Αν αγαπάς τα καλά μελωμένα και τρυφερά μελομακάρονα, τότε αυτή είναι η συνταγή που έψαχνες!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
Για τη ζύμη:
- 1 κιλό αλεύρι γοχ
 - 200 gr σιμιγδάλι ψιλό
 - 400 gr χυμός πορτοκαλιού
 - 400 gr σπορέλαιο
 - 180 gr ελαιόλαδο
 - 50 gr άχνη ζάχαρη
 - 1/2 κ. γλυκού γαρίφαλο
 - 2 κ. γλυκού κανέλα
 - 1/4 κ. γλυκού μοσχοκάρυδο
 - 1 κ. γλυκού baking soda
 - ξύσμα από δύο πορτοκάλια
 
Για το σιρόπι:
- 500 gr νερό
 - 800 gr ζάχαρη
 - 150 gr μέλι
 - 3 ξυλάκια κανέλας
 - 3 ολόκληρα γαρίφαλα
 - 1 πορτοκάλι
 
Τρόπος Μαγειρέματος
- Κόψε το πορτοκάλι στα δύο και σε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά βάλε το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλα, το πορτοκάλι και τα γαρίφαλα.
 - Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, αφαίρεσε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, πρόσθεσε το μέλι, ανακάτεψε καλά τα υλικά και άφησε το σιρόπι να κρυώσει τελείως (4 ώρες).
 - Προθέρμανε το φούρνο στους 190 βαθμούς με αέρα και σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε το αλεύρι με το σιμιγδάλι.
 - Σε ένα άλλο μπολ ανακάτεψε καλά το χυμό πορτοκαλιού με το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη άχνη, τη σκόνη γαρίφαλου, κανέλας και μοσχοκάρυδου, τη baking soda και το ξύσμα πορτοκαλιών.
 - Πρόσθεσε το υγρό μείγμα σε εκείνο με το αλεύρι και ανακάτεψε μέχρι να ενωθούν, αλλά για πολύ λίγη ώρα, ώστε να μην “κόψει” η ζύμη.
 - Πάρε μία κοφτή κουταλιά από τη ζύμη και πλάσε σε κυλινδρικό σχήμα, έπειτα πάτησέ τη για να γίνει οβάλ (συνολικά θα βγουν περίπου 70-80 μελομακάρονα).
 - Τοποθέτησε τα μελομακάρονα σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήσε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να σκουρύνουν.
 - Εφόσον το σιρόπι έχει κρυώσει τελείως και είναι σε θερμοκρασία δωματίου, ρίξε τα καυτά μελομακάρονα μέσα για 10 δευτερόλεπτα και άφησέ τα σε μια σχάρα να σουρώσουν.
 - Προαιρετικά μπορείς να τα πασπαλίσεις με τριμμένο καρύδι, κανέλα ή και επιπλέον μέλι.
 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ