Παραδοσιακή αμερικάνικη μηλόπιτα

3 ώρες
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Οι Αμερικανοί φημίζονται για τις πίτες και ειδικά τις μηλόπιτές τους. Και αυτή είναι μια παραδοσιακή, αμερικάνικη μηλόπιτα που έχει βραβευτεί σε διαπολιτειακό φεστιβάλ!

Συστατικά

  • 3 3/4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γλ αλάτι
  • 1 1/4 φλιτζ. ανάλατο βούτυρο
  • 6 κ.σούπας φυτίνη
  • 3 φλιτζ. μήλα γκόλντεν ψιλοκομμένα
  • 3 φλιτζ. μήλα smith ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σουπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
  • 1/4 φλιτζ. καστανή ζάχαρη
  • 1/4 φλιτζ. λευκή ζάχαρη
  • 1,5 κ.γλ κανέλα
  • μια πρέζα μοσχοκάρυδο

1 κ.σούπας +1 κ.γλ κορν φλάουρ

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Φτιάξε τη ζύμη: Βάλε το αλεύρι και τα 3/4 της κουταλιάς του γλυκού από το αλάτι στο μπολ του μίξερ και ανακάτεψέ το. Πρόσθεσε 1 φλιτζάνι+ 2 κ.σούπας από το βούτυρο σε κομμάτια, τη φυτίνη και χτύπα 6-8 φορές μέχρι το μίγμα να θυμίζει ψίχουλα. Ρίξε 4 κ.σούπας νερό στη ζύμη και χτύπα 3-4 φορές ακόμη μέχρι να ενοποιηθεί η ζύμη. Ρίχνε κι άλλο νερό, 1 κ.σούπας τη φορά ώσπου να σχηματιστεί η ζύμη. Χώρισε τη ζύμη σε δύο μπάλες, τύλιξέ τες με διαφανή μεμβράνη και άφησέ τες στο ψυγείο τουλάχιστον για 1 ώρα.
  • Κάνε τη γέμιση: Ανακάτεψε τα μήλα, το λεμόνι, τις ζάχαρες, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το υπόλοιπο αλάτι σε μεγάλο μπολ. Άφησέ το να μείνει για τουλάχιστον 30 λεπτά ή έως και 3 ώρες. Στράγγισε τα μήλα και κράτα το ζουμί τους. Ανακάτεψε τα μήλα με το κορν φλάουρ και άφησέ τα στην άκρη. Βάλε μισό φλιτζάνι από το ζουμί των μήλων σε μέτριο κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μαζί με το υπόλοιπο βούτυρο και άφησέ το να πάρει βράση. Μόλις βράσει άφησέ το να κοχλάζει μέχρι να πήξει και να γίνει σαν σιρόπι. Μην το ανακατέψεις. Ρίξε το σιρόπι μέσα στα μήλα και ανακάτεψε απαλά.
  • Συναρμολόγηση: Προθέρμανε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Άνοιξε το ένα κομμάτι ζύμης σε στρογγυλό, χοντρό φύλλο πάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Βάλ’ το σε μια ταρτιέρα 24 εκατοστών. Κόψε ό,τι περισσεύει. Ρίξε τη γέμιση και άπλωσέ την. Άνοιξε το δεύτερο φύλλο. Κόψε μεγάλα κομμάτια σε σχήμα φύλλων και άπλωσέ τα πάνω στο μήλο, το ένα να καλύπτει μέρος του άλλου ώστε να καλυφθεί η επιφάνεια του μήλου. Με ένα μαχαιράκι χάραξε μερικές γραμμές πάνω στην επιφάνεια της ζύμης. Ψήσε μέχρι να κοχλάσει το μήλο, περίπου για 45-55 λεπτά. Άφησέ την να κρυώσει τουλάχιστον 4 ώρες πριν την σερβίρεις.

Tip

Εάν θέλεις μπορείς να κάνεις ένα ενιαίο φύλλο για να καλύψεις την πίτα αντί για τα μεγάλα φύλλα.

Read More

And More