κ.σ. σουσάμι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη μαύρη
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 3 φλιτζάνια βρώμη
  • 2 κ.σ. baking powder

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Προθέρμανε το φούρνο στους 180oC
  • Βάλε σε κατσαρολάκι 1 ποτήρι νερό να βράσει μαζί με τα γαρίφαλα και το ξύλο κανέλας. Σούρωσε και άφησε να κρυώσει.
  • Ανακάτεψε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκάλι.
  • Σε μπολ ανακάτεψε τη μαργαρίνη με το περιμέζι και πρόσθεσε σιγά, σιγά το αρωματισμένο νερό, το λικέρ και το χυμό πορτοκάλι με το ξύσμα. Χτύπησε τα υλικά καλά με το μίξερ ή με σύρμα.
  • Τρίψε τις νιφάδες βρώμης να γίνουν σκόνη και ανάμειξε με το αλεύρι και το baking powder. Ρίξε σταδιακά μέσα στα υγρά υλικά ώσπου να πάρεις ένα αραιό μείγμα αντίστοιχο με αυτό του κλασικού κέικ.
  • Βουτύρωσε ελαφρά μια φόρμα για κέικ/ Πασπάλισε με το σουσάμι, αφού το ανακατέψεις με τη ζάχαρη και ανακίνησε να πάει παντού. Πρόσθεσε τώρα το μείγμα στη φόρμα και βάλε στο φούρνο για 50′ λεπτά. Βγάλε από το φούρνο και άφησε να κρυώσει ελαφρά πριν ξεφορμάρεις.

Tip

Το αλεύρι βρώμης δένει υπέροχα με το πετιμέζι και μειώνει στο μιστό τις θερμίδες. Μην σε παραξενέψει... δοκίμασέ το! 

Read More

And More