Μηλόπιτα

2 ώρες 15'
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Σκέφτεσαι τίποτα καλύτερο από ένα κομμάτι λαχταριστής μηλόπιτας με παγωτό για να κλείσει το τέλειο γεύμα ή για τον απογευματινό καφέ;

Συστατικά

  • Για τη ζύμη
  • 260 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 75 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 185 γραμμ. βούτυρο παγωμένο και κομμένο σε κύβους
  • 75 γραμμ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 κ.σούπας γάλα
  • μια πρέζα αλάτι
  • λίγο παγωμένο νερό
  • καστανή ζάχαρη για το πασπάλισμα
  • Για τη γέμιση
  • 8 μεγάλα κόκκινα μήλα
  • χυμό ενός λεμονιού
  • 45 γραμμ. βούτυρο
  • 110 γραμμ. ζάχαρη
  • 1 κ.γλυκού κανέλα
  • μια μικρή πρέζα γαρύφαλο
  • παγωτό βανίλια για το σερβίρισμα

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Κοσκίνησε τα αλεύρια και μια πρέζα αλάτι σε μεγάλο μπολ.
  • Φτιάξε μια λακουβίτσα και ρίξε το βούτυρο.
  • Τρίψε το βούτυρο με το αλεύρι με τις άκρες των δαχτύλων σου μέχρι να σχηματιστούν ψίχουλα ζύμης.
  • Πρόσθεσε τη ζάχαρη και τρίψε λίγο ακόμη.
  • Χτύπα ελαφρά 1 αυγό με 1 κουταλιά σούπας παγωμένο νερό και ρίξτο πάνω από τη ζύμη.
  • Ζύμωσε το μίγμα μέχρι να γίνει μια μαλακή μπάλα προσθέτοντας λίγο νερό αν χρειαστεί.
  • Χώρισε τη ζύμη στα δύο, το ένα κομμάτι να είναι λίγο μεγαλύτερο από το άλλο, τύλιξέ τα με πλαστική μεμβράνη και βάλε στο ψυγείο για μισή ώρα.
  • Για να κάνεις τη γέμιση: καθάρισε τα μήλα και κόψτα σε 8 κομμάτια το καθένα.
  • Ανακάτεψε αμέσως τα μήλα με το λεμόνι σε μεγάλο μπολ για να μη μαυρίσουν.
  • Βάλε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά σε μεγάλο τηγάνι.
  • Όταν λιώσει το βούτυρο, ρίξε τα μήλα, την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακάτεψε.
  • Άφησε να μαγειρευτούν περίπου 10 λεπτά ανακατεύοντας πού και πού μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα.
  • Βγάλε από τη φωτιά και άσε να κρυώσουν.
  • Βγάλε τη μεγάλη μπάλα ζύμης από το ψυγείο και άνοιξέ την σε αλευρωμένη επιφάνεια σε έναν κύκλο περίπου 30 εκατοστών.
  • Τύλιξε τη ζύμη γύρω από τον πλάστη και μετάφερέ την σε στρογγυλό ταψάκι των 22 εκατοστών.
  • Άπλωσέ την προσεκτικά και με τα δάχτυλά σου πίεσε ελαφρά στην περίμετρο του κύκλου γι ανα απλωθεί η ζύμη.
  • Ρίξε τη γέμιση και άπλωσέ την με κουτάλι.
  • Άνοιξε τη δεύτερη μπάλα σε κύκλο 25 εκατοστών.
  • Χτύπα το άλλο αυγό με το γάλα και με ένα πινέλο άλειψε τις άκρες της ζύμης που έβαλες στο ταψί.
  • Βάλε το άλλο φύλλο ζύμης πάνω στο ταψί και κλείσε τη μηλόπιτα με τα δάχτυλά σου.
  • Κόψε με μαχαίρι το ζυμάρι που τυχόν περισσεύει.
  • Βάλε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Προθέρμανε το φούρνο σου στους 180 βαθμούς.
  • Άλειψε τη μηλόπιτα με το χτυπημένο αυγό με γάλα, πασπάλισε με λίγη ζάχαρη.
  • Άνοιξε με ένα μαχαιράκι 4 μικρές τρύπες στο κέντρο της μηλόπιτας και ψήσε για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
  • Συνόδεψε με καλό παγωτό βανίλια.

Tip


Read More

And More