Κρητικά λυχναράκια

1Ω & 20'
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Είναι παραδοσιακό γλυκό της Κρήτης, αλλά και πολλών νησιών του Αιγαίου. Λευκό ανάλατο τυρί γεμίζει μικρά πιτάκια και όλο αυτό αποτελεί το κέρασμα τις ημέρες του Πάσχα ή σε κάθε γιορτή. Δοκίμασέ τα σαν κάτι διαφορετικό, εκτός από κουλουράκια, φέτος το Πάσχα.

Συστατικά

  • Για τη ζύμη: 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 1/4 φλιτζανιού χλιαρό γάλα
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 3 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 κιλό μαλακό αλεύρι
  • Για τη γέμιση: 1 κιλό γλυκιά, ανάλατη μυζήθρα
  • 2 φακελάκια βανίλια
  • 3 κ.σ. μέλι
  • 2 κρόκους αυγών
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ. λιωμένο βούτυρο.
  • 1 κρόκο χτυπημένο με λίγο νερό για το άλειμμά

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Διάλυσε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα μαζί με ένα κουταλάκι ζάχαρη και ένα κουταλάκι αλεύρι. Άφησέ την στην άκρη.
  • Σε μπολ χτύπα το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και πρόσθεσε τα αυγά, το γιαούρτι, το αλάτι και τέλος, το μείγμα με την μαγιά.
  • Ζύμωσε προσθέτοντας λίγο – λίγο αλεύρι μέχρι να φτιάξεις μια μάλλον μαλακιά ζύμη. Την σκεπάζεις και την αφήνεις σε ζεστό μέρος, μέχρι να ετοιμάσεις τη γέμιση.
  • Πάτα καλά με πιρούνι τη μυζήθρα και πρόσθεσε όλα τα υπόλοιπα υλικά (μέλι, βανίλια, κρόκους, ξύσμα, κανέλα, βούτυρο), με τελευταία τη ζάχαρη.
  • Άνοιξε τη ζύμη σε φύλλο, όχι πολύ λεπτό και κόψτο στρογγυλούς δίσκους.
  • Βάλε σε κάθε δίσκο μια κουταλιά γέμιση και τσίμπα ένα γύρο τη ζύμη, να ανασηκωθεί και και κλείσει τη γέμιση. Η ζύμη φτάνει για περίπου 40 κομμάτια
  • Βάλε τα λυχναράκια σε βουτυρωμένο ταψί, άλειψέ τα με τον χτυπημένο κρόκο και ψήστα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 30 περίπου λεπτά.

Tip


Read More

And More